Sel ve Heyelanlar Nedeniyle Köyde 64 Ev Hasar Gördü, 9 Ev Boşaltıldı…

KÖPRÜLÜ KÖYÜ'NDE 64 EV HASAR GÖRÜRKEN 9 EV BOŞALTILDI. (GÖKTÜRK FIRAT/RİZE-İHA)

Rize ve ilçeleri ile merkeze bağlı köylerde bir süre önce etkili olan şiddetli yağış nedeniyle meydana gelen sel ve heyelanlarda bir köyün yarısı adeta oturulamaz hale geldi.

Rize Merkeze bağlı Köprülü Köyü’nde 64 ev şiddetli yağışlardan hasar görürken; 9 evin boşaltıldığı köyün 3’te birinde ise toprak hareketliliği devam ediyor.

Yaklaşık 6 ay ve yaklaşık 20 gün önce bölgede etkili olan iki şiddetli yağış sonrası, 280 hane bulunan köyde çökmeler ve toprak kaymaları yaşandı.

Altı ay önce yaşanan şiddetli yağmurda köyün yaklaşık 3’te birinde gözlenen toprak hareketliliği, 20 gün önce etkili olan şiddetli yağışta hızlandı.

Yağmur sonrası köyde sayısı 50’yi geçen çökme ve çatlaklar oluşurken; metrelerce uzunluktaki çatlaklar 64 evin hasar görmesine neden oldu. Oturulamayacak düzeyde hasar oluşan 9 ev boşaltıldı. Boşaltılan evlere yıkılma riski bulunduğu giremeyen vatandaşlar, evlerinin içerisindeki eşyaları da çıkartamıyor.

            Toprak Kayıyor!

Köyde etkili olan iki şiddetli yağmurun tetiklediği geniş bir alandaki toprak hareketliliği aralıksız devam ederken; köy sakinleri bahçelerinde, evlerinde ve yollarda oluşan çatlakların her geçen gün biraz daha büyüdüğünü belirterek, yer altından geçen içme suyu şebekesinde kopmalar yaşandığını da ifade ediyorlar.

Evlerini terk etmek zorunda kalan köy sakinleri şimdilik komşularının evlerinde kalırken, evleri hasar gören 64 farklı hane sakini ise evlerinde korkarak yaşamaya çalışıyor ama yağmurlu havalarda evlerinden çıkmak zorunda kalıyorlar.

            Muhtar Destek Bekliyor

Köy Muhtarı Ekrem Paşalı, yaşanan gelişmeler sonrası yaptığı açıklamada, iki farklı tarihte yaşanan şiddetli yağışlarda köyün 3’te 1’lik bölümünde hasar meydana geldiğini ifade ederek, “Köyde toplam 280 hane var. Bunların 64’ünde hasar meydana geldi, 9 ev ise boşaltıldı. Çok sayıda yerde çatlaklar oluştu. Çatlaklar genişlemeye devam ediyor. Devletimizin ilgili birimleri haberdar edildi. Gerekli inceleme çalışmaları yapıldı. Şuan evlerini terk etmek zorunda kalan vatandaşlarımızın konaklayacak başka evleri yok. Bu hususta desteğe ihtiyacımız var” dedi.