İstanbul 2. No’lu Kültür Varlıklarını Koruma Kurulu, Taksim Gezi Parkı Koruma ve Güzelleştirme Derneği’nin 26.06.2916’da yapmış olduğu başvuruyu haklı buldu ve İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin Gezi Parkı’na inşaat malzemeleri yığıp parkın kullanım alanını daraltması ve görüntü kirliliği yaratmasıyla ilgili olarak, sözkonusu malzemelerin kaldırılmasına karar verdi.

gp2

Taksim Gezi Parkı Koruma ve Güzelleştirme Derneği’nin konuyla ilgili açılaması şöyle:

Bilindiği üzere, Taksim Gezi Parkı, İstanbul 1 Numaralı Kültür ve Tabiat Varlıkları Koruma Kurulu’nun 07.07.1993 gün ve 4720 sayılı kararı ile kentsel sit alanı olarak tanımlanan “Beyoğlu Kentsel Sit Alanı içerisinde bulunmakta” ve yine İstanbul 1 Numaralı Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu’nun 06.01.1999 gün ve 10521 karar sayılı kararı ile “korunması gerekli kültür varlığı olarak tescil edilmiş bulunmaktadır”.

gp3

Bununla birlikte, İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından 2016 yılı yaz aylarının başından itibaren Taksim Gezi Parkı’na yer kaplama taşları, kum ve sair inşaat malzemeleri ve atıkları yığılmakta, park adeta bir ardiye ve şantiye alanı olarak kullanılmaktadır.

Bu sebeple İstanbul 2. No’lu Kültür Varlıklarını Koruma Kurulu’na 26.06.2016 tarihinde yapmış olduğumuz şikayet ve ihlalin mevcudiyeti kabul edilmiş ve Kurul, Gezi Parkı’nda ve Taksim Meydanı’nda “moloz, taş, kum ve benzeri inşaat malzemesi depolanmamasına” karar vermiştir.

Koruma Kurulu’nun işbu kararına uyarak Gezi Parkı’nda yığılı bulunan ve feci bir görüntü kirliliği oluşturarak parkın kullanım alanını daraltan inşaat malzemelerini kaldırması için İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ne başvurulmuşsa da, Belediye maalesef herhangi bir işlem yapmamış, parka yığmış olduğu inşaat malzemelerini taşıyıp, kaldırmamıştır.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin bu uygulaması Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kanunu’nun 65. Maddesi uyarınca ‘kültür ve tabiat varlığına zarar verme suçu’nu oluşturduğundan sorumluların tespit edilerek cezalandırılması için İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı ve sair ilgili memurlar hakkında İstanbul Cumhuriyet Savcılığı’na suç duyurusunda bulunulmuş olup, Belediye’nin bundan sonra Gezi Parkı’nın temizliğinde ve korunmasında daha hassas davranmasını temenni eder, kamuoyuna saygıyla duyururuz.

Taksim Gezi Parkı Koruma ve Güzelleştirme Derneği