Yaklaşık 10 Yıldır Sürdürülen Mücadele Sonrası Hiçbir Projeye Kazma Vurdurulmayan Fındıklı’ya Yeni Dayatma…

Yaklaşık 10 yıldır dere ve vadilerinde verdikleri yaşam mücadelesi sonrası bugüne kadar hiçbir projeye kazma dahi vurdurtmayan Fındıklılılar, yeni bir sürece daha hazırlanıyor.

HES’lere karşı duruşlarından herhangi bir ödün vermeyen Fındıklı’da bu kez yine Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından, daha önce de gündeme getirilen HES projesi için ÇED sürecini başlattı.

Fındıklı’daki HES ve benzeri projelere izin vermeyen yaşam savunucularının ise tepkilerini yeniden büyütüyor.

            Sözde Hayat

Edinilen bilgilere göre, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Rize’nin Fındıklı ilçesi Yaylacılar Köyü sınırları içerisinde bulunan Büyükdere üzerinde, ‘PAR-EN Elektrik Üretim’ firması tarafından yapılması planlanan Hayat Hidroelektrik Santrali Projesi (HES) için Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED) sürecinin başlatıldığını duyurdu.

Bakanlığını duyurusunun ardından Fındıklı’da bu yeni HES projesi için de hukuk süreci başlamış olurken; Fındıklı Derelerini Koruma Platformu ile Derelerin Kardeşliği Platformu’nun, bu süreçte ortaya çıkarılacak HES projeleri için de yeni bir süreç başlatacağı bildirildi.

            Protesto Süreci Başlıyor

2-fındıklı-hes-protesto

Fındıklı’daki neredeyse bütün siyasi partiler ile bütün sivil toplum örgütlerinin bir araya geldiği HES karşıtı protestolara öncülük yapan Fındıklı Derelerini Koruma Platformu’nun süreci protesto için çalışmalara başladığı öğrenildi.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ise, ÇED Sürecine Halkın Katılımı toplantısının tarihini ise kısa bir ilanla duyurdu.

Duyuruya göre, ÇED Sürecine Halkın Katılımı Toplantısı, 2 Mart 2017’de Fındıklı Halk Eğitim Merkezi Konferans Salonu’nda gerçekleştirilecek.

            Yaşam Alanları Yok Edilemez

Fındıklı Derelerini Koruma Platformu Sözcüsü Hüseyin Acar, kanserli bir tümör gibi yeniden türetilen Hayat HES projesinin yer aldığı bölgede temiz ve ulaşılabilir su varlıkları yer aldığını, derin vadilerle iç içe girmiş yüksek dağlar ve ormanların yer aldığına vurgu yaptı.

Acar, projenin yer aldığı bölgenin zengin bir fauna ve flora yapısına sahip olduğunu, ağaç türleri çeşitliliğine sahip ormanlık alanın ayrıca birçok canlının da yaşam alanı olduğunu vurguladı.

Bilindiği üzere Fındıklı, Trabzon’un Tonya ilçesiyle birlikte HES şirketlerinin bugüne kadar giremediği ve yaşam savunucularının direnişlerinin başarıyla sonuçlandığı yerlerin başında geliyor.