Siirt’in Şirvan ilçesine bağlı Maden Köyü’ndeki bakır madeninde 17 Kasım’da meydana gelen, 14 işçinin hayatını kaybetmesine ve iki işçinin ise toprak altında kalmasına neden olan göçüğe ilişkin bilirkişi raporu hazırlandı.

Hazırlanan raporda, işverenin açık ocak işletme müdürü, başmühendis, daimi nezaretçi, alt yüklenici firma şantiye şefi asıl kusurlu, işveren ve işveren vekili tali kusurlu olarak değerlendirildi. İş güvenliği uzmanının göçük olacağına dair bir ay öncesinden rapor yazdığına ancak alt yüklenici işverenin yükümlülüğünü yerine getirmediğine de değinildi.

trgbvERDEM: “BAKANLIĞINIZ UZMAN UYARILARINI ÖLÜMLER YAŞANDIKTAN SONRA MI DİKKAT ALACAK?”

CHP İstanbul Milletvekili Eren Erdem, bilirkişi raporundaki skandalı TBMM gündemine getirdi. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak’a verdiği soru önergesinde sorumlu kişiler hakkında soruşturma açılıp açılmadığını soran CHP’li Erdem, Bakan Albayrak’a “Ülkemizde işyerlerinin uzman uyarılarını dikkate alıp almadığı ölümler yaşandıktan sonra mı anlaşılmaktadır?” sorusunu yöneltti.

CHP’li Erdem’in önergesinde şu sorular yer aldı:

  1. Bilirkişi raporunda kusurlu olduğu değerlendirilen işletme müdürü, başmühendis, daimi nezaretçi, alt yüklenici firma şantiye şefi ve işveren için ceza davası açılmış mıdır?
  2. Ülkemizde işyerlerinin uzman uyarılarını dikkate alıp almadığı ölümler yaşandıktan sonra mı anlaşılmaktadır?
  3. Güvenlik uzmanının uyarısını dikkate almayan alt yüklenici firma işvereni hakkında herhangi bir cezai işlem uygulanacak mıdır?
  4. Bahsi geçen maden ocağının sahibi olarak Ciner Grubu’na bağlı Park Elektrik hakkında herhangi bir soruşturma açılacak mıdır?
  5. Denetim eksikliğinden ötürü bakanlık bünyesinde ilgili personellere herhangi bir soruşturma açılmış mıdır?
  6. Heyelan altında kalanların ailelerine ve çocuklarına ihmal ve denetimsizlik nedeniyle herhangi bir tazminat veya yardımda bulunulacak mıdır? Bu süreç nasıl işleyecektir?

“HÜKûMETİNİZİ PROTESTO ETTİĞİ İÇİN GÖZALTINA ALINANLARDAN ŞİMDİ ÖZÜR DİLEYECEK MİSİNİZ?”

  1. İkinci bir heyelan riskine karşı bahsi geçen maden ocağında ne tür önlemler alınmaktadır?
  2. Maden Mühendisleri Odası’nın belirttiği “Siirt’teki maden proje dışı çalışıyordu” iddiası doğru mudur?
  3. Heyelan faciası sonra şahsınızı protesto ettiği için gözaltına alınan insanlardan ihmal ve denetimsizliğin ortaya çıkmasının ardından özür dilenecek midir?
  4. Son 6 yılda, bilirkişi raporunda kusurlu olmasına rağmen açılan soruşturmalarda veya mahkeme kararında herhangi bir ceza almayan işveren sayısı kaçtır?