CHP’li Kadın Kollarından, ‘Taciz, Tecavüz, Çocuk İstismarları Aklamasına Tepki… “İzin Vermeyeceğiz!”

Geçtiğimiz hafta sonunda, ‘Dünya Çocuk Hakları Günü’ arifesinde, AKP’li 6 Milletvekilinin önerisiyle TBMM gündemine getirilerek kamuoyunda büyük tepkiye neden olan ‘Cinsel İstismar’ önerisine bir tepki de Rizeli kadınlardan geldi.

CHP Rize İl Kadın Kollarına üye kadınlar, yaptığı ortak açıklama ile ‘çocuk tecavüzleri, cinsel istismar ve tacizi’ adeta ‘yasallaştıracak’ öneri protesto edildi.

CHP’li kadınların açıklaması öncesinde ise yapılan bir araştırmada, ülke genelindeki ‘çocuk gelinler’ olayı ve tartışmalarında Rize’nin Tunceli ile birlikte yüzde 1 ve 1,5’lik oranlarla sonuncu sırada yer aldığı ortaya çıktı.

CHP Rize İl Kadın Kolları Başkanı Fazilet Türüt tarafından yapılan açıklamada, “AKP iktidarında, her geçen gün kadını yok sayan yasalarla, önergelerle, karşı karşıya kalıyoruz. Meclis’e sunulan önergeyle, tecavüz suçlularının aklanmasının önü açılmaya, taciz ve tecavüz meşrulaştırılmaya çalışılmaktadır” denildi.

Açıklamasında AKP’yi samimi olmaya davet eden Türüt, “Sokaklarda tecavüze idam diye çığırtkanlık yapıyor, Meclis’te tecavüze indirim istiyor, tecavüzcüyü ödüllendiriyorsunuz… Tecavüzü ve çocuk evliliklerini normalleştiriyorsunuz, tecavüzcüyü ödüllendirip, hayat boyu tecavüz edebilmenin yolunu açıyorsunuz. Tecavüzler, tacizler, AKP hükümetinin koruması ile her geçen gün giderek artmaktadır” dedi.

AKP’nin, bu önerge ile çocuk cinsel istismarı başta olmak üzere, zorla erken evlendirmelerin önü açıldığı savunulan açıklamada, “İnsan olan herkesin vicdanını yaralayan bu önerge derhal geri çekilmelidir. Düşünsenize vücudunuzda, aklınızda, yüreğinizde kara bir leke bırakan adamla evlenmek zorunda kalacaksınız. Bu durum ahlakla, vicdanla açıklanabilecek bir durum değil iken, yasa ile meşru hale getiremezsiniz! Yasalar, ahlaka ve toplum vicdanına aykırı olamaz! Mağdurun suçluyla yaşaması sonucu oluşacak onarılmaz yaralarını sarmaya yasaların gücü yetecek mi? Biz CHP’li kadınlar tacizi, tecavüzü, çocuk istismarını AK-lamanıza izin vermeyeceğiz! Taciz ve tecavüzü meşrulaştıran AKP önergesine, ‘Hayır’ demek için ‘Yeter artık’ diyoruz” ifadelerine yer verildi.

            Türkiye’nin Çocuk Gelinleri!

Meclis Genel Kurulunda kabul edilen cinsel istismar cezalarına erteleme düzenlemesiyle yeniden tartışılan çocuk gelinler konusunda, Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) oransal bir harita oluşturduğu öğrenildi.

Oluşturulan haritayla çocuk gelin oranı en yüksek olduğu 10 şehir, “Kilis, Kars, Ağrı, Muş, Niğde, Bitlis, Kahramanmaraş, Aksaray, Gaziantep ve Yozgat” olduğu ortaya çıktı.

Rize ise Tunceli ile birlikte en az çocuk gelinin olduğu il oldu.

TÜİK’in 2015’teki verilerine göre toplam 602 bin 982 resmi evlilikten, 31 bin 337’sinde 16-17 yaşındaki kız çocuklar gelin oldu! Bu sayı, toplam evliliklerin yüzde 5,2’sine denk gelirken; iller içindeki evlilik oranlarında, çocuk yaşta evliliğin en yüksek olduğu şehir yüzde 15,3 oranıyla Kilis oldu. Bu ili yüzde 15,2 ile Kars, yüzde 15,1 ile Ağrı, yüzde 14,4 ile Muş, yüzde 13,7 ile Niğde, yüzde 12,7 ile Bitlis, yüzde 12,5 ile Kahramanmaraş, yüzde 12,1 ile Aksaray, yüzde 11,8 ile Gaziantep ve yüzde 11,5 ile Yozgat izledi.

            Rize ve Tunceli Son, Trabzon ve Artvin de Alt Sırada

Çocuk evliliklerin en düşük olduğu 2 il ise Rize ve Tunceli.

Rize’de 2015’te 2 bin 112 evlilikten sadece 32’si, Tunceli’de ise 513 evlilikten sadece 5’inde gelinler 16-17 yaşlarındaydı. Bu 2 şehirdeki evliliklerde çocuk gelin oranı yüzde 1 ile 1,5’te kaldı. Bu oranı yakalayan başka bir şehir olmadı.

Çocuk gelinlerin en düşük olduğu diğer şehirler ise, yüzde 1,6 ile Trabzon, yüzde 2 ile Artvin, yüzde 2,1 ile Bolu, yüzde 2,1 ile İstanbul, yüzde 2,2 ile Eskişehir, yüzde 2,5 ile Yalova, yüzde 2,6 ile Karabük ve yüzde 2,7 ile Bursa olarak sıralandı.

            Resmi Evlilikler Düştü!

İstatistiklere göre resmi olarak evlenen kız çocuklarının toplam içindeki oranı son 13 yılda düşerken; 2002’de tüm evlilikler içinde kız çocuklarının sayısı 37 bin 263 ile yüzde 7,3 oranında yer tutuyordu, bu oran 2015’te yüzde 5,2’ye geriledi.

            14-15’inde Anneler!

Nüfus İdaresine bildirilmeyen çocuk evlilikler TÜİK kayıtlarına geçmiyor ancak TÜİK, 15 yaş altında doğum yapan kadınları kayıt altına alıyor. Bu veri de 13-14 yaşlarında ‘kayıt dışı’ evliliklerinin bir bölümünü gün yüzüne çıkarıyor. Buna göre 15 yaşın altında doğum yapan anne sayısı 2001’de 2 bin 729 iken bu sayı 2012’de 377 oldu. Buna göre, 15-17 yaş arasında 2010’da 28 bin 901, 2011’de 25 bin 292, 2012’de 21 bin 992 kız çocuğunun anne olduğu kayıtlara geçti.