Haber: Sami Özçelik / Artvin

CHP İl Başkanlığı 3 Aralık Dünya Engelliler günü nedeniyle parti binasında bir açıklama yaptı. Basın açıklamasına Başkan Ali yücel Kurt, Başkan Yardımcısı Ayhan Tekin, Kadın kolları Başkanı Gülşen Kurul. Merkez İlçe Kadın Kolları Başkanı Neslihan Küçükay, 08 Haber gazetesi yazı işleri Müdürü ve aynı zamanda Artvin Engelliler Derneği Başkanı Hatice Nur Ersöz ve parti üyeleri katıldı.

CHP’DE KOMİSYONLAR KURULDU EĞİTİM VE SOSYAL POLİTİKALAR

KOMİSYON BAŞKANI İL BAŞKAN YARDIMCISI AYHAN TEKİN OLDU

3 Aralık Dünya Engelliler Günü nedeniyle bir araya geldiklerini belirten CHP İl Başkanı Ali Yücel Kurt, “3 Aralık Dünya Engelliler günü. Bu nedenle toplanmış bulunuyoruz. Parti il örgütü olarak komisyonlar oluşturduk. Bu komisyonlar kendi alanlarındaki çalışmaları daha sonra burada bizimle paylaşarak genel merkeze de rapor halinde sunacaklar. Bu kapsamda Eğitim Sosyal Politikalar komisyon Başkanlığı’nı İl Başkan Yardımcımız Ayhan Tekin yapacak. Bu çalışma ile konuşamayan, sesini duyuramayan insanların sesi olacak, sorunun çözülmesi için büyük bir etken olacaktır. 3 Aralık Dünya Engelliler Günü basın açıklamasını Başkanımız Ayhan Tekin yapacak. Ben engellilerimizin sorunlarının çözüldüğü, onların mutlu olduğu bir dünya ve yaşam diliyorum” dedi.

1 MİLYON ENGELLİYİ İLGİLENDİREN 2022 HAKSIZ UYGULAMASINA SONUNA KADAR KARŞI DURACAĞIZ

Daha sonra Engellilerle ilgili basın açıklaması yapan CHP Artvin İl Başkan Yardımcısı Eğitim ve Sosyal Politikalar İl Komisyon Başkanı TEKİN’in,

“Cumhuriyet Halk Partisi olarak ilçelerimizden Genel Merkezimize kadar tüm örgütümüzle 1 milyondan fazla engelliyi etkileyecek olan haksız uygulamalara dur diyoruz!

Cumhuriyet Halk Partisi olarak kurulduğumuz günden bugüne her zaman haksızlığa uğrayan, mazlum toplum kesimlerinin yanında olduk.

Bugün de 2022 ve 2828 sayılı kanunlarda yapılan değişikliklerle engellilerin haklarında yapılan olumsuz düzenlemelere ve yaratılan sorunlara karşı sonuna kadar duracağımızı belirtmek istiyoruz.

İş bulmada, iş hayatında, eğitim hayatında eşit yurttaşlık haklarından yararlanamayan, etkin sağlık hizmeti alamayan, %40’ın altına çekilen maluliyet oranı nedeniyle engelli bile sayılmayan engelli insanlarımız sosyal hayata katılamamakla birlikte toplumun dışına itilmekte. Tüm bu sorunlar yetmiyormuş gibi 2013 ve 2014 yıllarında yapılan değişikliklerle onbinlerce engelli ve yaşlıya verilen devlet destekleri kesildi.

Yasa değişikliğine göre, ihtiyaç sahibi yurttaşın engelli/yaşlı aylığı alabilmesi için artık bireyin kendi geliri yerine, aile ve akrabalarının toplam gelirlerine bakılıyor. Bu durum, sosyal devlet anlayışının yanı sıra insan haklarına ve insan onuruna aykırıdır. Aile içi sorunlara bile yol açabilmektedir. Aynı zamanda 2828 sayılı kanunda yapılan değişikliklerle de kendi ihtiyacını gideremeyen yaşlı ve engellilere bağlanan aylıklar kesilmekle birlikte şimdiye kadar yapılan ödemeler de icra ve davalarla geri alınmaya çalışılmakta. Ülkemiz kanunlarına göre Genel Sağlık Sigortası kapsamında sigortasız hiç kimse yoktur. Ancak, engelliler SGK’dan almaları gereken tekerlekli sandalye, akülü sandalye, işitme

cihazı, beyaz baston ve protez – ortez ihtiyaçlarını yardım kuruluşları, yardımsever vatandaşlar, Amerikan Kilisesi ve mavi kapak kampanyalarıyla karşılamaktadırlar. Bu, sağlık hizmetinden yararlanılamadığının açık kanıtıdır. Ayrıca bu şekilde yardımlarla sağlık hizmeti alınması, hizmetin zamanında alınmasını engelleyerek engellilerin mağduriyetlerini daha da arttırmakta ve insanlık onurunu zedelemektedir.

Engelli olmayan bireylerin de sağlık hizmetlerinden etkin ve zamanında yararlanamadığını biliyoruz. Tedaviyi engelleyen başta sağlık uygulama tebliği olmak üzere sağlık hakkının önündeki tüm engellerin kaldırılması için mücadele etmeye söz veriyoruz.

Cumhuriyet Halk Partisi olarak insan haysiyetini, insan haklarını, sosyal devlet anlayışını, adaleti yok sayan bu düzenlemelere son verilerek bireyi esas alan düzenlemelerle engelli maaşı ve evde bakım ödemelerinin yapılması, açılan icra davalarından feragat edilmesi için tüm gücümüzle mücadele vereceğimizi belirtmek isteriz. Tüm yurttaşlarımızı da bu konuda duyarlı olmaya ve engelli vatandaşlarımızla yan yana durmaya davet ediyoruz. Engelleri Kaldırmak İçin YANINIZDAYIZ! Sadece 3 Aralık’da Değil, Her Gün YANINIZDAYIZ! “dedi.

Artvin Engelliler Derneği Başkanı Gazeteci ve aynı zamanda Artvin Engelliler Derneği olarak siyaset üstü çalışmalar yaptıklarını, her partinin engellilerle ilgili açıklamaları ve çalışmalarına davet edildikleri taktirde mutlaka katılmaya gayret gösterdiğini, bu basın açıklamasına davet edenlere de teşekkür ettiğini belirterek; “ 3 Aralık Dünya Engelliler Günü nedeniyle çeşitli STK ve siyasi partiler çalışma yapıyor. Günün önemi ve anlamıyla ilgili açıklamalarda bulunuyor.

Ben hem internetten dijital yayın yapan ve en çok tılnanan08 Haber gazetesi yazı işleri Müdürü olarak, hem de Engelliler derneği başkanı olarak burada bulunuyorum. Bizi her parti yapacağı çalışmalarda çağırabilir, davet edebilir. Biz siyasetüstü bir STK’yız. Engelliler için iktidarı, muhalefeti, STK’larıyla halkımızla el ele vererek y,ne aynı anlayışla siyaset üstü çalışmalarımızı bundan önce olduğu gibi bundan sonra da devam ettireceğiz. Çünkü hepimiz engelli adayıyız. Artvin’de hep bu anlayış ile çalıştık. Bizim tek yakın olduğumuz kesim engellilerimiz ve ilkeleridir. Kim ki bunlar için çalışırsa onlara katkımızı, bilgilerimizi, tecrübelerimizi sunar paylaşırız.” Dedi.