CHP’li Bekaroğlu’ndan Hükümete Rize Havalimanı Uyarısı….

 Haber Merkezi-

CHP’nin Rize kökenli İstanbul Milletvekili Mehmet Bekaroğlu, AKP’lilerin öne çıkararak siyasi malzeme yapmaya çalıştığı Rize-Artvin Havalimanı için uyarılarda bulundu.

Maliye Bakanı Ağbal’ın, ‘Rize-Artvin Havalimanı için 2017 yılında 150 milyon TL ödenek ayrıldığı’ yönünde ifadeler kullandığına dikkat çeken Bekaroğlu; bu durumda Rize Havalimanının tamamlanmasında büyük aksaklık ve gecikmeler olacağını ileri sürdü.

Rize-Artvin Havalimanıyla ilgili Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığına yazılı soru önergesi veren CHP’li Bekaroğlu, kendisine verilen yanıtlarda ilgi çekici noktalar olduğunu vurguladı.

Yaptığı yazılı açıklamada, Rizelilere seslenen Bekaroğlu, “Elbette sorunları çözme sorumluluğu iktidar partisine aittir. Muhalefetin görevi de sorunları takip etmek, gündeme getirmek, vaatlerin yerine getirilip getirilmediğini denetlemektir. Muhalefet olmazsa, muhalefet görevini yapmazsa iktidar partisi rahat olur, hata yapar, tembellik yapar, erteler, aldatır. Nitekim Rize’de yıllardan beri böyle oluyor; iktidar partisi siyasetçileri, muhalefetin denetimi olmadığı için rahat hareket ediyor. Bundan da tüm Rize zarar ediyor” dedi.

Açıklamasında, verdiği sözler üzerine Rize Milletvekili gibi çalıştığını kaydeden Bekaroğlu, “Çaydan turizme, sel ve heyelandan asayişe, eğitimden çevreye Rize’nin sorunlarının takipçisiyim. Rize-Artvin Havaalanı Projesini düşünce aşamasından başlayarak günü gününe izledim” diyerek, bu güne kadar topladığı bilgileri paylaştı.

Yanıtlardaki Bin İşgünü!

Elindeki belgelere göre, Artvin-Rize Havalimanı projesine 2016 yılı için 65 bin TL başlangıç ödeneği ayrıldığını; 2 milyon/yıl yolcu kapasiteli olarak planlanan Havalimanı için toplam 1 milyar 350 milyon TL proje bedelinin onaylandığını anlatan Bekaroğlu, ihalesi yapıldıktan sonra bin iş gününde tamamlanmasının öngörüldüğünü kaydetti.

Aksaklık ve Gecikmeler

Havalimanı için yayınlanan ihale ilanı sonrası ‘ön yeterlilik teklif dosyalarının değerlendirme işlemlerinin’ devam ettiğini belirten Bekaroğlu, kendisine verilen yanıtlara göre Havalimanı için 2017 yılında 150 milyon liralık bir ödenek ayrıldığına dikkat çekerek; “Bu bilgiler eşiğinde tüm Rizelileri uyarıyorum. Rize Havalimanı konusunda bazı mesafeler kaydedilmiş ama bu bilgiler çerçevesinde sürecekse büyük aksaklıklar ve gecikmeler olacaktır” dedi.

Bu Ödeneklerle Mümkün Değil!

Açıklamasında Havalimanı konusundaki endişelerini dile getiren Bekaroğlu, “Ocak ayında Pazar-Çayeli arasında yapılacak Havalimanına ilk taşlar dökülmeye başlanacak, diye açıklama yapan AKP Rize Milletvekili Karal, yine Rizelileri aldatıyor. İhale henüz tamamlanmamıştır. Bu durumda Ocak ayında ilk taşların dökülmesi mümkün değildir. Uzmanlar, aynı şekilde deniz dolgusuyla yapılan Ordu-Giresun Havalimanından hareketle, 1 milyar 350 milyon TL ile bu projenin yapılmasının olası olmadığını ifade ediyor. Bu durumda havalimanı için önemli gecikmelerin olması ihtimal dahilindedir. Maliye Bakanı, Havalimanı için 2017 yılında sadece 150 milyon TL ödenek ayrıldığını söylemiştir. Bunun anlamı bu havalimanının 1000 günde bitirilmesinin mümkün olmayacağıdır” diye konuştu.

9 Yılda Bitmez!

Rizelilere seslenen Bekaroğlu, açıklamasını şöyle tamamladı: “Bu iş hepimizin, Rize’mizindir, bu Hasan Karal, diğer AKP’li siyasetçiler ve Rize-Artvin Havalimanının bir an önce bitirilmesini isteyen herkes, lafı bırakmalı ve öncelikle 2017 yılı ödeneğinin arttırılması için temaslara başlamalı. Sonra bu havalimanının bu proje bedeli ile bitmesinin mümkün olmadığını görmeli ve proje bedelinin gerçekçi bir rakama çekilmesi için gerekenler yapılmalıdır. Aksi takdirde Rize Havalimanı Rize’deki birçok proje gibi yılan hikâyesine döner ve bin iş günü şöyle dursun bu inşaat yıllarca sürer. Ankara’da ilgili herkese, havalimanının öngörülen sürede bitmesi için proje bedelinin 2 milyar TL’ye çıkarılması, 2017 yılı için 500 milyon, 2018 yılı için 750 milyon, 2019 yılı için 750 milyon TL ödenek ayrılması gerektiğini anlatıyorum. İktidar muhalefet bir araya gelip, Ankara’ya baskı kuralım ve Rize-Artvin Havalimanının 2020’de açılmasını sağlayalım. Aksi takdirde150 milyon TL ödenekle bu Havalimanı, iddia ettikleri gibi 1 milyar 350 milyon TL’ye mal olsa bile, 9 yılda bitmez.”