Komple Yıkılıp Yeniden Kurulacak
Cumhurbaşkanı Erdoğan Talimat Vermiş… TOKİ’nin Gireceği Ayder’e Kötü Haber…

(Haber Merkezi)- Sadece Rize’nin değil, aynı zamanda Türkiye’nin de önemli turizm merkezlerinden biri olan Ayder Yaylası’na TOKİ’nin gireceği haberlerinden sonra, şimdi de ‘doğaya uygun dönüşüm’ çalışmalarıyla yeniden yapılandırılacağı haberleri geldi.
TOKİ’nin yaylaya girmesine tepki gösteren yöre sakinleri, Ayder’de yapılması planlanan çalışma ve projelerle koruma özelliği olan bölgenin tamamen ranta ve yağmaya açılacağına vurgu yapıyor.
Samsun’dan Sarp’a kadar olan bölgede yaylaların üzerinden geçirilmeye çalışılan ve ‘cehennem yolu’ olarak adlandırılan ve adına ‘yeşil’ denen yol projesine ilişkin tartışmalar bitmeden; Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın talimatı olduğu söylenen ifadelerle, bu kez Ayder Yaylası’nın tamamen yıkılacağı kaydedildi.
Yapılan açıklamalara göre, yayladaki çarpık yapılanmanın ortadan kaldırılıp, doğaya uygun bir görünüme kavuşturulması için 5 bakanlığın koordinasyonunda ilk etapta yeni imar planı oluşturulacak yaylada, daha sonra dönüşüm gerçekleştirilerek, yayla yeni bir görünüme kavuşturulacak!
Ayder’in sahip olduğu özelliklerin yeterli kullanılamadığını ileri süren AKP’li Çamlıhemşin Belediye Başkanı Osman Haşimoğlu, “Fırtına Vadisi üzerinden yarım saatlik bir sürede 1.400 rakımdaki Ayder Yaylasına ulaşabiliyorsunuz. Kaçkar Dağı zirvesine giden en uygun yol da burasıdır. Kaçkarlardaki vahşi doğa da ayrı bir cazibe oluşturuyor. Ayder Yaylasında içilebilen ve 52 derece ısıya sahip güzel bir kaplıcamız var” dedi.
Yüzde 90’ı İmara Kapalı
Doğal SİT Alanı olan Ayder’in yüzde 90’ının imara kapalı olduğunun altını çizen Haşimoğlu, “Cumhurbaşkanımızın Ayder’e karşı ayrı bir hassasiyeti var. Onun Ayder ile ilgili hayallerini gerçekleştirmek için yeni bir takım çalışmalar başlatıldı. Bu çalışmaların Ayder’de yaşayanlar için elbette bir takım bedelleri olacak. Boğazda yalısı olanlar gibi Ayder’deki bir halanın da orada yeri var. Ayderliler arazilerini değerlendirmek istiyor. Ama SİT Kanunu nedeni ile kullanamıyor ” diye konuştu.
Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın talimatıyla Ayder’in yeniden yapılandırılacağını kaydeden Haşimoğlu, bu çalışmada TOKİ’nin ana koordinatör olacağını ifade ederek, “Komşularımızın mağdur olmaması için Davos’da uygulanan sistemlerin benzerlerinin bölgemizde uygulanıp uygulanmayacağını da inceliyoruz. Davos’da arazi sahipleri, arazilerin üzerinde kurulan işletmeler şirketleştirilerek o şirketlere ortak edilmiş. Bütün bunlar yapılırken Ayder’deki hak sahipleri ile iletişim içerisinde olunarak, fikirleri ve rızaları alınarak yapılacak” ifadelerini kullandı.