Rize kent merkezindeki Cumhuriyet Meydanından kaldırılacağı iddiaları üzerine tartışmalara neden olan Atatürk Anıtı’nın, meydandaki çalışmalar kapsamında kaldırılmaya hazırlanıldığı kaydedildi.

Rize Belediyesinin Meydan Düzenlemesi çalışmaları kapsamında Atatürk Anıtı’nın Cumhuriyet Meydanından kaldırılacağı açıklamalarına ilk olarak ATatürkçü Düşünce Derneği (ADD) Rize Şubesi karşı çıkarken, tartışmalar ülke kamuoyuna taşınmış, CHP ve MHP de anıtın kaldırılmasına karşı çıkmıştı.

Yapılan sert açıklama ve tartışmaların ardından meydandaki Atatürk Anıtı2nın kaldırılmayacağı, Rize Valiliği önündeki tören alanına taşınacağı ifade edilse de; Rize Belediye Başkanı Reşat Kasap’ın açıklamaları da kamuoyunu rahatlatmadı, CHP ve MHP başta olmak üzere birçok sivil toplum örgütü, anıtın yerinde kalması gerektiği yönünde açıklamalarda bulunmuştu.

Set tartışmalar arasında ihale edilerek başlatılan meydan düzenleme çalışmalarının ortasında kalan ve çevresi bariyerlerle kapatılan Atatürk Anıtı’nın bulunduğu kaide ve granit döşeli tabanı ile anıtın oturtulduğu zeminin çevresindeki mermerler sökülmeye başlandı.

Yapılan son çalışmaların ardından Anıtın, bu çalışmalar nedeniyle kaldırılarak Valilik önüne getirileceği kaydedilirken; anıtın yerinden sökülerek taşınması için hazırlık ve provalar yapıldığı ifade edildi.