Gelirinin yüzde 85’i milletin cebi olan TRT, paraları programlar ya da diziler aracılığı ile birilerine akıtıyor.

TRT’nin yayın bağımsızlığına ve kurumsal özerkliğe uygun finansal yapısının olmadığını ifade eden Sayıştay 2015 yılı denetim raporu, yüksek miktardaki zarara dikkati çekti.

Konuyla ilgili açıklama yapan CHP İstanbul Milletvekili Barış Yarkadaş, “TRT adeta bir batağa dönüşmüş durumda. Sayıştay denetçileri tarafından sadece 2015 yılında 146 milyon 972 bin TL kamu zararının ortaya çıktığı tespit edildi. Yine raporda ‘Televizyon programlarının yayın maliyetini oluşturan unsurlar esas alınarak değerlendirme yapıldığında, kamu kaynağı kullanarak genellikle dışarıdan program temin edip yayınlayan bir kuruluş görünümü sergileyen TRT’nin, mümkün olduğu oranda kendi birimleriyle programlar üretip yayınlayan bir kurum haline dönüştürülmesi gerekmektedir’ uyarısında bulunuldu” ifadesini kullanıldı.

CHP’li Yarkadaş şöyle konuştu:

“Sayıştay, iktidar partisinin yayın organı gibi çalışan kurumun gelirlerinin 1 milyar 522 milyonun halkın cebinden karşılandığını tespit etti. Bu gelirlerin 843 milyon TL’si “elektrik enerjisi hasılat payı”ndan elde edilirken, 679 milyon TL’si ise “bandrol” gelirlerinden sağlanıyor. Bu müthiş bir rakamdır.  Bu gelirlere sahip olan bir kurumun zarar etmesi şaka gibi. Düşünün 1,5 milyar geliriniz var ve buna rağmen zarar ediyorsunuz. Ratingleri yerlerde sürünen yapımlara astronomik rakamlar ödüyorsunuz. Dış yapımlara harcanan miktar ise inanılmaz. TRT sadece dış yapımlara 1.1 milyar ödemiş. Sorumluların bir an önce görevden alınması gerekir.”

DİZİLERE 245.9 MİLYON TL ÖDEMİŞ

TRT’de 8 bin civarında kişinin çalıştığını söyleyen Yarkadaş, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Bir kurum düşünün 8 bin personeli var. Büyük miktarda teknik ekipman ve olanaklara sahip. Yani elindeki personel ve ekipmanlarla yapamayacağı iş yok. Fakat ne hikmetse sürekli dış yapımlara para aktarıyor. Vatandaşın cebinden aldığı paraları, bir yerlere kanalize ediyor. Dizilere aktarılan rakamlara bakın, bir de o dizilerin ratinglerine…

TRT’nin içerisine düşürüldüğü durum gerçekten de oldukça vahim. Bir devlet kurumunun bu hallere düşmesi acı verici. Hiçbir iktidar döneminde TRT bu kadar aciz duruma düşürülmedi. Adeta iktidarın yayın organı haline getirildi. Bunu referandum sürecinde daha belirgin bir şekilde göreceğiz. İktidar partisi ve cumhurbaşkanın kampanyasına ne kadar yer verecek, muhalefet partilerinin etkinliklerine ne kadar verecek hep birlikte göreceğiz.