Milleti Hasta Edenler Şimdi Millete Hastane Yeri Arattırıp Bölgeleri Karşı Karşıya Getiriyor… Şehir Hastanesi Kurulacak Diye Bölgeler Yarıştırılmaya Başlandı…

Haber Merkezi

Ülke genelinde başlayan kampanyalarla bölgecilik, alt-üst kimlik tartışmalarıyla devam eden etnik ayrımcılıkla birlikte dinsel ve mezhepsel ayrımcılıklar, kentlerde olduğu kadar sosyal olarak toplumda da gerilmelere neden olurken; şimdi de belde, köy ve kentsel alanlara kadar indirgenen ayrımcılıklar körüklenmeye başlandı.

Toplumsal ayrışmanın son örneği ise Rize’de yapılacağı ifade edilen Şehir Hastanesi ile yaşanmaya başlandı.

Özellikle AKP’li siyasilerin bugüne kadar vaat edilen hizmetler noktasında kısır kalmaları ve eksiklikleri nedeniyle sözde kamuoyu oluşturma hesapları ile insanlar arasında kutuplaştırma durumuna dönüşen Şehir Hastanesi için adeta bir yarış başlatıldı.

Şehir Hastanesi için Bölgeler arası çekişmenin yaşandığı Rize’de Pazarköy, Düzköy ve Salarha Vadilerinde çeşitli çalışma grupları oluşturulurken; Çayeli, Gündoğdu ve Kalkandere gibi ilçe ve beldeler de çekişmelerin içerisine girdi.

sz-salarha-hastaneAKP Rize Milletvekili Hasan Karal’ın, ‘Şehir Hastanesi için yer arayışı başlandığı’ ifadeleri sonrası ilk açıklama Düzköy sakinlerinden geldi ve yer konusunda çalışmaları  tamamlandığı ifade edildi. Aynı zamanda Karal’ın da seçim bölgesi olan Pazarköy sakinlerinin ardından son çalışma Salarha Vadisinden geldi.

Vadideki 2 beldedeki mahalleler ve 48 köy muhtarı ile bölgedeki sivil toplum örgütlerince oluşturulan Salarha Platformu geniş katılımlı bir toplantıyla, Şehir Hastanesinin vadide yapılmasını talep etti.

Yeni Şehir’e Yeni Şehir Hastanesi!

Salarha Platformunu oluşturan muhtarlar ve STK’lar adına konuşan Ali Toptan, Şehir Hastanesi için en uygun yerin Salarha Vadisi olduğunu ifade ederek; “Kesinlikle bölgesel milliyetçilikten uzak bir anlayışla, çok önemsediğimiz hastane için bölgemizde 4 ayrı alternatif arsa belirledik” dedi.

Salarha Vadisi’nde 120 ila 200 dönümden oluşan 4 alternatifli arsa önerdiklerini, Salarha Tüneli ve duble yolla birlikte inşaat ve yapılaşma açısından da uygun koşulların olduğunu kaydeden Toptan, “Bu açıdan Salarha’nın en doğru ve isabetli karar olacağını düşünmekteyiz” diye konuştu.

Öte yandan, yaklaşık 2 haftadır Rize’de yaşanan bu tartışmalar ve arayışlara tepki gösteren yurttaşlar ise, bu tartışmalarla kentte bölgeler arası husumetler oluşturulduğunu ileri sürerek; “Milleti birbirine koyduruyorlar, toplumsal ayrışmayı körüklüyorlar” şeklinde tepki gösterdiler.