CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel, anayasa değişiklik teklifine ilişkin, “Günü geldiğinde Anayasa Mahkemesine taşıyacağız” dedi.

CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel, anayasa değişiklik teklifine ilişkin açıklamasında şöyle dedi:

“Günü geldiğinde Anayasa Mahkemesine taşıyacağız. Eğer bu düzenleme açık oylarla, takip edilen oylarla, gözlemcilerle, baskıyla alenileştirilir ve 330’u geçerse Anayasa Mahkemesine gidip bu düzenlemenin Anayasa Mahkemesi tarafından denetlenmesi ve iptalini sağlayacağız. Şekli yönden de anayasa yazım tekniği açısından da götüreceğiz” dedi.

“SARAY ZABİTLERİNİ GÖRDÜK”

Özel, TBMM’de düzenlediği basın toplantısında anayasa değişiklik teklifinin birinci turda yapılan gizli oylamalarına işaret ederek şöyle dedi:

“Özellikle ilk turun ilk birkaç madde oylamasında Adalet ve Kalkınma Partisi Meclis’e adeta anayasa oylamasının açık olarak yapılmasını dayatmıştır. Oylamalara geçildiğinde görüldü ki iktidar partisinin kabinlerin önüne yerleştirdiği ve kendilerinin ‘çavuş’ ve ‘başçavuş’ diye açıkça ifade ettikleri birbirlerine ‘çavuşum geldim, başçavuşum bende buradayım’ gibi 20 kişinin izlediği bir kişinin onların da başında olduğu saray zabitlerini gördük.”

“BÖYLE BİR OYLAMAYA İZİN VERMEYECEĞİZ”

Anayasa değişiklik teklifinin ikinci tur görüşmelerine ilişkin de Özel şu değerlendirmeleri yaptı:

“Bundan sonra ikinci tura geçiyoruz. İkinci turda çok net olarak söyleyeceğimiz bir şey var, gizli oylamanın Anayasal ve İçtüzük’e uygun olarak yapılması gereken gizli oylamanın alenileştirilmesine, denetim yapılmasına, kabinlere girilmeden açıkta oy atılmasına izin vermeyeceğiz. İkinci turda eğer Adalet ve Kalkınma Partililer bu rejim değişikliğini gizli yapılması gereken oylamayı aleni yapmaya kalkarlarsa burada en sert ve en net tavrımızı tekrar göstereceğiz. Böyle bir oylamaya izin vermeyeceğiz.

“ANAYASA MAHKEMESİ TARAFINDAN DENETLENMESİ VE İPTALİNİ SAĞLAYACAĞIZ”

Ortaya çıkan tüm ihlalleri, tüm teknolojinin ve hukukun, İçtüğüzün tanıdığı tüm olanakları kullanarak tespit edeceğiz ve bunu günü geldiğinde Anayasa Mahkemesine taşıyacağız. Eğer bu düzenleme açık oylarla, takip edilen oylarla, gözlemcilerle, baskıyla alenileştirilir ve 330’u geçerse Anayasa Mahkemesine gidip bu düzenlemenin Anayasa Mahkemesi tarafından denetlenmesi ve iptalini sağlayacağız. Anayasa Mahkemesinin 2010 yılında verdiği karar son derecek net. ‘Ben ihlalin ikinci turda olduğuna bakarım ve sayının sonucu etkileyecek olmasına bakarım’ diyor Anayasa Mahkemesi.

“MESELE REJİM MESELESİDİR”

Hem orada bu alenileştirmeye gizli oyun açık gösterilmesine karşı çıkacağız, gerekirse de bunu Anayasa Mahkemesine götürmede zerre tereddüt etmeyiz. Çünkü mesele rejim meselesidir. Cumhuriyet meselesidir.”

“BAHÇELİ GELDİ, OTURDU, SUSTURDU”

Anayasanın ilk 4 maddesine yönelik tartışmalara işaret eden Özel, şöyle devam etti:

“Meclis ayakta, MHP daha ayakta. Devlet Bahçeli geldi, oturdu, susturdu, konu kapandı.

“İTALYAN MAFYASININ OMERTA YEMİNİ”

İtalyan mafyasının Omerta yeminini etmiş yani suskunluk ve sessizlik yeminini etmiş ölüme kadar susmak zorunda olan konuşursa ya da hakkında konuşulursa bütün dengelerin değişeceği bu yüzden de mafyanın birbirine yemin ettirdiği bir durumla karşı karşıyayız. Devlet Bahçeli nasıl bir mecburiyetten nasıl bir mahkumiyetten nasıl bir mahcubiyettendir bilinmez Anayasanın ilk 4 maddesini değiştireceğiz diyorlar, grubu ayakta, giriyor, oturuyor, susturuyor ve o dakikadan sonra adeta MHP’lilerin hafızasından bir 15 dakikadır yaşananların tamamını siliyor.”

Milli Eğitim Bakanlığının müfredat değişikliğine de değinen Özel, “Atatürk vurgusunun Atatürk resminin Atatürk sözünün azaltıldığı, İsmet İnönü’nün İkinci Dünya Savaşı ve İsmet İnönü konularının müfredattan çıkarıldığı ve her geçen gün biraz daha cumhuriyetin ve demokrasinin izlerinin silindiği bir müfredatla karşı karşıyayız” dedi.

“ANAYASAYA UYGUN BİR İKİNCİ TUR İÇİN GÖVDEMİZİ SİPER EDECEĞİZ”

Anayasa değişiklik teklifinin ikinci tur görüşmelerine dikkat çeken Özel, “Bu rejim değişikliğine sonuna kadar direneceğiz. İkinci turda bu işi ya başaracağız, ikinci turda başaramazsak halkımızla birlikte bu işi mutlaka başaracağız. Anayasaya uygun bir ikinci tur için gövdemizi siper edeceğiz. Hukukun, İçtüzüğün ve Anayasanın verdiği tüm hakları kullanacağız, öyle ya da böyle bu rejimi AKP’ye yıktırmayacağız” dedi.

Bir soru üzerine Özel, “Şekli yönden de anayasa yazım tekniği açısından da götüreceğiz” yanıtını verdi.