TBMM’de Sahte Oy Pusulası Krizi… AKP Meclis’i 7 Şubat’a Kadar Tatil Etti…

Haber Merkezi

Yeni Anayasa teklifi ve ‘Başkanlık’ tartışmalarının yaşandığı, şiddetli eleştiriler, açık oy kullanılması, çeşitli tartışmalar ve tartışmalı hükümlerin yer aldığı değişiklik teklifi oylamalarının ardından TBMM, değişikliklerde anlaşma sağlayarak ortak hareket eden AKP ve MHP’nin oylarıyla 7 Şubat’a kadar tatil edildi.

AKP’liler tatil kararını alkışlayarak kutlarken; tatil kararındaki oylamada ‘sahte oy’ kullanıldığı iddiaları gündeme damga vurdu.

AKP ve MHP’lilerin sahte oy kullandıklarını duyuran CHP İstanbul Milletvekili Barış Yarkadaş’ın yanı sıra CHP İzmir Milletvekili Mustafa Balbay da, “AKP’nin Meclis’i hile ile kapattığını kanıtladık. 5 AKP’li hem sisteme girmiş hem de pusula gönderip mükerrer oy kullanmış” dedi.

Levent Gök, “Kabul Etmiyoruz!”

TBMM’deki oy skandalının sosyal medyada duyulmasının ardından CHP Grup Başkanvekili Levent Gök, beraberindeki milletvekilleri ile beraber basın toplantısı düzenledi.             Yaşanan olayın kabul edilemeyeceğini ifade eden Gök,”Meclisimizin kara bir gününü yaşıyoruz. İktidar partisinin emellerine ulaşmak için başvurduğu bir sahtecilik yöntemiyle maalesef bugün yine karşı karşıya geldik” dedi.

AKP’nin yoklama sırasında 164 milletvekilini Genel Kurul salonunda bulundurması gerekirken mükerrer oy kullandırdığını, Meclis Başkanvekili Ayşe Nur Bahçekapılı’nın da elektronik sisteme girenlerle oy pusulası gönderenleri karşılaştırmadığını ve yeter sayı sağlandığı gerekçesiyle grup önerisi kabulüne karar verdiğini söyleyen Gök, şöyle konuştu:

Rize Milletvekili Karal!

“Yaptığımız incelemede AKP milletvekillerinden Trabzon milletvekili Salih Cora, Samsun Milletvekili Fuat Köktaş, Rize Milletvekili Hasan Karal, Erzincan Milletvekili Sebahattin Karakelle ve Yozgat Milletvekili Ertuğrul Soysal’ın hem elektronik sistemde oy kullandığını hem de oy pusulası göndermek suretiyle oy kullandığını tespit etmiş bulunuyoruz. Bu durumda iktidar partisinin sağlayabildiği oy, bu mükerrer oylar düşüldüğünde 161’de kalmaktadır. Dolayısıyla mükerrer oy kullanmak suretiyle sahtecilik işlemini gerçekleştiren bu milletvekillerini ve AKP Grubu’nu halkımıza şikayet ediyoruz. Alınan karar yok hükmündedir, tam kanunsuzluk halidir. Dolayısıyla Meclisin tatil kararı alınamamıştır. Meclisimizin derhal yarın toplanarak bu önerge üzerinde tekrar görüşmesi ve karar alması gerekmektedir.”

Gök, “Bu oylamayı kabul etmiyoruz, reddediyoruz. Eylemli bir İçtüzük ihlali olduğundan dolayı tekrar yapılmasını talep ediyoruz. Bu sahteciliği yapanların da hukuk önünde hesap vermesinin takipçisi olacağımızı bildiriyorum” diye konuştu.

Sandıklar Korunmalı

Yapılacak referandumda sandıklara sahip çıkılması, iktidarın Meclisin itibarını zedeleyecek şekilde böylesine mükerrer ve sahte oy kullanmaya tevessül etmesi nedeniyle ülkede hukuksuz bir referandum sürecinin yaşanacağına dikkat çeken Gök, “Herkesi uyarıyoruz. Sandıklara sahip çıkacağız. İktidar partisinin Meclisten ve halktan çekindiği ortadadır. Referandum sürecinde AKP’nin yapacağı her türlü hukuksuzluğa karşı tüm halkımız gözünü açmalı ve dikkatli olmalıdır. Sandıklar korunmalı, bir tek oyun heba edilmemesi için çalışılmalıdır” dedi.

Karal, Rizelileri Utandırdı

TBMM’de mükerrer/sahte oy kullandığı ortaya çıkan Karal’ın Rizelileri ve Rizeli Cumhurbaşkanı Erdoğan’ı utandırdığına işaret eden CHP İstanbul Milletvekili Mehmet Bekaroğlu, ‘TBMM Genel Kurulunda demokrasi tarihinde ender görülen bir sahtekârlık olayı yaşandığını’ ifade ederek; “CHP, Meclis’in tatil edilmesinin yanlış olduğunu söyleyerek bu öneriye karşı çıktı” dedi.

Meclis’te yaşananın tam bir skandal olduğunu kaydeden Bekaroğlu, “Millet temsilcilerinin milli iradeye ihanet etmesi, böylesine bir sahtekârlığa imza atmaları kabul edilemez. Bu 5 vekilden birinin Rizeli olması bir Rizeli olarak beni ayrıca kahretmiştir. Maalesef; bu 5 sahtekâr vekilden biri Rize Milletvekili Hasan Karal’dır. Bu davranışı ile bütün Rizelilere baş eğdirmiş, bizi rezil etmiştir. Bu zat, böylesine bir sahtekârlığa imza atarak Cumhurbaşkanını da mahcup etmiştir” diye konuştu.