Haber Merkezi

Hava Koşulları, D.Karadeniz Kivisini de Olumsuz Etkiledi…

Doğu Karadeniz Bölgesi’nde yapılan ölçüm ve değerlendirmelerin ardından bu yıl 15 Kasım’da başlayan kivi hasadı sona ererken; Rize Ziraat Odası Başkanı Nevzat Paliç, hava koşularına bağlı olarak üretimi düşen kivide ortalama bin kilo rekolte elde edildiğini açıkladı.

Edinilen bilgilere göre Bölgede Rize, Trabzon ve Artvin’in sahil kesiminde üretimi yapılan kivide hava koşulları nedeniyle üretim düşük kaldı ve yaklaşık bin ton dolayında rekolte elde edildi.

Bu süre içinde hasadı yapılan kiviler, Tarım Kredi Kooperatifleri Trabzon Bölge Müdürlüğü tarafından üreticilerden kilosu 2 Lira 10 Kuruş’tan satın alınırken; konuyu değerlendiren Paliç, bölgede çok kaliteli kivi yetişmesine rağmen ürünün değerini bulamadığını belirtti.

Bu yılda hava koşulları nedeniyle kivi üretiminin düşük kaldığını ifade eden Paliç, “Geçen yıl olduğu gibi bu yılda kivi rekoltesi düştü. Bin ton dolayında bir üretim gerçekleştirildi. Bu düşüşte hava koşullarının olumsuz seyretmesinin etkisi oldu” dedi.         Önceki dönemlerde bölgede 15 bin ton dolayında üretim yapıldığını, üreticinin kiviyi topladığı zaman saklama ve bekletme imkanı olmadığına dikkat çeken Paliç, “Fiyat, tüccarın inisiyatifine kalmış. Tüccar ne derse o fiyata alıp götürüyor. Eğer mandalina fiyatı altında kivi satılırsa, bölgemizdeki insanlar artık kiviyi de mandalina gibi önemsemeyecek” diye konuştu.        Kivinin insan sağlığı için çok faydalı ve herkesin tüketmesi gerektiği bir meyve olduğuna işaret eden Paliç, açıklamalarını “Ancak yeterince önem verilmiyor. Üreticimiz mağdur durumda. Tüccara çok düşük fiyatla kivi veriyoruz. Ülke genelinde, ürettiğimiz kivinin iki katı tüketiliyor. Kivi çok değerli olmasına rağmen imkansızlıklar yüzünden ucuza satmak durumunda kalıyoruz” şeklinde tamamladı.