Sami Özçelik / Artvin

CHP Merkez İlçe Başkanı İlyas Şahin, Mecliste görüşülmeye devam eden ve maddeler halinde tek tek kabul edilen anayasa değişikliği ile ilgili yaptığı açıklamada, 2010 yılında yanlış karar ve sonuçlardan dolayı 2015 darbe girişiminin yaşandığını hatırlatarak şunları kaydetti;

“2010 yılında yapılan referandumda AKP, milletin önüne yeni anayasa teklifini getirmişti. Muhalefetin anayasa teklifine hayır demesine rağmen teklif %58 oyla referandumda kabul edilmişti. 2010 referandumunda yargı sistemi yeniden yapılanmış ve Fetö terör örgütünün himayesine geçmişti, bu sayede başta Türk Silahlı Kuvvetlerimiz olmak üzere tüm devlet kurumlarımız Fetö yapılanmasına teslim edilmişti. 2010 yılında hazırlanan “yanlış” anayasa teklifiyle milletimizin önüne yanlış bir anayasa konulmuş ve milletin oyuna sunularak milletin yanlış karar almasına sebep olunmuştur. Bu yanlış kararın alındığı 2010 referandumunun sonucu olarak da 15 Temmuz darbe girişimi yaşanmıştır.

Şimdi ise bu hatalardan ders alınmayıp, aksine yanlışa devam edilmektedir. Bu teklifi destekleyenler; unutmayınız ki 2010 referandumunu da desteklediniz ve daha sonra destekledikleriniz “kandırıldık” dediler. Bugün yine bir anayasa değişikliği teklifi ile “Tek Adamlık Sistemi” getirilmek istiyor. Tek Adam diyorum çünkü bu teklifle bir kişi hem meclisin, hem hükümetin, hem de yargının başkanı yapılmak isteniyor ve bu kişinin ne denetimi mümkün ne de yargılanması, çünkü kendisini yargılayacak yargıçları da başkan kendi atayacak!

Böyle bir teklife en koyu Ak Parti’li vatandaş bile hangi vicdanla “evet” diyebilir? Teklifin millete sorulacak olması, teklifin yanlış olduğu gerçeğini değiştirmez! Bu teklife milletin evet demesini sağlayıp yine millete yanlış yaptırmak istiyorlar! Bu teklif yasalaşırsa hiçbir vatandaşımız hukuken kendini güvende hissedemeyecektir. Siyasi partilerin önemi kalmayacaktır. Bugün teklife evet diyen MHP ve AKP milletvekilleri, yöneticileri, seçmenleri şunu unutmasınlar; bu teklif yasalaşırsa, bugün sahip oldukları yetkilerini haklarını bir daha asla göremeyecekler. Partiler seçimlerde ne kadar oy alırlarsa alsınlar, ne kadar milletvekili çıkarırlarsa çıkarsınlar ne başbakanlık olacak, ne bakanlıklar olacak, ne bakanlar kurulu olacak ne de hükümet olacak! Sadece başkan ve onun meclis dışından atadığı başkan yardımcıları olacak! Daha çokça sayabileceğimiz yanlışlıklarla dolu bu teklife Tek Adamlık Sistemi demeyeceğiz de ne diyeceğiz? Sözün özü; 2010 referandumunda yaptığımız hatayı bugün yine yapmayalım ve bu tarihi yanlıştan bir an önce dönelim ve #Hayır diyelim.”dedi.