Bütün Tartışma, Tepki ve Eleştirilere Karşı Atatürk’ün Rize Cumhuriyet Meydanındaki Anıtı, İlkel Yöntemlerle Yerinden Sökülüp, Valilik Tören Alanına Taşındı…

Haber Merkezi

2-ataturk-valilik-anitRize kent merkezinde 33 yıldır Cumhuriyet Meydanında bulunan Atatürk Anıtı’nın, Rize Belediyesi tarafından yapılmasına başlanan ‘Meydan Düzenlemesi’ çalışması kapsamında, ilkel yöntemlerle kaldırılarak taşınması tepkilere neden oldu.

Alanda 1998’den sonra yapılan çalışmalar sonrasında planlanan düzenleme çalışmaları, her seçim öncesinde siyasi vaatlerle günümüze kadar geldi. Rize Belediye Başkanı Reşat Kasap, yaklaşık 1 yıl önce Bursa Belediyesi’yle anlaşarak alanda düzenleme çalışması yapacaklarını açıkladıktan sonra, Atatürk Anıtı yerine ‘Çay Bardağı’ figürü yerleştirileceği ortaya çıktı.

Yaşanan tartışmalar sonrası projenin yanlış anlaşıldığı ifade edilerek, Anıtın kaldırılmayacağı ve Valilik önündeki tören alanına taşınacağı kaydedildi. Tartışmalar devam ederken alanın adı da 15 Temmuz Demokrasi ve Cumhuriyet Meydanı olarak değiştirildi. Tepkilerin devam etmesi üzerine alanda ‘Çay Bardağı’ değil de ’15 Temmuz Şehitler Anıtı’ yapılacağı kaydedildi.

Devam eden tartışmalar sonrasında Kasap, bu kez söz konusu alanda yapılacak anıtın ‘Atatürk görselli etrafında’ şekillendirileceğini açıkladı.

Bu tartışmalar sırasında AKP’li Kasap’ın kamuoyun yaptığı ve tepki çeken açıklamalarına AKP Rize İl Yöneticileri ile Milletvekili Hikmet Ayar’dan da tepki geldi. Ayar, Kasap’ı ‘Acemi siyasetçi’ olarak nitelerken; bazı AKP’liler ise Kasap’ın Rize’yi bilip-tanımadığı ve proje hakkında da geniş bilgisi olmadığı yönünde ifadeler kullandı.

Belediye Başkanı Kasap’ın farklı açıklamalarıyla süreci iyice gerginleştirdiği Rize Cumhuriyet Meydanındaki düzenleme çalışmaları için önce ihale yapıldı ve ardından, bütün tepki ve eleştirilere karşın yaklaşık 2 hafta önce yer teslimi yapılarak başlatıldı.

Çalışmalar kapsamında kaidesi ve zemini sökülerek etrafı boşaltılan Atatürk Anıtı’nın geçen hafta içerisinde havaların iyi gitmesi de göz önüne alınarak, kaldırılması planlandı. Bu kapsamda 22 Aralık sabahı başlatılan çalışmalar yaklaşık 6 saat sürdü.

Anıtın kaldırılması çalışmaları sosyal medya hesapları üzerinden anında paylaşılırken, birçok ulusal haber sitesi, gazete ve medya kuruluşu da haber ve görüntüleri yayınlamaya başladı.

Çalışmalara tepki gösteren ve alana gelen Atatürkçü Düşünce Derneği Rize Şube Başkanı Ömer Toprak, “Bugün Rize için kara bir gündür” diyerek anıtın kaldırılmasına tepki gösterdi.

CHP Rize İl Yönetim Kurulu Üyesi ve Başkan Yardımcısı Saltuk Deniz ile birlikte kaldırma çalışmalarının yapıldığı alana girerek, Atatürk Anıtı’nın kırılmış kaidesine giren ve çalışmalara tepki gösteren ADD Başkanı Toprak’ın müdahalesiyle çalışmalar bir süreliğine durduruldu.

Çalışmaları engellemek isteyerek görevlilerle tartışan Toprak ile Deniz, yapılanın hukuksuz, yasadışı ve teamüllere aykırı olduğunu kaydetti. Gerginliğin artması sonrasında polis ekipleri, Toprak ve Deniz’i inşaat sahasından uzaklaştırdı. Polis ve zabıtaların aldığı güvenlik önlemi ile heykelin kaldırılma çalışması sürdürüldü.

 ‘Rize için Kara Gün’
Alanda açıklama yapan ADD Şube Başkanı Toprak, “Atatürk’ü, Cumhuriyet’i hedef alan bir çalışma eyleme dönüştürüldü. Rize’nin hafızasından Atatürk’ü silmeye çalışıyorlar. Biz Rizeliler olarak bu çalışmadan rahatsızız. Atatürk’ü kaldırarak yerine çay bardağı koymak istediler. Tepkiler üzerine bundan vazgeçtiler. Şimdi 15 Temmuz anıtı yapacaklar. Atatürk’ü silmek istiyorlar. Bu çalışma trafiği rahatlatma değil Cumhuriyet’e meydan okuma çalışmasıdır. Bu projeden derhal vazgeçilmelidir. Vazgeçilmezse Atatürk anıtını en kısa sürede tekrar yerine taşıyacağız. Bu projeyi hayata geçirenler gidecek Atatürk bu meydanda kalacak” diye konuştu.

Rize, Cumhuriyete Meydan Okunacak Yer Değildir 
CHP’li Deniz ise, “Yapılan cumhuriyet ve Atatürk devrimlerinin zihinlerden silinmesidir. Rize kimsenin babasının çiftliği olmadığı gibi Rize Cumhuriyete meydan okunacak yer değildir. Nitekim Rize de Misak-ı Milli sınırları içerisindeki diğer kentler gibi bir cumhuriyet kentidir ve cumhuriyetin temel ilkelerine sonuna kadar sahip çıkmıştır, çıkmaya devam edecektir” dedi.

Tepkilerin ardından yaklaşık 6 saat süren çalışmalar sonrasında dev bir vinç ve 2 ayrı büyük vinç yardımıyla kaidesinden sökülen anıt, ilkel bir şekilde yarı açık bir kamyonun kasasına yerleştirilen kamyon lastiklerini üzerine konularak açık bir şekilde Rize Valiliği tören alanında hazırlanan çelik kaidesine yerleştirildi.

2-urfaspor-taraftar

Rizelilerin Ata’sına Olan Saygısı Tartışılamaz!
Anıtın yeni ve geçici yerine taşınmasının ardından olayla ilgili yazılı bir açıklama yapan Belediye Başkanı Kasap, Atatürk heykelinin valilik önüne naklinin güvenli bir şekilde sağlandığını belirterek, “Bundan sonraki resmi törenlerin Rize Valiliği önünde yapılacak olması nedeniyle Atatürk heykeli, yeni tören alanına yerleştirilmiştir” dedi.

Sosyal medyadaki tepkilere de değinen Kasap, konunun art niyetli kişiler tarafından farklı boyutlara çekildiğine işaret ederek, “Bu kesimlerin, gerek ilimizle gerekse Rizeli vatandaşlarımızla ilgili söylemleri bizleri derinden üzmüştür” ifadelerine yer verdi.

Açıklamasında eleştirileri haksız olarak değerlendiren Kasap, “Rizelilerin vatanseverliği, Ata’sına olan saygısı tartışılamaz! Kimsenin bunu test etmesine müsaade etmeyiz” dedi.

Tepkiler Her Kesimden
Gazeteci İsmail Saymaz, twitter hesabından tepki gösterdiği durum için, “Rize, bir cumhuriyet şehridir. Cumhuriyet’in başlattığı çay tarımı ve kurduğu çay fabrikaları, Rize’nin geleceğini kurtardı. Atatürk, Rize’de meydandaki bir heykel değildir. Güneysu’daki çay fabrikası, Kalkandere’deki bereketli çay tarlasıdır. Bunu sakın unutmayın” dedi.

Şanlıurfaspor taraftarları ise Rize Belediyesi’ne, “Tepkiler üzerine, ‘kaldırmadık, valiliğe taşıdık’ dediğiniz Atatürk heykeline talibiz. Tesislerimizde baş köşeye koyacağız” ifadelerini kullandı.

CHP Bursa Milletvekili Erkan Aydın ise, Atatürk heykelinin taşınma fotoğrafını sosyal medya hesabından paylaşarak, “Bunu asla unutmayacağız” dedi.

Rize Belediyesinin, ’15 Temmuz Demokrasi ve Cumhuriyet Meydanı Projesi’ kapsamında, meydanda bulunan Atatürk anıtının Valilik önüne taşınması CHP, ADD ve birçok kesimden de tepki gördü.