Rize’de 4 Yıl Dedi, Meclis’te Tekrar Bin Güne İndi, Hangisi Doğru?

CHP İstanbul Milletvekili Prof.Dr. Mehmet Bekaroğlu’nun, 4 Şubat’ta TBMM’de verdiği önergeye yanıt ancak 9 ay sonra geldi.

Bekaroğlu’nun Rize-Artvin Havalimanıyla ilgili olarak zamanın Ulaştırma Bakanına sorduğu ve yanıt istediği sorulara ancak geçen hafta yanıt geldi.

TBMM Başkanlığı’na 4 Şubat 2016’da, dönemin Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım’ın yanıtlaması istemiyle, CHP’li Bekaroğlu’nun verdiği soru önergesine, 9 ay sonra cevap verildi.

            9 Ay Sonra Gelen Cevap

Rize-Artvin Havalimanının akıbetini soran Bekaroğlu’nun önergesine, tam 9 ay sonra, dönemin Bakanı Binali Yıldırım’ın Başbakan olmasının ardından, yeni kurulan kabinede Ulaştırma Bakanlığı görevine getirilen Ahmet Aslan, yanıt verdi.

Bakan Aslan, “Rize, Artvin ve yöresinin sivil hava ulaşım ihtiyacının karşılanmasına yönelik olarak 2 milyon yolcu/yıl kapasiteli Rize-Artvin Havalimanının yapımı planlanmaktadır” yanıtı verdiği Bekaroğlu’nun sorularına, “Alternatif yerlerin değerlendirilmesi neticesinde; batimetrik alımlara göre deniz dolgusu maliyeti yönünden, her iki pist başına göre iniş-kalkış düzleminde maniaların olmaması, dere akarsu vb. deşarjlarına tesadüf etmemesi ve şehir bağlantı yoluna entegrasyonu açısından Yeşilköy-Pazar mevkiinde bulunan alan Rize-Artvin Havalimanı için en uygun yer olarak belirlenmiştir” denildi.

            Bin Günde Yapılacakmış!

Havalimanı için İmar Planı çalışmalarının tamamlandığını ve Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Rize İl Müdürlüğüne müracaat edildiği bilgilerine yer verilen Bakan Aslan’ın yanıtında, “Ayrıca altyapı inşaatı 1 milyar 200 milyon TL, üstyapı inşaatı 150 milyon TL olmak üzere toplam 1 milyar 350 milyon TL proje bedeli olarak, 11.10.2016 tarih 2016/29 sayılı YPK kararı ile onaylanmıştır. Kesin projeleri tamamlanan havalimanının altyapı ihale ilanı 17.10.2016 tarihinde yayınlanmış, 02.11.2016 tarihinde de ön yeterlilik teklif dosyaları alınmış olup, değerlendirme işlemi devam etmektedir. İhalesi yapıldıktan sonra 1.000 (Bin) işgünü içinde tamamlanması öngörülmektedir” ifadelerine yer verildi.

            4 Bin Gün Demişti…

Ancak Bakan Aslan, Cumhurbaşkanı Erdoğan’In Rize gezisi sonrasında bölgede yaptığı incelemede, daha önce de olduğu gibi 1000 (bin) günde tamamlanacağı ifade edilen Rize-Artvin Havalimanının bu kez 4 yıl da tamamlanabileceğini ifade etmişti.

Bakanın önce bin gün yani 2 yıl 9 ay olarak açıkladığı havalimanı inşaatının Rize’de 4 yıl süreceğini ifade etmesinden sonra TBMM’de yeniden ‘bin günde biteceği’ ifadesini kullanması ise kafaları karıştırdı!