Rize Ziraat Odası Başkanı Nevzat Paliç’ten Kaçak ve İthal Çay Vurgusu…

Türk çayının, yurt dışından yasal yollarla ithal edilerek ülkeye getirilen çaylardan daha çok kaçak çaydan darbe yediği kaydedildi.

Yaşanan son gelişmeyle Ekonomi Bakanlığı, 25 Ocak tarihli Bakanlar Kurulu Kararıyla, ‘sınır illerinde ithalatına izin verilen çay, şeker, fındık ve Antep fıstığını’ yeniden yasak kapsamına aldı.

Yasakla ilgili karar geçtiğimiz hafta içerisinde Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi.

Yaşanan gelişmenin ardından değerlendirmelerde bulunan Rize Ziraat Odası Başkanı Nevzat Paliç, Sınır Ticaretinin Düzenlenmesine İlişkin Bakanlar Kurulu tarafından alınan karar doğrultusunda, yerli üretimin ve imalatın korunması ile haksız rekabetin önlenmesi amacıyla çay, şeker, fındık ve Antep fıstığı ithalatının, ‘sınır ticareti kapsamında yasaklanmasını’ değerlendirdi.

Asıl Sorun Kaçak

Türk Çay Sektörüne, ithalattan çok kaçak çayın zarar verdiğini belirten Paliç, “Çay ithalatında zaten yüzde 145 gümrük vergisi uygulanıyordu. Biz dönem-dönem Çay İhtisas Gümrüğü’nden ithal edilen çay miktarını öğreniyorduk. Yaklaşık 3 bin 500-4 bin ton civarında seyreden resmi bir ithalat vardı. Bu ithalat oranı Türk çaycılığını olumsuz etkilemiyor. Türk çay sektörüne ekonomik anlamda zarar veren, yurt dışından kaçak yollarla yurda sokulan yaklaşık 40-50 bin ton civarında ki kaçak çaydır” dedi.

Yerli Üretim Desteklenir

Kaçak çayları sağlıksız olduğunu ve bu çayların Türk çayı paketlerine doldurularak iç pazara sunulduğuna dikkat çeken Paliç, “Türk çay sektörünün en büyük sıkıntısı bu kaçakçılıktır. İthalat engeli, buna karşın yinede olumludur. Çünkü bu ürünlerin tamamı ülkemizde üretilen ürünlerdir. Bunların yasaklanması, ülkemizin dışarı dövizinin çıkışını da engelleyecektir. Hem de yerli ürünlerimizin değerinin artmasını sağlayacaktır” diye konuştu.