Bu da mı Gol Değil… Kamulaştırmada Rizeliye, ‘Büyük Bilirkişi Kazığı’ Atılmış…

Haber Merkezi

Yurt genelinde olduğu gibi Rize’de de yaşanan bir çok sorunun kaynağı sanki yaklaşık 15 yıldır iktidarda bulunan AKP Hükümeti değil de, muhalefet veya başka odaklarmış gibi gösterilmesinin yeni bir örneği daha Rize’de yaşandı.

Yandaş kurum ve kuruluşlar ile basın-yayın organlarına göre ‘artan devlet yatırımları’ sonucu ev ve arazileri kamulaştırılan vatandaşların, ‘Bilirkişi Raporları’ nedeniyle gerçek değerin altında ödemeler aldığı ve mağdur edildikleri ileri sürüldü.

Oysa ki, yıllardır bu konuda uyarılarda bulunan çeşitli sivil toplum örgütleri ve platformlar ile muhalefetin uyarı ve tepkilerini dikkate almayan yurttaşlar ve Rize’deki STÖ’lerin bir kez daha yanıldığı ve hatta aldatıldığı da ortaya çıktı.

Baro Olmayınca!

Rize Barosu Başkanlığı için aday olan ekibin başındaki Başkan Adayı olan ve kamuoyunda ‘AKP’nin adayı’ olarak değerlendirilen Av.Ümit Peçe’nin, Baro seçimleri kaybetmesinin ardından kısa bir süre sonra kurulan ‘Hukuki Araştırmalar Derneği’ (HUDER) Rize Şubesi, Rizelilerin kanayan yarası haline gelen ev ve arazilerinin istimlak edilmesiyle nasıl mağdur edildiğini ortaya çıkardı.

Başta HES’ler ve taşocakları olmak üzere, yol ve tünel çalışmaları, kentsel dönüşüm çalışmaları gibi çalışmalarla Rize’de yaşanan mağduriyetler konusunda araştırmalar yapan HUDER Yönetim Kurulu Üyesi Peçe, çevre illerdeki istimlaklerde vatandaşların hak ettikleri değerleri aldıklarını ancak Rizelilerin mağdur edildiğine dikkat çekti.

İktidara Siyasi Gönderme

Söz konusu mağduriyetleri, Ç.Rizespor teknik direktörü Karaman’ın ’10 numara’ oyuncu transfer edilmemesi gibi mazeretlerle siyasiler ve devlet yöneticilerini sorumluluktan sıyırarak; ‘Bilirkişilere’ ve ‘Bilirkişi Raporlarına’ atan Peçe, bu nedenle yüzlerce itiraz davası açıldığını kaydetti.

Açıklamasında, ‘AKP ile birlikte yatırımların arttığını, bu nedenle yoğun kamulaştırma yapıldığı’ ifadeleriyle iktidara gönderme yapan Peçe, kamulaştırmalar nedeniyle Rize’nin ciddi anlamda zarara uğradığını ama yatırım gördüğü şeklinde de anlatımlarda bulundu.

 Yargı Mekanizmasına Gönderme

Kamulaştırma bedellerinin gerçek değerlerinin altında tespit gördüğünü, vatandaşın taşınmazına gerçek değerinin ödenmediğini ve bunun ciddi tepkilere yol açtığını anlatan Peçe, Olay 53’teki habere göre, bu sorunun, yargı mekanizmasındaki ‘Bilirkişilik’ müessesinin sağlıklı yürümemesinden kaynaklandığını ileri sürdü!

Adalet ve Hakkaniyetsizlik

Anayasa başta olmak üzere, Medeni Kanunu ve diğer mevzuatta, mülkiyet hakkı konusunda özel mülkiyet esasının benimsendiği hatırlatarak, hukuki değerlendirmelerde bulunan Peçe, söz konusu işlemlerde emsal incelemesi yaptırılmadığına işaret ederek; “Olaya bir hukukçu olarak değil bir vatandaş olarak baktığımızda bir adalet ve hakkaniyetsizliğin olduğu açıkça anlaşılmaktadır” diye konuştu.

Refakatli Bilirkişi Heyetleri

İstimlak bedellerinin başka illerde taşınmaz değerlerinin gerçek değerin üzerinde tespit gördüğünü, Rize’de ise bu tespitlerin gerçek değerin altında yapılmasının vatandaşları mağdur ettiğini kaydeden Peçe, “Bilirkişi raporlarının eksik ve hatalı olması, mahkeme hükmünü de eksik ve hatalı olmaya sevk etmektedir. Sorun, kamulaştırma davalarında refakate alınan bilirkişi listesinin yeniden gözden geçirilmesi ile çözüme kavuşacaktır” dedi.