Sami Özçelik / Artvin

IMG_5454Artvin’in Kafkasör Yaylası Cerattepe bölgesinde şantiyesini kuran maden şirketi için Jandarma ekipleri zor şartlarda 24 saat nöbet tutuyor.

ARTVİN’de, Kafkasör Yaylası Cerattepe mevkiinde maden çıkarılması için geçen yıl Şubat ayında, maden şirketinin iş makineleri, polis ve asker eşliğinde bölgeye getirilmiş, daha sonrasında Jandarma ekipleri bölgede 24 saat nöbet tutmaya başlamıştı. 12 aydır bölgede nöbet tutan jandarma ekipleri yoğun kış şartlarında Cengiz Holding’e bağlı Eti Bakır A.Ş’nın şantiye için nöbetlerine devam ediyor.

IMG_5476Cerattepe yolu üzerinde maden karşıtlarının nöbet kulübesinin bulunduğu alanda bariyer kuran ve iki konteynır içinde nöbet tutan ekipler, izni olmayanları bölgeye sokmuyor. Hatta Cerattepe yol güzergahında bulunan köylüler, köylerine ve yaylalarına geçmek için valilikten özel izin almak zorunda kalıyorlar.

Bölgede yoğun kar yağışı nedeniyle Jandarma ekipleri verilen görevi yerine getirmeye çalışıyor. Soğuk hava ve bir buçuk metre karda görevlerini yerine getirmeye çalışan kolluk güçlerini Yeşil Artvin Dernek Başkanı Nur Neşe Karahan ziyaret etti.

Yeşil Artvin Dernek Başkanı Nur Neşe Karahan yaptığı açıklamada, geçtiğimiz Şubat ayında ki müdahaleden sonra, burada devletin Jandarması, aslında bizim güvenliğimizi sağlamak olması gerekirken bir şirket için zor şartlarda nöbetteler.

Buradan diğer tarafa ne bizler, ne de mezralarda arazisi olan vatandaşlar geçebiliyor. Geçebilmeleri için valilikten izin almaları, orada yerlerinin olduğunu ispat etmeleri gerekiyor. Bu zorlu kış şartlarında jandarma burada bir şirket için nöbet tutuyor.

Burada açıkta bir tuvalet var, kar sürekli yağdığı için tuvalete geçmek bile zor. Elektrikli ısıtıcıyla ısınıyorlar. Burada bir şirketin keyfi için, bu zor şartlarda bekliyorlar. Biliyorsunuz şuanda yasal olarak da buraya çıkma, burada bir iş yapma hakları olmadığı halde, şirket burada. Henüz davamız bitmedi, Danıştay’da. O zaman ki başbakanımız Sayın Davutoğlu’nun da dava sonuçlanana kadar burada bir şey olmayacak demesine rağmen şirket işlem yapmaya devam ediyor ve jandarma da onu bekliyor” dedi

Bu arada beton taşıyan mikser kamyonların Cerattepe’ye doğru geçtikleri görüldü. Devletin mahkeme sürecinde hiçbir çalışma yapılmayacak sözüne rağmen maden şirketinin gerek Artvin Halkına gerekse hukuka karşı saygısızlık olarak değerlendiran vatandaşlar, “Türkiye genelinde OHAL var. Artvin’de bunun üstüne alınmış Valilik genelgesi var. Her türlü, yürüyüş, gösteri afiş asma ve basın açıklaması gibi demokratik haklar askıya alınmış durumda. Biz buna tam anlamıyla uyuyoruz. Ama aynı karar ve OHAL maden şirketi içinde geçerlidir. Bu mikserler oraya neden beton

taşıyor? Açılan tünelin çöktüğü söylentileri var!. Mahkeme süreci sonuna kadar devam edecek. Neden beklenmiyor? Geçmişte olduğu gibi bu bçlgede madenciliğin yapılamayacağı kararı çıktığında tahrip edilen doğayı yeniden eski haline nasıl getirecekler? Biz bundan son derece rahatsızız.” Şeklinde konuşuyor.

Bu arada yaklaşık 8 ay boyunca nöbet tutulan kulübenin aşırı yağan kar nedeniyle yıkıldığı ve harabe halde durduğu görüldü.