CHP’nin Aylar Önce Uyardığı AKP Hükümeti, OHAL Kapsamındaki KHK’larla, ‘Darbeci Yandaş’ Suçlamasıyla Görevden İhraç Ettiği Memurları Göreve İade Etmeye Başladı… Tutuklu Olanlar da Yeni Görevlere Atanıyor…
Haber Merkezi

Ülkemizde, Fethullahçı Terör Örgütü (FETÖ) ve ‘Paralel Devlet Yapılanması’ (PDY) tarafından 15 Temmuz’da girişilen darbe kalkışımı sonrası bu örgüte yönelik başlatılan operasyonlar devem ederken; CHP’nin yaptığı ‘cadı avı’ uyarılarının haklılığı bir kez daha ortaya çıktı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın da bir süre önce ‘at izi, it izine karıştı’ ifadesiyle dile getirdiği, Olağanüstü Hal (OHAL) kapsamındaki Kanun Hükmünde Kararnamelerle (KHK) ‘tutuklama ve görevden almaların’ bir zaman sonra bu örgüt ve darbe girişimiyle hiç ilgisi olmayanlara yöneldiği iddiaları, özellikle AKP’lilerce tepkiyle karşılanmıştı.

Özellikle AKP içerisinde yer alan ve iddialara göre üst düzey siyasilerin de yer aldığı, FETÖ/PDY ile içli-dışlı bakan ve milletvekillerinin tepkileriyle karşılaşan iddialar, içlerinde ‘darbecilerin kullandığı bylock’ uygulamasıyla adı ortaya çıkan AKP milletvekillerince de eleştirilmişti.

Darbe kalkışmasına ilişkin kilit isimlerin araştırılması, darbe girişimi sırasında yaşananlar, darbenin önceden bilindiğine ilişkin iddialarla ilgili TBMM ve Komisyonlarda verilen önerge ve teklifler, AKP’lilerce ‘reddedilirken’, yine Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın, ‘FETÖ/PDY’ ile mücadelede yalnız kaldığını ifade etmesi de dikkat çekiciydi.

Nitekim CHP’nin bu yöndeki uyarı ve önerilerine kulak kapayarak, OHAL bahanesiyle TBMM’yi adeta yok sayarak ülkeyi KHK’larla yönetmek isteyen AKP Hükümeti, son olarak çeşitli terör örgütleriyle bağlantılı olduğu gerekçesiyle yine binlerce kişiyi görevlerinden uzaklaştırarak işlerinden etmişti.

Bir yandan ‘Nur Cemaati’yle organik bağlantılı ‘Fethullah Gülen Cemaati’ organizasyonu olduğu kaydedilen FETÖ/PDY terör örgütüyle mücadele sürdüren AKP Hükümeti, öte yandan aynı hedefteki diğer çeşitli cemaatlerin, FETÖ’cülerden boşaltılan görevlere getirilmesine ise göz yummaya devam ediyor.

Öğretmenler Görevlerine İade Edildi
Özellikle Milli Eğitim ve Sağlık Bakanlığı ile Adalet Bakanlığında yapılan görevlendirme ve atamaların bu yönde olduğu iddiaları dikkat çekerken; bütün bu iddia ve uyarılar karşısında; OHAL kapsamındaki KHK’larla görevlerinden atılan, haklarında soruşturma açılan ve hatta FETÖ/PDY suçlamasıyla tutuklanan bir çok isim görevlerine iade edilmeye başlandı.

Özellikle görevden uzaklaştırılan öğretmenlerden 6 bin 485’i yeniden grevlerine iade edildi. Geçen hafta sonu Milli Eğitim Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada, “Bakanlığımız kadrolarında görev yapan personelden 657 sayılı Devlet memurları Kanunu’nun 137. maddesi gereği görevden uzaklaştırma tedbiri uygulanan 3 bin 592 personelin bugün itibariyle görevden uzaklaştırma talebi kaldırılmıştır” denildi.

Diyarbakır ve Mardin’de MEB tarafından OHAL kapsamındaki KHK’lerle açığa alındıktan sonra haklarında soruşturma başlatılan 2 bin 893 öğretmenin de görevlerine iade edildiği bildirildi.

Hakim ve Savcılar
Darbe girişiminde en çok yapılanma bulunan Adalet Bakanlığında ise dikkat çekici gelişmeler yaşanmaya başlandı. Bugüne kadar toplamda 2 bin 935 hakim ve savcı hakkında soruşturma yapıldığı, görevden el çektirilerek açığa alındığı; son gelişmelerle 192 hakim ve savcı hakkında da FETÖ suçlamasıyla soruşturma açıldığı bildirildi.

Bütün bunların yaşandığı Adalet Bakanlığında, HSYK’nın son kararnamesi ile 3 bin 940 hakim ve savcının ataması yapıldı. HSYK’nın 3 bin 300 hakim ve savcının görevden çıkarılması tartışılırken; toplam 198 hakim ve savcının ise görevlerine iade edildiği bildirildi.

Vali Yardımcıları ve Kaymakamlar
Darbe kalkışımı sonrası, OHAL kapsamındaki KHK’ların ve hatta AKP içindeki FETÖ/PDY yapılanmasının tartışıldığı son bir haftada AKP Hükümeti’nce çıkartılan son Vali Yardımcıları ve Kaymakamlar kararnamesi ise adeta iddiaları daha da güçlendirdi.

Zira, yapılan atama ve görevlendirmelerde darbe girişimi sonrası başlatılan ilk soruşturmada gözaltına alınıp tutuklanan ve soruşturmaları süren isimlerle birlikte aynı suçlamalarla görevden el çektirilen isimler de bulunuyor.

Rize’deki soruşturmalar kapsamında 28 Temmuz’da gözaltına alındıktan sonra, 5 Ağustos’ta tutuklanarak Kalkandere Cezaevine gönderilen Rize Vali Yardımcısı Mehmet Kurt, son kararname ile Sivas Valiliği Hukuk Müşavirliği görevine atandı.

Atamalarla, FETÖ/PDY’den Kars Cezaevinde tutuklu Denizli Buldan Kaymakamı Hacı Uzkuç, Bartın Valiliği Hukuk Müşavirliği’ne, aynı suçlamayla açığa alınan Acıpayam Kaymakamı Karahan Daştan ise Zonguldak’a atandı.

Yine FETÖ/PDY soruşturması kapsamında tutuklu bulunan Van Vali Yardımcısı Vefa Kaya ise Kayseri Valiliği’ne Hukuk Müşaviri olarak atanırken; aynı suçlamayla açığa alınmış olan Kayseri Vali Yardımcısı Mehmet Aktaş ise Kilis Valiliği Hukuk Müşavirliği’ne atandı.

Aynı şekilde FETÖ/PDY kapsamında 12 Ağustos’ta önce açığa, daha sonra da gözaltına alınarak tutuklanan Sakarya Akyazı Kaymakamı Kamuran Mustafa Ballı ise bu kez Bayburt Valiliği Hukuk Müşavirliğine atandı.