Haber: Sami Özçelik / Artvin
img_5682İstanbul- Artvin sivil toplum kuruluşları ve platformları Cerattepe ile ilgili ortak basın açıklamasında bulundu. Yapılan Açıklamaya İstanbul-Artvinliler Hizmet Vakfı Başkanı Mustafa Melek İstanbul’da bulunan Artvinli Dernek ve STK yöneticileri katıldı. Yapılan açıklamada ise şu ifadeler kullanıldı.

Artvin Cerattepe’de yaşanan son gelişmeler ve maden şirketinin bölgeye iş makinelerini sevk etmesi ile ilgili İstanbul STK ve Platformları olarak basına ve kamuoyuna duyurumuzdur:

25 yıldır Artvin halkının doğası ve yaşam alanları için verdiği mücadele, hukuksuzluklarla engellenmeye çalışılmaktadır. Gerek duruşma olmadan sonucu belirlenmiş mahkemeler, gerek her ay düzenli olarak uzatılan OHAL’in OHAL(Olağanüstü Hal) uygulaması, gerek Çevre ve Şehircilik Müdürlüğünün izni olmadan açılan tüneller, hukuksuzluğa yeni bir boyut kazandırmıştır.

Ayrıca hemen her gün Artvin Sümbüllü mevkiinde olduğu gibi Merkez ve ilçelerinde de maden arama, HES ve diğer faaliyet alanlarında ya “ÇED Gerekli Değildir” ya da “ÇED Olumlu” kararları verilmektedir. Bizler çok iyi biliyoruz ki Artvin’de ilan edilen OHAL memleketine sahip çıkanlara karşı yapılmıştır. OHAL’i ilan edenler ve maden tünelinin önünde fotoğraf çektirenler de şunu çok iyi bilmelidirler ki, Artvin savunucuları olarak bu yaşamsal direnişimizden asla vazgeçmeyeceğiz!

cerattepe-direnisi-2-1
Daha önceki maden şirketleri davalarımızın kazanılması sonucu başlattıkları çalışmalardan vazgeçerek bölgeyi terk etmek zorunda kalmışlardır. Ancak bugün faaliyet gösteren şirket, devleti arkasına alarak hukuku yok saymaktadır. Dönemin Başbakanı Ahmet Davutoğlu, Artvin halkının görüşme talebini kabul ederek, dava sonuçlanana kadar şirketin çalışma yapmayacağına dair söz vermiştir. Şirket bu kararı da yok sayarak ve tünel ağzını açarak Artvin halkını kışkırtmaya çalışmaktadır.

Rize İdare Mahkemesi, ısmarlama alınmış ÇED raporuna, hukuktan ve adaletten tamamen uzak bir şekilde onay vermiştir. Duruşma öncesi sonucu belli olmuş mahkemeler, OHAL’ler, sıkıyönetimler derken bu büyük ve onurlu direnişte 25 yıl sonra ilk defa bu kadar öfkeliyiz! Dünyada eşi benzeri olmayan bir ekosistem yok edilmek üzeredir. 751 davacının katılımıyla Türkiye’nin en büyük çevre davalarından biri olarak sürdürülen bu dava, itiraz yoluyla Danıştay’a taşınmıştır. Yargı yolu henüz bitmemiştir.

Her şeye rağmen Artvin halkının yargıdan beklentisi devam etmektedir. Biliyoruz ki, bu hukuksuz karar Danıştay’dan bozularak dönecektir. Mahkeme süreci bitene kadar Cerattepe bölgesinde hiçbir faaliyetin olmayacağına dair devlet tarafından söz verilmiştir. Bütün bunlara rağmen madenci şirket kasıtlı olarak tünel ağzını açarak çalışanlarıyla bölgede fotoğraflarını yayınlayarak her şeyin bittiği izlenimini yaratmaya çalışmakta, halkın sabrını zorlamaktadır.

Gelinen bu noktada,Yeşil Artvin Derneği ve Artvinli Gençlerin yapmış oldukları açıklamalara katılarak biz de Artvin STK ve Platformları olarak daha önce olduğu gibi şimdi de Artvin halkının sürdürmüş olduğu bu haklı mücadelesinin yanında olduğumuzu kararlılıkla belirtiyor, ”ARTVİN VARSA BİZ DE VARIZ!” diyoruz.

Türkiye’nin hatta dünyanın her yanında mücadelemizin yükselerek devam edeceğini ilan ediyoruz. İstanbul’da yaşayan Artvinliler ve doğaseverler olarak Artvin’in yok edilmesine asla izin vermeyeceğiz! Artvin halkı olarak; Valiliğin her ay yinelediği OHAL kapsamındaki yasaklamaları kabul etmiyor ve kaldırılmasını istiyoruz. Bu yasaklamalarla Artvin halkının mücadelesi engellenemeyecektir. Bizler ülkenin her yanındaki Artvinliler olarak; Artvin’in, Artvinlinin sesi olamaya devam edeceğiz. Artvin’de kısılmaya çalışılan sesimiz, ülkemizin dört bir yanında çınlayacaktır! Barıştan, çevreden, yaşamdan ve adaletten yana olan tüm dostlarımızı sesimizi duyurmaya ve birlikte mücadeleye çağırıyoruz. Basına ve kamuoyuna saygıyla sunarız.

29 Aralık 2016
İSTANBUL- ARTVİN SİVİL TOPLUM KURULUŞLARI VE PLATFORMLARI