Haber Merkezi

Rize Belediyesi’nin Cumhuriyet Meydanındaki Atatürk Anıtı ve Meydan Düzenleme Çalışmasında Tartışmalar Bitmiyor

Rize Belediyesi’nin, 20 Kasım 2014’te alınan, 2014-101 nolu Belediye Meclisi kararı doğrultusunda, bu yıl içerisinde başlattığı ‘Meydan düzenleme çalışması’ sonrası tartışmalar dinmek bilmiyor.

ADD Rize Şubesinin girişimleriyle ulusal boyutta tartışmalara neden olan Cumhuriyet Meydanı’ndaki yenileme çalışması kapsamında, son olarak Atatürk Anıtı’nın yerine, Atatürk siluetli ’15 Temmuz Şehitler Anıtı’ yapılmasına karar verildi.

Daha önce anıtın yerine yapılması planlanan ‘Çay Bardağı’ figüründen vazgeçildiği belirtilirken; tartışmaların odağındaki Rize Belediye Başkanı Reşat Kasap’ın, konuyla ilgili tutarlı bir açıklama yapmaması; konunun gündemden düşmemesinin nedeni olarak görülüyor.

Yaşanan tartışmalar ve tepkilerin ortasında alanda çalışma başlatılırken konu bir kez daha ulusal medyaya taşındı.

OdaTV’nin haberine göre Rize Belediyesinin ‘Atatürk ve Cumhuriyet düşmanlığı’ yaptığı ilan edilirken, tartışmaların daha uzun süre devam edeceği kaydedildi.

Habere göre, Rize Belediye Başkanı AKP’li Reşat Kasap, seçim döneminde ’10 Numara Projeler’ başlığı altında kamuoyuna açıkladığı ‘Meydan Projesi’ için geçen yıl çalışma başlattı.

            Olayın Gelişimi

Darbe girişiminden sonra adı ’15 Temmuz Demokrasi ve Cumhuriyet Meydanı’ olarak değiştirilen alana yerleştirilen tabelada yer alan proje çiziminde, Atatürk Anıtı’nın yerine çay bardağı figürü yerleştirilmesi ve anıtın meydandan kaldırılması kararı tepkilere ve tartışmalarına neden oldu.

Tepkiler üzerine açıklama yapan Rize Belediye Başkanı Reşat Kasap, meydan projesi inşaatı süresince valilik önündeki tören alanına taşınacağını duyurduğu Atatürk Anıtı’nın daha sonra eski yerine konulup konulmamasına halk oylaması ile karar verileceğini açıkladı.

Ancak kamuoyundan gelen tepkiler artınca, halk oylaması kararından vazgeçen Rize Belediyesi, Atatürk Anıtı’nın tören alanı olarak belirlenen Valilik önüne taşınmasını kararlaştırdı.

            Çay Bardağı Gitti, Şehitler Anıtı Geldi

Tartışmalar devam ederken, Bursa Büyükşehir Belediyesi tarafından yapımı üstlenilen ve 9 milyon 438 bin liraya mal olacağı ifade edilen, Rize 15 Temmuz Demokrasi ve Cumhuriyet Meydanı düzenlemesi için çalışmalar geçen ay başlatıldı.

İki aşamalı inşa edilmesi planlanan meydanın çevresi öncelikli olarak bariyerlerle kapatıldı.

Meydana konulan yeni projenin çiziminde çay bardağı figürü kaldırıldı, yerine 15 Temmuz Şehitler Anıtı figürü yerleştirildi.

Halen meydanda duran Atatürk Anıtı’nın ise bir süre sonra kaldırılarak Valilik önüne taşınmasının planlandığı öğrenildi.

            Atatürk Anıtı Ortada Yok!

Öte yandan, OdaTv’nin haberinde yer almayan ancak tartışmalarla birlikte gündeme gelen, Rize Valiliği önündeki ’75.Yıl Atatürk ve Gençlik Anıtı’nın nerede olduğu konusunda ise herhangi bir açıklama yapılmadı.

Söz konusu anıtın akıbeti konusunda bugüne kadar Rize Valiliği, Rize Belediyesi ile İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü’nden hiçbir açıklama yapılmazken; Rize Valiliği’nin bastırdığı 75.Yıl Albümü ile çeşitli fotoğraf arşivlerinde de yer alan Valilik Anıtı’nın nereye kaldırıldığı bilinmiyor.

Rize Belediyesi’nin Meydan’daki Atatürk Anıtı’nın, Valilik önüne taşınması açıklamaları sonrasında, mevcut anıtın akıbeti sorulmuş, yanıt alınamamıştı.