Haber: Sami Özçelik / Artvin

3 Aralık Dünya Engelliler Günü etkinlikleri kapsamında Artvin Engelliler Derneği Artvin’deki engelli aileleri ve engellileri evlerinde ziyaret etti.

İlk olarak yüzde yüz engelli İsminaz Yılmaz’ın evine giden Başkan Hatice Nur Ersöz ve Yönetim Kurulu Üyeleri, burada Yılmaz ile sohbet etti. İsminaz yılmaz. Hatice Nur Ersöz’ü bi anne ve abla olarak gördüğünü 20 yıldır yatalak bir hayat sürdüğünü eşi Özer Yılmaz’ın kendisine çok özel baktığını belirterek;

20 YILDIR BU BODRUM KATTA YATALAK BİR ŞEKİLDE YAŞIYORUM. EŞİM,

15253576_1202429696477242_5383015024849429514_nÇOCUKLARIM, SİZLERİN SICAK İLGİSİ VE DESTEĞİ İLE YAŞAYABİLİYORUM

“Ben 20 yıl önce, Varyant yolunun yeni yapıldığı yıl araçla yolun altına uçtuk. O zaman böyle bariyer falan yoktu. O aracın içinde kuzenim gazeteci ve Fotoğrafçı Hakan Aydın da vardı. Eşim ve araçta bulunan diğerleri hafif yaralanırken ben en ağırıydım. Allah gün verdi yaşıyorum. Bunu önce Allah’ın takdiri ile, daha sonra eşim Özer Yılmaz’ın sevgisi ve ilgisiyle yaşadım.

Daha sonra Artvin Engelliler Derneği Başkanı Hatice Nur Ersöz’ün Artvin’e kazandırdığı engellilik farkındalığı ile yetkililerin, devletimizin de ilgisini gördüm. Allah’a şükür 20 yıldır yatalak olduğum halde bir tane yara açılmadı. Bu yüzden eşim ve çocuklarıma ne kadar teşekkür etsem azdır.

15317857_1202428613144017_4369313500536125790_nBİR TEK İSTEĞİM VAR…

Bir tek isteğim, 20 yıldır bu bodrum katındayım. Şöyle 2. 3. Katta bir evde oturabilmek ve arada bir dışarıyı görmek bakmak isterdim. Geçen sayın valimizin eşleri beni ziyaret ettiler. Yeni valimize de görevinde başarılar diliyorum. Siz e de ayrıca çok çok teşekkür ediyorum. Her zaman geldiniz, ilgilendiniz. Artvin’de belki de yüzde yüz tek engelli benim. Ama sevginizle, ilginizle hepinizle yaşayabiliyorum.”dedi.

KILIÇ’TAN TEŞEKKÜR

Daha Sonra 2 çocuğu ile birlikte kendisi de hasta ve işsiz olan hiçbir geliri olmayan Neziye Kılıç evinde ziyaret edildi. Tamamen Artvin Valiliği Sosyal Yardımlaşma Vakfı ve hayırsever kişilerin yardımlarıyla yaşam mücadelesi veren Kılıç ailesi yapılan yardım ve gösterilen ilgiye teşekkür ettiğini ancak her zaman bir şeyler istemenin ezikliği ile yaşamanın zor olduğunu belirterek, “bana yardım yapılıyor. Valilik olmasa ben bu evde oturamazdım.

DEVLETİMİZ MİLLETİMİZ SAĞ OLSUN

-Artvin’in hayırsever insanları bir şekilde ilgileniyor. Bana sürekli gelir gelmesi lazım ki, şu kadar paramız var, şunu yapabilirim diyeyim. Çocukları Rize, ya Trabzon’a götürürken para bulmak çok zor oluyor. Engelli raporu alamıyorum. Alabilsem onlara maaş bağlanabilir. Ben de engelli oldum. Hastayım 38 kiloya düştüm. Allah herkese önce sağlık versin. Ama bu kadar olumsuz yaşam içinde devletimiz, sizler ilgileniyorsunuz. Yoksa yaşayabilme şansımız yok. Ben çok sıkışmadıkça, kimseyi aramam. Eğer arıyorsam ne olur telefonumu açın. Benim sizden başka hiç kimsem yok.”dedi.

ELİF SUDE UNUTULMADI

Daha sonra 11 yaşındaki Elif Sude Dursun ziyarete edildi. Annesi Emine Dursun, tiroit kanseri nedeniyle 4 ameliyat olmuş ve tedavi görmeye devam ediyor. Elif Sude gördüğü fizik tedavi sonrası adım atmaya başladığı için çok mutlu olduğunu söyledi.

GÖKHAN’IN HAZIRLADIĞI SLAYT DUYGULANDIRDI KAFKASÖR’DEKİ ÇADIRININ

KALDIRILMASINLAR BENİM EN MUTLU OLDUĞUM YER ORASI

Elif Sude’nin ardından Akdeniz ailesi ziyaret edildi. Burada Gökhan kendi yaptığı slaytı gösterdi. Annesine ve annem dediği Hatice Nur Ersöz’e özel müzikli ve duygusal slayt hazırlayan Gökhan’ın bilgisayarı çok iyi kullandığı ortaya çıktı. Engelli Gökhan Akdeniz Kafkasör’de bulunan çadırının sökülmemesini, yazları orada çok mutlu olduğunu belirterek, yetkililerden kendisinin en büyük mutluluğunun elinden alınmamasını istedi.

AŞIK EFKARİ’NİN OĞLU HÜSNÜ ŞENTÜRK(84) HASTANEDE ZİYARET EDİLDİ.

Artvin devlet Hastanesi’nde tedavi görmekte olan Artvin’in ünlü ozanı Aşık Efkari’nin oğlu Hüsnü Şentürk ziyaret edildi. Ziyaretler sonrası kısa bir değerlendirme yapan Artvin Engelliler Derneği Başkanı Hatice Nur Ersöz; “ Gittiğimiz her evde bizi, güler yüzle, umutla, mutlulukla karşılayan engelli ve engelli aileleri ziyaretlerimizden dolayı çok mutlu olduklarını dile getirdi. Bu insanlarımız özel ilgi bekler.

YALNIZCA MADDİ DESTEK YETERLİ DEĞİL. ONLAR SİZİN SESİNİZİ DUYMAK İSTİYOR, SİZİNLE KONUŞMAK İSTİYOR, DIŞARIYA ÇIKABİLMEK İNSANLARI VE DOĞAYI GÖRMEK İSTİYOR

Engelliyi en çok yalnızlık ve ilgisizlik üzer. Bu nedenle biz Artvin Engelliler Derneği olarak mutlaka bu ziyaretleri yapıyoruz. İhtiyaçlarını alıyoruz ve ilgili kurum, kuruluş ve hayırseverlere ulaştırıyoruz. Bugün ziyaret ettiğimiz bir engellilerimizin en büyük isteği, daha sık gelin. Biz evin içinde ve yalnızlıktan sıkılıyoruz. Yüzünüzü görmek ve sizinle oturup konuşmak istiyoruz diyorlar. Yani yalnızca maddi ihtiyaçlarını karışılmakla olmuyor. Sosyal ilişkiler de çok önemli. Onlar sizinle birlikte olmak istiyor. Arda bir dışarıya çıkmak istiyor. Ama Maalesef Artvin bu haliyle buna imkân verecek durumda değil. Çok eksiğimiz var. Engellinin dışarıya çıkıp engelli aracıyla dolaşacağı çok fazla kaldırım, park yol yok. Ben zor geziyorum.