Yarkadaş: “RTÜK’ün AKP’li üyeleri ekran karartma utancını geri getiriyor; gazetecilerin kalbine ateş ediyor.”

CHP İstanbul Milletvekili Barış Yarkadaş, “RTÜK’ün  yeni yasakları, televizyon gazeteciliğini imkansız hale getiriyor. Halkın haber alma ve gerçeği öğrenme hakkı keyfi bir şekilde gasp ediliyor” dedi.

“YASAKLARIN DAYANAĞI YOK”

CHP Medya Komisyonu Üyesi Barış Yarkadaş, RTÜK’ün KHK’ya dayandırarak dikte ettiği yasakların, hiçbir bağlayıcı yanı olmadığını söyledi. Yarkadaş, “RTÜK, son KHK’yı baz alarak, TV yöneticilerine Bilgi Notu adı altında yeni yasak yöntemlerini dikte etti. Bu yasaklar, tamamen keyfidir. Kimse uymak zorunda değildir” dedi.

“GİZLİ TOPLANTI GAYRI MEŞRUDUR”

RTÜK’ün AKP’li üyelerinin, kurumdaki diğer partilerin temsilcilerine haber vermeden hazırladığı ve dağıttığı BİLGİ NOTU başlıklı yasak talimnamesini eleştiren Yarkadaş, bunun “sansürün en açık ve koyu hali” olduğunu ifade etti.

“SUÇ İŞLİYORLAR”

Son KHK’dan yola çıkılarak getirilen yasakların “zorlama yorumlar” içerdiğini belirten CHP’li vekil, “Yapmaya çalıştıkları herşey, anayasanın temel hükümlerine aykırı. RTÜK’ün AKP’li üyeleri anayasal suç işliyor. Bu suçlarının unutulacağını sanmasınlar” dedi.

Son KHK ile 2002 yılında AB mevzuatına uyum sağlamak İçin son verilen “ekran karartma utancı”nın yeniden devreye sokulacağını da belirten Yarkadaş, “Hukukun temel ilkelerine yürekten bağlı üyelerden oluşmuş bir Anayasa Mahkemesi’nin eksikliğini her geçen gün daha çok hissediyoruz” diye konuştu.

“DENETİM OLMAYINCA…”

AYM’nin, iktidarın yayınladığı kararnamelerin anayasaya aykırılığını denetlemekten korktuğu için başını kuma gömdüğünü belirten Yarkadaş, şöyle dedi:

“NASA UYARSA, HABERİMİZ OLMAYACAK”

“İstedikleri BAŞKANLIK modelinin provalarını yapıyorlar… Denetlenemeyen iktidar, gücün sarhoşluğuna kapıldığı için gazeteciliği açıktan yasaklıyor. Çünkü onları denetleyecek bir mekanizma yok…

RTÜK’ün AKP’li üyeleri, televizyon gazetecilerini gizlice toplayıp ne yapıp ne yapmayacaklarını dikte ediyor. RTÜK üyeleri, meslektaşlarımıza açıkça ‘Gazetecilik yapmayın’ diyor. Düşünün, NASA Türkiye’yi uyarsa,  ülkemize göktaşı düşeceğini söylese, TV’ler bunu SON DAKİKA olarak duyuramayacak bir hale getiriliyor.”

DEPREMİ HATIRLATTI

Medyanın, 1999 depreminde daha büyük felaketleri, kurduğu iletişim ağıyla önlediğini belirten Yarkadaş, “Hükümet, topluma o dönem medya üzerinden seslenmiş, toplum tehlikeler karşısında uyarılmış ve ülke yönetimi medya üzerinden birbiriyle irtibat kurmuştu. AKP keyfi yasaklarla, medyanın haber verme ve toplumu tehlikelere karşı uyarma görevini yerine getirmesini engelliyor” dedi.

“TV’LERİ ÇÖPE ATIN”

Yarkadaş, RTÜK’ün AKP’li üyelerinin BİLGİ NOTU adı altında medyaya dikte ettiği yeni yasakların televizyon gazeteciliğini tamamen ortadan kaldıracağını belirterek, “TV’ler bu yasaklarla tam bir aptal kutusuna dönüştürülecek. Evinizdeki TV’yi çöpe atın daha çok işe yarar” dedi. Yarkadaş, sözlerine şöyle devam etti:

“HİÇBİR ŞEYDEN HABERİNİZ OLMAYACAK”

“İstanbul’da teröristler bomba patlatacak, TV’ler ise hiçbir şey olmamış gibi davranacak. Muhabir, vali ya da emniyet müdürü açıklama yaparsa sadece bunu verebilecek. Olay yerinden anons yapamayacak. Olayın nerede cereyan ettiğini bile söyleyemeyecek. Ne olduğunu, olayın neden ve nasıl yaşandığını anlatamayacak… Halk, hiçbir şey öğrenemeyecek. Halka büyük bir saygısızlık bu… Bilgi edinme hakkı gazeteciler eliyle gasp edilecek. Bunu TV’lere önermek ahlaksızlıktır; gazetecilere de ahlaksızca davranın, halkı kandırın demektir.”

AKP TİPİ GAZETECİLİK!

Dünyanın her yerinde haber tekniğinin üzerinde anlaşıldığını belirten Yarkadaş “5 N 1 K kuralını başaşağı çeviriyor, mesleğimizi bir utanç anaforunun içine sokuyorlar. Bu talimname, cuntacıların 12 Eylül yasaklarından bile daha ağır” dedi.

Bir muhabirin temel görevinin, olayın ne olduğunu, nerede, nasıl, niçin, ne zaman ve kim tarafından gerçekleştiğini aktarmak olduğunu belirten CHP’li vekil, “AKP ve RTÜK, dünyada kabul edilen bu standardı bile kendi çarpık anlayışına uydurmaya çalışıyor” ifadesini kullandı.

“DARBEDEN BİLE DERS ÇIKARMAMIŞLAR”

Yarkadaş, “RTÜK’ün bu yasakları, 15 Temmuz alçak darbe girişiminin yaşandığı gece yürürlükte olsaydı, hiçbir gazeteci toplumu uyaramazdı. Hiç kimse FETÖ’nün girişiminden haberdar olamayacağı için başarıya ulaşırdı” dedi.

BAŞARISIZLIĞA KILIF ARAYIŞI

RTÜK’ün, Bilgi Notu’nda, yeni yasakları “terör örgütlerinin işine yarayabilecek haberleri engelleme” gibi muğlak bir kavramla teorize etmeye çalıştığını belirten Yarkadaş, “Haberi ve gerçeği saklamak, fısıltı gazetesinin tirajını patlatır. Yalan yanlış tüm bilgiler kulaktan kulağa dolaşır. Terör örgütlerinin istediği tam da budur. RTÜK, bu tavrıyla, örtülü olarak teröre hizmet ediyor” dedi.

“BİZE GERÇEĞİ SÖYLEYİN; NE OLACAK?”

RTÜK’ün yasal olmayan bir şekilde dayattığı yeni yasakların, mesleki yanın ötesinde kaygı verici gelişmelerin habercisi olduğunu da belirten CHP’li vekil şunları söyledi:

“TV’lere sansür neyin habercisidir? AKP iktidarı toplumu bekleyen yakın ve açık tehlikeyi bizlere de söylemelidir. İktidar, hangi havalimanı ve büyük kentlerde ne tür terör eylemlerinin istihbaratını almıştır? RTÜK’ün bilgi notunda ismi verilmeyen ancak saldırı yapılma ihtimali olan havalimanları hangileridir? İktidar bunlara karşı önlem almış mıdır? Yoksa bu saldırıları sansürleyerek Türkiye’yi yönetebileceğini mi sanmaktadır?”

TBMM’YE SORACAK

Yarkadaş, RTÜK’ün yasal dayanağı olmayan Bilgi Notu’nu TBMM Güvenlik ve İstihbarat Komisyonu Üyesi kimliğiyle TBMM’ye taşıyacağını da açıkladı.

TERÖRE TESLİMİYET

TBMM Güvenlik ve İstihbarat Komisyonu’ndan saklanan istihbaratın RTÜK üyelerine verilip verilmediğini merak ettiklerini belirten Yarkadaş, “Yaşananlar, iktidarın teröre teslim olduğunun en açık göstergesidir. AKP terör örgütleri karşısında havlu atmış, çaresizliğini gizlemek için yasadışı yasaklardan medet arar hale gelmiştir” dedi.

AHLAKSIZ TEKLİF

Bilgi Notu’nun baştan sona “ahlaksız bir dayatma ve ahlaksız bir teklif” olduğunu vurgulayan Yarkadaş, bir noktaya da dikkat çekti. Yarkadaş, “Ekranların pencere adını verdiğimiz ikiye üçe bölünmesini dahi yasaklayacak kadar kendini kaybetmiş olanlar, muhalefet partilerinin sesini kısma alçaklığını da es geçmemiş” dedi.

SİNSİ TALİMAT

“Terör eylemi yapıldığında açıklamasına yer verilecek kişiler” listesinde muhalefet liderlerinin ya da temsilcilerinin olmadığını belirten Yarkadaş, “İktidarın yüzünden insanlar hayatını kaybedecek; muhalefetin tepkisine ise hiçbir şekilde yer verilmeyecek. Bu ahlaksızlığı ve alçaklığı bile düşünmüşler” dedi.

ÖLDÜRME KASTI

CHP’li vekil, “RTÜK’ün AKP’li üyeleri ekran karartma utancını geri getiriyor; gazetecilerin kalbine ateş ediyor. Gazetecilik öldürülüyor” ifadesini de kullandı.

YARGIYA TAŞINACAK

Yarkadaş, “Bu yasaklar yönetmeliğe dönüşürse Avukat arkadaşımız Turan Aydoğan ile yargıya taşıyacağız” dedi.