407768_2164533653419_1071588445_n

Aslen Ardanuçlu bir ailenin kızı olan Semra Şimşek Türkiye’de Sokak hayvanlarına sadece evini değil, yüreğini, açan ve bu uğurda çok çile çeken ama asla yılmayan bir insan. İnsan olabilmek çok zor. Çünkü eğer bu değerleri taşımıyorsanız şeklen biyolojik olarak et ve kemikten ibaretsiniz demektir. Bir de bunu tamamlayan ruh var. Maneviyat. Yani duygular. Her şey sevmekle başlar. Ama her şeyi, ‘ Yaradan’dan ötürü sevebilmek karşılıksız… İşte o zaman huzurlu güvenle yaşayan bir toplum oluşturulabilir.

Eksi Elli derecede Sokak hayvanlarına bakıyor!
İnsanı sevmek, doğayı, hayvanları hele de sahipsiz sokak hayvanlarını, kedileri, köpekleri… Semra Şimşek kocaman yüreğiyle yıllardır bunu yapıyor. Erzurum’un Çat ilçesindeki sokak hayvanlarının evidir, yüreğidir, sesidir, sahibidir Semra Şimşek. Onun için Çat’taki sahipsiz bütün sokak köpekleri onun yaşadığı semte gelir. -60 derecede bile onun sıcak yüreğiyle gelip, topladığı ekmek parçaları ve yemeği getireceğini biliyorlar. Biz onunla bu inanılmaz sevgiyi ve fedakârlığı konuştuk.

Sizi tanıyabilir miyiz?
Ben Semra Şimşek evli ve 25 yaşında bir erkek evladı olan, Ardanuçlu gurbetçi bir babanın kızıyım.

14962547_10154574896174765_4221229835929190862_n

Hayvan sevgisi nereden geliyor?
İnsan olmak yeterlidir bence, düşküne, muhtaca yardım etmek için .Her ebeveyn örnek olmak zorundadır zaten, zalim bir aileden merhametli nesiller beklenemez. Yani eğitim aileden başlar. Ama o aileler bilselerdi ki; sokakta ki cana merhamet eden nesiller kendi ana babasına asla asi olmazlar, belki işi gücü bırakıp çocuklarına sokakta ki canları sevdirmek için uğraşırlardı.

Erzurum Çatta yaşıyorsunuz. Orada karşılaştığınız zorlukları  anlatır mısınız?
Evet Çat’ta yaşadıklarımı bilseniz , inanamazsınız . Ne yazık ki kışları çok ağır geçiyor -60 derece. Tipi başladığı günlerde 3 gün sokağa çıkmak, sokak kapısını açmak mümkün değil, buz tutuyor her yer ama benim evde oturma gibi bir lüksüm yok tabi, çok sıkı giyinip yollara düşmek zorundayım zira bütün Çat’ın sokak canları yolumu gözler. Yıllardır bu böyle. Genelde arabam donmuş oluyor, saatlerce onu çözmekle uğraşırım. Bazen pes ederim ;’ deli miyim neyim birazda başkaları düşünsün, uğraşsın’ diye söylenirim kendi kendime ama o masumları benden başkasının düşünmediği gelince aklıma; kaldığım yerden devam …

248608_1557178549921_1762804_n

Batıya baktığımızda inanılmaz bir hayvan sevgisi var. Sokak hayvanları için her olanağı kullanan bir Avrupa görüyoruz. Biz ise Müslümanız. Yanı bu konuda onlar bizden daha fazla duyarlı.  Açıkçası Müslüman dünyası genelinde bu hayvanlara karşı duyarsız hatta düşmanca tavır içindeler. Neden böyle, açıklayabilir misiniz?
Ne güzel ki Avrupa ülkelerinde yasalar çok sağlam, ben Almanya’da yaşayan bir gurbetçi ailenin kızıyım. Hep bir kedi yada köpeğimiz olmasını çok istemiştik ama babam hep yasalardan korkardı ‘ o hayvanın başına bir iş gelirse, nasıl hesap veririm ben hakime ‘ derdi. Bu söylediğim olay 30, 40 sene önce yaşandı. Aradan bunca sene geçmesine rağmen ne yazık ki benim canım ülkem hala sokaktaki canları katlediyor. Çok utanç verici. Bunun dinle imanla alakası yok ne yazık ki . Tek neden sağlam yasalar. Kaldı ki gerçek İslami yaşasaydı tüm Müslüman ülkeler o zaman bütün o Avrupa ülkeleri bizden örnek alırdı inanın . Bence Türk milleti diğer milletlerden daha merhametlidir ama bizde bu yasa tanımaz belediyeler, kısırlaştırmak yerine öldürme seçeneğini tercih ettiği müddetçe, bu dava bitmez 100 yıl geçse de

Türkiye genelinde belediyeler sokak hayvanları konusunda hep sınıfta kalıyorlar. Oysa Yasa onlara görev ve yükümlülük veriyor. Sizce neden böyle davranıyorlar?
Deminde söylediğim gibi yasaların zayıflığından . Bir yerde katliam oluyor 1000 lerce dilekçe yağıyor bakanlığa ama yetkililerden ses yok. Şayet Almanya’da olsaydı böyle bir skandal, o belediye başkanı istifa etmek zorunda kalırdı.

Artvin’de sokak hayvanlarıyla ilgili girişimiz oldu. Bir sonuç aldınız mı?
Belediye başkanı yerinde yok, yardımcısı yerinde yok . Diğer belediye başkanı ‘ Biz asla öldürmüyoruz ‘ ve daha sonra ‘ Bu bir siyasi oyundur, bizim partimizi çekemiyorlar ‘ dedi. En komiği de, Vali yardımcısına ulaştım çünkü Valide yerinde yoktu, ve vali yardımcısı yani yasaları uygulamakla en yükümlü kişi ‘ Sokak ta bu kadar köpekten rahatsız oluyoruz ‘ dedi Oysa bu şekilde bir şikayet karşısında hemen harekete geçmesi lazımdı.

15036490_10205793740443248_1628209659667175187_n

Belediye Başkanlarına, STK’lara ve halka neler söylemek istersiniz?
Belediye başkanlarına ne diyebilirim Allaha havale etmekten başka . Belediyesini gerçekten düşünen başkanlara söylerim anca : Sokak köpeklerinin popülasyonunu azaltmanın tek çaresi kısırlaştır+küpele+ alındığı yere bırak! Başka yolu yok!

Siz bu kadar kıt olanaklarla sokak hayvanlarına nasıl bakıyorsunuz? Bunun için çok paraya yani varlığa ihtiyaç var mı?
Ne güzel söylediniz, ben bireysel olarak bunca cana can olabiliyorsam; belediyelerin neler yapabileceğini varın siz düşünün

Son olarak neler söylemek istersiniz?
Son olarak Hz Mevlana’nın güzel sözüyle kapatalım: Allah CC der ki: Hayvanlar benim sessiz kullarımdır , şimdi zulme susuyorlar ama kıyamette konuşacaklardır!

Röportaj: Sami Özçelik