Haber: Sami Özçelik / Artvin

FETÖ terör Örgütü tarafından 15 Temmuz’da yapılan darbe girişimi sonrası Türkiye genelinde OHAL ilan edildi. OHAL, bu sinsi terör örgütünün yok edilmesi ve etkili mücadele için gerekli olduğu vatandaşlar tarafından da kabul gördü. Mücadele süresince de devam edeceği görüşü hakim.

kafkasorprotestoGENEL OHAL ÜSTÜNE YEREL OHAL

Ancak bazı illerde OHAL’in OHAL’i ilan edilmiş durumda. Bu illerden birisi de 2016 yılı başlarında Türkiye’nin en huzurlu kenti ilan edilen Artvin oldu. Artvin valiliği OHAL’e dayandırarak, Artvin’de Valilik genelgesi ile 18 Eylül’den beri genel OHAL üstüne yerel OHAL uygulanıyor. Artvin Halkı bunun özel Carettepe OHAL’i olduğunu, ancak bu OHAL’e maden şirketinin neden uymadığını soruyor. Vatandaşlar, Artvin’de OHAL’in OHAL’İ uygulanıyor.

BUNUN ADI CERATTEPE OHAL’İDİR!

Oysa Artvin bu yılın başında en güvenli, en huzurlu kent ilan edildi. Şimdi çifte OHAL ilan edilmiş durumda. Biz devletimiz, bayrağımızı, milletimizi seven, eğitime, ilime, bilime değer veren, doğasını, kültürünü koruyan insanlarız. Biliyoruz ki bu Cerattepe OHAL’İdir. Ama madem OHAL ilan edildi, devletinde verdiği sözü göz önüne aldığımızda mahkeme süreci devam ederken, maden şirketinin de hiçbir şekilde çalışma yapmaması ve sonucu beklemesi gerekiyor.

BİZ, ANAYASAL HAKKIMIZI KULLANIYORUZ. 56. MADDE HEM

VATANDAŞ OLARAK BİZİ HEM DEVLETİ YÖNETENLERİ BAĞLAR!

Ama görüyoruz ki maden şirketi ufaktan ufaktan hazırlıklara başlamış. Bu mahkeme sonuna kadar devam edecek. Madenciler bilimi hiçe sayarak, hukuku arkadan dolanarak Cerattepe’ye çıktılar. Bu onlara Artvin’i yok etme hakkı tanımaz. Biz sonuna kadar demokratik hakkımızı kullanarak hukuki mücadelemize devam edeceğiz. Bu bizim anayasal hakkımızdır. 56. Madde der ki;

MADDE 56. – Herkes, sağlıklı ve dengeli bir çevrede yaşama hakkına sahiptir. Çevreyi geliştirmek, çevre sağlığını korumak ve çevre kirlenmesini önlemek Devletin ve vatandaşların ödevidir. Devlet, herkesin hayatını, beden ve ruh sağlığı içinde sürdürmesini sağlamak; insan ve madde gücünde tasarruf ve verimi artırarak, işbirliğini gerçekleştirmek amacıyla sağlık kuruluşlarını tek elden planlayıp hizmet vermesini düzenler.

Bu Anayasa maddesini ihlal eden maden şirketi OHAL’i dinlemiyor ve herke4sin bilgisi dahilinde yukarıya sürekli bir şeyler taşıyorlar. Ne yazık ki vatandaşı, devleti bağlayan bu madde ver çifte OHAL bunları bağlamıyor!. Kayak Merkezi’ne doğru giden yolda alenen çekinmeden ölçüm yapıyorlar. Bu OHAL Artvin’i koruyan ve 25 yıldır bunun mücadelesini veren Artvin halkına geçerli de onlara geçerli değil mi?

Bütün bunları yaparken, Anayasanın kanunların denetleyicisi ve uygulanmasını sağlayan güvenlik güçlerinin gözlerinin önünde yapılması ise ayrıca düşündürücüdür. Bir kanun varsa herkesi bağlar. Bize geçerli olan onlara da geçerlidir. Bu adaletsiz ve hukuksuz ayrımcılığa derhal son verilmesini ve bu süreç içinde hiçbir çalışma yapılmamasını ve bunları yetkililer tarafından denetlenmesini talep ediyoruz. “ ifadelerini kullandı.