Asgari Ücret, Açlık Ücreti Olmayacak!

Haber Merkezi

CHP Rize Emek Bürosu, hükümetin açıkladığı Asgari Ücrete tepki göstererek, CHP iktidarında Asgari Ücretin, ‘açlık ücreti’ olmayacağını kaydetti.

CHP Rize Emek Bürosu Başkanı Hüseyin Çiftçi’nin İl Başkanı Mesut Rakıcı ve Yönetim Kurulu Üyeleriyle birlikte yaptığı basın açıklamasında, “Asgari Ücret Tespit Komisyonu görüşmelerinde yaşananlar emekçiler adına tam bir skandaldır. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı “asgari ücreti artırıp işvereni tedirgin etmeyelim” derken, işveren temsilcileri ise, aba altından sopa gösterip “asgari ücret artarsa, işçiler işsiz kalır” demektedir.
14 yıllık iktidarlarında bir kere bile işçiden, emekçiden yana olmayanlar, bir kez daha emekçinin karşısında yer almaktadır” dedi.

İş Cinayetleri
Ülkede işsizliğin kol gezdiğini, üniversite mezunu işsizler ordusu oluştuğunu ve vatandaş yoksullukla boğuşurken, AKP’nin derdinin, ‘rejimi değiştirmek ve bir tek adam diktası yaratmak’ olduğunu kaydeden Çiftçi, “İşçinin hakkını savunan ve emekçinin sorunun çözümü için çalışan tek siyasi parti CHP’dir. AKP iktidarının yarattığı düzende, birileri ayakkabı kutularına milyonlar saklarken, emekçilerin ayakkabı alacak durumu yoktur. AKP iktidara geldiğinden bu yana 19 binden fazla insanımız iş cinayetlerinde hayatını kaybetmiştir. Emekçiler ölüme, güvencesizliğe, taşeron denen kölelik sistemine ve sendikasızlığa mahkum edilmişlerdir” diye konuştu.

Hiçbir Çocuk Yatağa Aç Girmesin!
CHP’nin asgari ücreti 1500 liraya çıkarma sözü sonrası AKP’nin, Asgari Ücreti zoraki de olsa 1300 lira yapmak durumunda kaldığını kaydeden Çiftçi, açıklamalarını şöyle tamamladı: “Ancak, 4 kişilik bir ailenin açlık sınırı 1.432 lira, yoksulluk sınırı 4.665 lira iken, bugünkü Asgari Ücret rakamı çok açık bir şekilde ‘insanlık dışı’ bir durumdur. Asgari ücretin satın alma gücüne göre bakıldığında Türkiye 26 OECD ülkesi arasında 20. sıradadır. AKP hükümeti ekonomideki beceriksizliğini emekçinin sırtına yükleyerek zamlarla ülkeyi yönetmektedir. Emekçiye büyük bir lütuf gibi gösterilen ve kaşıkla yapılan zam, kepçeyle geri alınmıştır. Benzinden, doğalgaza, elektrikten suya, meyveden sebzeye, en temel ihtiyaçlara kadar her şeye zam gelirken, asgari ücretin açlık sınırının altında tutulması kabul edilemez. CHP, emekçilerin insani koşullarda yaşaması için, işçilerin yoksulluğa mahkûm edilmemesi için, hiçbir çocuğun yatağa aç girmemesi için, asgari ücretin en az 1,750 TL olması gerektiğini savunmaktadır. Sözümüzü yineliyoruz; CHP İktidarında Asgari Ücret, Açlık Ücreti Olmayacaktır!”