CHP İstanbul milletvekili Av. Mahmut Tanal, anayasa değişikliği ile getirilmek istenen düzenlemelerle ilgili çarpıcı açıklamalarda bulundu.

Tanal, “Türkiye Cumhuriyeti Anayasası başlangıç bölümünde “Türk Vatanı ve Milletinin ebedî varlığını ve Yüce Türk Devletinin bölünmez bütünlüğü” cümlesi ile “Millet iradesinin mutlak üstünlüğü, egemenliğin kayıtsız şartsız Türk Milletine ait olduğu” cümlesi bulunmaktadır. Bunun anlamı, ülkeyi bölmek isteyenlere karşı bir uyarı, vatan sevdalılarına karşı ise bir destektir. Bizi biz yapan kimliğin, Yüce Türk Milleti’nin ne demek olduğu burada vurgulanmaktadır. Ancak şimdi baktığımızda, Türk milletine Yüce olduğu unutturulmaya çalışılıyor. Türk milletinin hafızasından bölünmez bir bütünlüğü olduğu silinmeye çalışılıyor. Yavaş yavaş kimliğimizi silmek istiyorlar” açıklamasında bulundu.

Sözlerine geçmişten beri yapılan değişikliklere vurgu yaparak devam eden Tanal, “2013 tarihinde Milli Eğitim Bakanlığı İlköğretim Kurumları Yönetmeliği’nin 12 maddesi yürürlükten kaldırılmıştır. Söz konusu madde Öğrenci andı’nı düzenlemektedir. Andımızdan Yüce Türk Milleti’ne hangi zararlar gelebilir? Bakınız toplumda, vicdanlı, ahlaklı, saygılı ve özü sözü bir bireyler yetişirken bu bireyler ilkelerinin küçüklerini korumak büyüklerini saymak yurdunu milletini özünden çok sevmek olduğunu söylüyor. Ülküsünün yükselmek ve ileri gitmek olduğunu varlığının ise Türk varlığına armağan olduğunu belirtiyor.  Böyle ilke ve hedeflere sahip bir toplumu hiçbir şey dize getiremez. ‘Esasında Milli Eğitim Bakanlığı ülkenin geleceğini oluşturacak yeni nesillerin, anayasaya ve hukuka saygılı iyi bir yurttaş olarak yetişmelerinin sağlanması, vatan ve ulus sevgisi kazandırılmış ve bu yüce değerlerle donatılmış bir nesil yetiştirilmesinin taşıdığı önem dikkate alındığında bu andın her gün dersler başlamadan okutulmasında herhangi bir hukuka aykırılık bulunmamıştır’ açıklamasıyla bu andın kaldırılması yönünde açılan davalara cevap vermiştir. Peki bu cevaptan sonra ne değişti de bu andı neden kaldırdınız? Eğer bahaneniz eşitlik ilkesiyse yabancılar zaten bu andı okumaktan muaflar. Eğer bahaneniz Türklük ise Türklük, bu milleti kapsayan bir değerdir. Sizler değerlerinizi hiçe sayıyorsunuz demektir. Aziz milletim, milli değerlerimizin içini yavaş yavaş oyuyorlar. ” dedi.

Tanal, ayrıca sözlerine ülkemizdeki kurum ve kuruluşların başından Türkiye Cumhuriyeti’nin kısaltması olan T.C.’nin kaldırılmasına ilişkin olarak devam ederek “Yüce Türk Milleti’nin değerli küçükleri artık vatanı yüce olarak görmesinler, değerlerine sahip çıkmasınlar diye andımızı kaldırdılar. Yetmedi üstüne Türkiye Cumhuriyeti ismini kurumlardan kaldırmaya çalıştılar. Ne oldu? Yüce Türk Milleti benliğine sahip çıktı hemen geri adım attılar. Şimdi ise Yüce Türk milletinin kayıtsız şartsız sahip olduğu egemenlik hakkını milletten alarak tek bir kişiye devretmeyi planlıyorlar. İnanıyorum ki aziz Türk Milleti oynanan bu oyunu görerek bozacaktır. İnanıyorum ki kendi elleriyle düzelttiği makus kaderinin kıymetine sahip çıkacak ve aynı ruhu bir kez daha yaşatacaktır.” Açıklamasında bulundu.