Kamulaştırmalardaki Bilirkişi Raporlarının Eksik Olduğu İleri Sürülüyordu…

AKP’nin 15 yıllık iktidarı döneminde halka uğrattığı mağduriyetlerin yine AKP’li siyasetçiler tarafından ‘mağdur edebiyatıyla’ topluma yansıtılmasının başka bir örneği olan Rize’deki kamulaştırmalarda, yurttaşların yaşadığı mağduriyet bu kez Meclis’e taşındı.

Önceki hafta yine AKP’li bir siyasetçi tarafından açıklanan ‘Rizeliye kamulaştırma kazığı’ bu kez CHP İstanbul Milletvekili Mehmet Bekaroğlu, tarafından Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki’ye soruldu.

            Mülkiyet Hakkı ve Eşitlik İlkesi İhlali!

TBMM Başkanlığına verdiği önergede, ‘idarelerin, kanunlarla yapmakla yükümlü olduğu kamu hizmetlerinin veya teşebbüslerin yürütülmesi için gerekli olan taşınmaz malları, kaynakları ve irtifak haklarını kamulaştırma yapabildiğini’ hatırlatan CHP’li Bekaroğlu, “Ancak idare tarafından yapılan kamulaştırmalar esnasında çeşitli mağduriyetler ortaya çıkmaktadır. Bu anlamda kamulaştırma bedellerinin değerinin altında belirlenmesi en çok şikâyet edilen konu olmaktadır. Kamulaştırmaya konu olan taşınmazın bedelinin tespitinde taşınmazın bedelinin gerekenden düşük belirlenmesi, Anayasa tarafından güvenceye alınan mülkiyet hakkı ve eşitlik ilkesinin ihlali anlamını taşımaktadır” dedi.

Kamulaştırma bedellerinin olandan daha düşük belirlenmesi konusunda çokça mağduriyet yaşandığını kaydeden Bekaroğlu, “Rize ve ilçelerinde yapılan kamulaştırmalar sonucunda kamulaştırma bedellerinin neredeyse değerinin 2-2.5 kat altında belirlendiği ifade edilmektedir. Yapılan incelemelerde özellikle bilirkişilik mekanizmasının sağlıklı bir şekilde işlemediği dile getirilmektedir” şeklinde ifadeler kullandı.

Bilindiği gibi önceki hafta, daha önce AKP’de görev yaptığı kaydedilen Huder Başkanı avukat Ümit Peçe, konuyu kamuoyu gündemine taşıyarak, mağduriyetlerin giderilmesi gerektiğine işaret etmişti.