AKP, 1 Kasım 2015 seçimleri öncesinde Başbakanlık genelgesiyle kamuda çalışanların maaşları karşılığında aldığı banka promosyonunun, emeklilere de aylıkları karşılığında verilmesi kararını aldı. AKP’nin seçim beyannamesine de giren promosyon ücretinin kesin belirleneceği tarih olarak haziran ayı belirlendi. Ancak 2016 yılı sonu itibariyle anlaşma yapılamadı.

Anayasa değişikliği oylamasının TBMM’den referandum aralığında geçmesi hükümeti harekete geçirdi. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Müezzinoğlu, emeklilere verilecek promosyonla ilgili olarak, ‘İnşallah mart ayında alacaklar.’ dedi.

‘SİYASİ RÜŞVET’

Konuyla ilgili açıklama yapan CHP İstanbul Milletvekili Barış Yarkadaş, ‘Promosyonların ödenme tarihi oldukça manidar. Anlaşılan hükümet emekli vatandaşlarımızın hakkını siyasi rüşvet olarak kullanacak. Bu yöntem tam da AKP’ye yakışan bir yöntemdir” dedi.

CHP’li Yarkadaş şöyle konuştu:

1 Kasım 2015 seçimlerinden önce Genel Başkanımız Kemal Kılıçdaroğlu CHP iktidarında emeklilere her yıl Ramazan ve Kurban Bayramı’nda birer maaş ikramiye dağıtılacağı sözü verdi. AKP hükümeti hemen harekete geçerek, 2007/21 sayılı Başbakanlık genelgesiyle kamuda çalışanların maaşları

karşılığında aldığı banka promosyonunun, emeklilere de aylıkları karşılığında verilmesi kararını aldı.

Fakat aradan 1 yıldan fazla bir süre geçmesine rağmen bu konuda bir adım atılmadı. Hükümeti emekli vatandaşlarımıza verilen sözün tutulması noktasında defalarca uyardık. Öyle ki Bakanlar arasında bile tutarsızlıklar oldu. Önceki Bakanın verdiği sözü, göreve gelen Bakan inkar etti. Böyle bir söz vermedik dedi. Verilen sözleri belgeleriyle ortaya koyduk.

‘REFERANDUM YATIRIMI’

Promosyon sözü buzdolabına konulmuşken Anayasa değişikliği teklifinin TBMM’den referandum aralığında geçmesiyle birlikte AKP harekete geçti. 11 milyona yakın emekli vatandaşımıza tam da muhtemel referandum tarihi öncesinde promosyonların yatırılacağı Bakan tarafından açıklandı. Bu bir siyasi rüşvettir. AKP bunu alışkanlık haline getirmiştir. Bu promosyon fikri genel başkanımız Kemal Kılıçdaroğlu’nun  ‘CHP iktidarında emeklilere her yıl Ramazan ve Kurban Bayramı’nda birer maaş ikramiye dağıtılacağı sözü’ üzerine AKP tarafından icat edilmiş bir yoldur. Ufukta bir seçim göründüğü için AKP alelacele bu promosyonları ödeme kararı almıştır.

Emekli vatandaşlarımız bu oyunu göreceklerdir. AKP hükümetinin bunca süre boyunca nasıl kendilerini istismar ettiklerini ve oy için bu ödemeyi yapma kararı aldıklarını göreceklerdir. Ödemeler Mart ayı beklenmeden hemen yapılmalıdır. Hükümetin promosyon silahını kullanması referandumdan ne kadar korktuğunun da göstergesidir. Toplumda dalga dalga yükselen ‘HAYIR’ çığlığı AKP’yi korkutmuş ve harekete geçirmiştir.