Rize’nin Neredeyse 132 Yıllık Rüyası Olan Ovit Tünellerinde, Başbakanın da Katıldığı ‘Işık Göründü’ Törenleri Yapıldı Ama…

Rize’yi ve Doğu Karadeniz’i Doğu, Güneydoğu ve İç Anadolu’ya bağlayacak olan Ovit Geçidindeki Ovit Tünelleri, Rize ve bölgenin neredeyse 132 yıldan bu yana hayallerini süslüyor ve yapılmasını bekliyor.

İlk belirlemelere göre 1800’lü yılların sonlarına doğru gündeme gelen ve daha sonraları da neredeyse her 30-40 yılda bir gündeme alınan Ovit Dağı geçidinde 2000’li yıllarda geliştirilen tüneller için 2012 yılında ilk temel atıldı. Yapılan çalışmalar sonrasında ise geçen hafta tünellerdeki kazı çalışmalarının tamamlanarak tünellerin her iki ucundan da ‘ışığın göründüğü’ bildirildi.

            Hayal ve Gerçek!

Kimilerine göre 100, kimilerine göre 132 ve kimilerine göre de 136 yıllık hayal olan Ovit Tünelleri için, Başbakan Binali Yıldırım’ın da katıldığı ‘Ovit Tüneli Işık Göründü Töreni’ düzenlendi.

Başbakan Yıldırım, törende yaptığı konuşmada, ‘Ovit Dağı’nda muhteşem bir gün yaşadıklarını, 136 yıllık hayalin gerçeğe dönüştüğü ana şahitlik ettiklerini’ söyledi.

Ovit Tüneli’nin 2017 sonunda hizmete gireceğini belirten Yıldırım, kuzey ve güney koridorunun en önemli arteri konumunda olan Rize-Erzurum hattındaki tünelin büyük bir eser olduğunu vurgulayarak, “Yılların özlemi, rüyası bugün gerçeğe dönüşüyor. Bu tünelin sonundaki ışık artık herkese, hepimize görünüyor, geleceğimizi aydınlatıyor. Türkiye’de ulaşım yıllar yılı hep bir dert oldu. Bitmek bilmeyen zor yollar, virajlar, dağlar, tepeler. Hangi canlar yok oldu? Hangi yuvalar söndü? Çok çektiniz. Ovit Dağı, Kasım ayı gelince kapanır, bir daha Mayıs, Haziran’a kadar geçit vermez. Bu ülkenin her bir köşesini yollarla, tünellerle, trenlerle, feribotlarla, köprülerle, kanallarla imar etmeye kararlıyız” diye konuştu.

Tünelin temelinin 2012 yılında, zamanın Başbakanı Erdoğan tarafından atıldığını anımsatan Yıldırım, “Cumhurbaşkanımız dedi ki, ‘130 yıllık hasret bitsin. Rize ve Erzurum ile iki Potomya’yı bir araya getirelim. Potomya’yı, Mezopotamya ile bir araya getirecek tarihi yolculuğu başlattık. Hayırlı uğurlu olsun” diyerek, tünelin 1 milyar 140 milyon liraya mal olduğunu belirtti.

Başbakan Yıldırım, tünelin 2017 yılı sonunda hizmete açılmasını isteyerek, “Bu tünel 2017’nin sonunda hizmete girecek. Ona göre hesabınızı yapın. Ona göre çalışmalarınızı yapın. Biran önce bu hasret bitsin. Dağlar geçit versin. Milletimiz birbiri ile buluşsun. Kardeşliğimiz daim olsun. Projenin toplam uzunluğu 17.5 km’yi buluyor. 14 km’si gidiş, 14 km’de geliş iki tünel. Kar tünelleri de var. İkizdere’ye doğru 300 metre çığ tüneli ve köprülü kavşak var. Oradan aşağı doğru İyidere’ye doğru tam 9 tane daha tünel yapacağız ve 34 km yolun tamamı 2 gidiş 2 geliş olacak. Rize’den çıkan Erzurum’a hiç araba sollamadan varacak. Bu dağlarda teröre yer yok. Tünele yer var. Bu dağlarda bölücülere yer yok, kardeşliğe yer var. Zamandan, yakıttan tasarruf var, yılda 35 trilyon tasarruf sağlayacağız. Tamamlandığında dünyanın 2. büyük tüneli oluyor. Rize’ye, Erzurum’a, Türkiye’ye bu yakışır” şeklinde konuştu.

1-ovit-toren

            35 mi 90 mı?

Tünelin hizmete açılması ile yıllık ekonomik tasarrufun 90 milyon TL olacağını anlatan Yıldırım, “Ovit Tünelleri’nin yanı sıra Kırık ve Dallı Kavak tünelleri de yapılmaya devam ediyor. Bu üç tünel tamamlanınca Rize’den Erzurum’a yol 33 km kısalmış olacak. Tamamı bittiğinde yakıt, zaman ve vergilerden tasarrufumuz tam 90 milyona çıkacak” dedi.

            Havanızdan Geçilmez!

Rize’ye yapılacak havalimanından da söz eden Yıldırım, “Havalimanın olacak da. Havanızdan geçilmez o zaman. Rize ile Artvin arasında denizin üzerinde güzel bir havalimanı yapıyoruz. İhalesini yaptık hayırlı uğurlu olsu” diye konuştu.

Başbakan Yıldırım, konuşmasının ardından tünelin kullandığı iş makinesi ile tek tüpte iki yönden açımı tamamlanma aşamasına gelen tünele son dokunuşları yaparak ilk ışığın görülmesini sağladı.

            Ovit Tünelleri

Rize’yi Doğu Güneydoğu ve İç Anadolu’ya bağlayacak tüneller, bin 369 metresi çığ tüneli olmak üzere 14 bin 300 metre uzunluğunda. Tünelin giriş kotu bin 919 metre, çıkış kotu 2 bin 236 metre, tünel içi boyuna eğim ise yüzde 2,13 olacak. Çift tüp şeklinde inşa edilen ve 800 milyon liraya mal olan tünelin havalandırması için ayrıca yüzde 15 eğimle bin 710 metre uzunluğunda yaklaşım tüneli yapılıyor.

Ovit Tüneli’nin hizmete girmesiyle Karadeniz ile Doğu Anadolu Bölgesi arasında kışın yoğun kar ve çığ tehlikesi nedeniyle aksayan ulaşım, kesintisiz ve güvenli hale gelecek. Tünelin tamamlanmasıyla 250 kilometre olan Rize-Erzurum karayolu, 200 kilometreye düşecek.

            Zigana, Ovit’i Gölgede Bırakacak!

Ovit Tünellerinde düzenlenen ‘Işık Göründü’ törenlerinde Başbakan Yıldırım, ilginç bir ayrıntıyı daha açıkladı ancak bu, siyasilerin de manevrasıyla gündemden adeta kaçırıldı. Yıldırım, Ovit’teki törende yaptığı konuşmada, “Ayrıca Trabzon-Gümüşhane yolunda da Zigana Tünelleri’ni yapıyoruz. Onların uzunluğu da 14,5 km. Her biri Ovit kadar. Ovit’den azcık daha fazla” ifadelerini kullandı.

Bu ifadelerin ardından Trabzon-Gümüşhane arasında yapımına başlanan ve 14,5 kilometre uzunluğu ile Ovit yerine dünyanın en uzun 2. tüneli olması planlanan Zigana Tüneli’nin, 2020 yılı Nisan’ında bitirilmesi hedefleniyor.
            Ovit 3.Olacak!

Trabzon-Gümüşhane karayolu üzerinde bulunan tarihi İpek Yolu güzergahındaki Yeni Zigana Tüneli hizmete girmesiyle, Ovit’i geçerek Türkiye’nin en uzun karayolu tüneli dünyanın ise en uzun 2. tüneli olacak.

Trabzon’un Maçka ilçesine bağlı Başar Köyünden başlayan kazı çalışmalarının Gümüşhane bölümü ise Torul Köstereli mevkisinde sürüyor.

            Maliyeti 580 Milyon TL

Gümüşhane tarafından 1.2 kilometre, Trabzon tarafından ise 300 metrelik kazı çalışması yapılan projenin 580 milyon Liraya bedelli proje, 2020 yılının Nisan ayında bitirilmesi hedefleniyor.

Çift tüp tünelleri ile birlikte toplam uzunluğu 29 kilometre olacak Zigana Tünelinde, Ovit Tüneli’nden farklı bir havalandırma sisteminin yapılarak, şaft (doğal havalandırma) uygulanacak.

Sürücülerin korkulu rüyası olmaktan çıkacak

Türkiye’nin en uzun karayolu tüneli olacak olan Zigana Tüneli’nin hizmete girmesiyle Gümüşhane’nin, Trabzon Limanı’na daha da yaklaşacağı ve yolun geometrik standardının daha da yükseleceği kaydediliyor.

Tünelle, 100 kilometre olan güzergah 10 kilometre kısalarak 90 kilometreye düşürülmüş olacak.