Sami Özçelik / Artvin

Dünyada ve Türkiye’de dolayısıyla Artvin’de bir çok Alzheimer Hastası var ve bunlara sürekli olarak yenileri ekleniyor. Artvin’in Borçka ilçesinde bir Alzheimer hastası evden çıkmış, bir daha eve dönememiş ve bir dere kenarında donmuş olarak bulunmuştu. Aynı şekilde Artvin Merkez’de Alzheimer hastası emekli bir öğretmen kaybolmuş, bir görgü tanığı sayesinde gittiği yön tespit edilmiş ve bir akşamüstü karlar üstünde donmak üzereyken son anda bulunmuştu.

ANTALYA BELEDİYESİ ÖRNEK OLABİLECEK BİR İLKİ YAPTI

Bütün bunlar yan yana alt alta konulduğunda mutlaka bu konuda hastalara hizmet verecek ailelerine soluk aldıracak örneği Antalya’da bulunan donanımda bir kurulma zorunluluğu ortaya çıkıyor. Hatta bu konuda Antalya’ya giden belediye Başkan yardımcısı zafer İnce’ye bu konuda bilgilendirme yapıldı. Ancak basına ve kamuoyuna bu konuda neler yapılabileceği ile ilgili hiçbir açıklama yapılmış değil. Oysa bu hastalık nedeniyle birçok aile gerçekten çok büyük zorluklar yaşamakta. Sosyal bir sorun haline gelmektedir.

TARİHİ HAMAMI VEYA BAŞKA BİR ALTERNATİF DÜŞÜNÜLEBİLİR..

Bu konu Artvin Valisi Ömer Doğanay’a da iletilmiş, Vali Doğanay, olumlu yaklaşımda bulunarak, yapılacak bir çalışmada valilik olarak destek vereceğini belirtmişti. Ne yazık ki ülkemizde en büyük sorunlardan birisi, konuşulanların sözde kalması, sözden öteye geçişteki zorluk ve umursamazlıklar. Alzheimer hastaları için şu an türküevi olan ve yakın zamanda Osmanlı Hamamına dönüştürülecek olan Artvin’deki tarihi hamam bahçesi ile birlikte düzenleme yapılarak burada bir Alzheimer evi oluşturulabilir. Veya başka alternatifler üzerinde ciddiyetle çalışma başlatılabilir.

Bu konunun ne kadar önemli olduğu ise Borçka-Taraklı Köyünde kaybolan ve ölü bulunan Alzheimer hastasıyla net olarak ortaya çıktı. Artvin’e dair çok şey düşünen ve bugüne kadar da önemli eserler kazandıran, bir dönem Artvin devlet Hastanesi’nde yöneticilik de yapan doktor Yavuz Akaltun Alzheimeri Artvin gündemine taşıyan kişi oldu.

ARTVİN GENELİNDE YÜZLERCE ALZHEİMER HASTASI BULUNUYOR!

Artvin genelinde yüzlerce Alzheimer hastası var. Hele hele radyasyonlu çağ olarak adlandırılan ve kullandığımız telefon, bilgisayar saç kurutma makinesi, akıllı fırınlar vb araçlar Alzheimer tetikliyor ve gelecekte en çok hasta bu alanda patlama yapacak. Antalya Belediyesi’nin Türkiye’deki ilk örnek çalışmasının linkine tıklayarak ön bilgi alınabilir.( http://www.kumbarahaber.com/alzheimer-hastalarina-ve-yakinlarina-mavi-ev/8521/)

Bu da Borçka’da kaybolan ve ölü bulunan Alzheimer hastası ile ilgili valilik haberi linki http://www.artvin.gov.tr/artvinde-kaybolan-alzheimer-hastasi-kadinin-cesedi-bulundu

ALZHEİMER’IN EN TEMEL 10 BELİRTİSİ

Alzheimer hastalığının görülme oranı Türkiye ve dünyada gittikçe vahim bir hal alıyor. Henüz bir tedavisi olmayan Alzheimer’ın görülme yaşının gittikçe düştüğünü belirten uzmanlar, hastalığın 10 temel belirtisini sıraladı.

Alzheimer yaşlılık hastalığı olmaktan çıkıyor; nadiren de olsa 40-50’li yaşlardan itibaren görülmeye başlandı. 65 yaş üzeri her 15 kişiden birini yakalayan Alzheimer, kısa süreli unutkanlıklarla başlayıp, hastaların hayatını elinden alıyor.

ERKEN GELİŞEN ALZHEIMER’A DİKKAT

Unutkanlık, hepimizin zaman zaman yaşadığı bir sorun… Ancak unuttuklarımızı hatırlamanız uzun sürmez. Çoğu stresli iş ortamı, yorgunluk gibi faktörlerden kaynaklanan unutkanlıklar ya bu kadar basit kökenli değilse ve günlük hayatımızı etkilemeye başladıysa? Uzmanlar , yaş ilerledikçe kişilerde unutkanlıkla ortaya çıkan Alzheimer hastalığının, nadiren de olsa daha erken yaşlarda görülebildiğini belirtti. Ancak her unutkanlığın Alzheimer olmadığına işaret eden Turğut, hastalığın tetkik öncesi temel kabul edilen belirtileri hakkında bilgi verdi. Buna göre; unutkanlığınız belirginleşerek karakterinizi değiştirmeye başladıysa ve çevrenizi suçlama noktasına geldiyseniz dikkat…

ALZHEİMER KADINLARI DAHA ÇOK TEHDİT EDİYOR

Dünyada 20 milyondan fazla ve ülkemizde de 300 bin civarında Alzheimer hastası olduğuna işaret eden uzmanlar, “Ne yazık ki bu rakamların arttığını gözlüyoruz. Kadınlarda erkeklerden daha çok görülüyor. Yapılan çalışmalar, 65 yaş üzerinde 15 kişiden, 80-85 yaşın üzerinde ise her 2 kişiden birinde görüldüğünü ortaya koyuyor. Temel 10 belirtisi mevcut: Günlük yaşamı etkileyecek derecede unutkanlık, günlük işlerini yapamama, kelime bulmada zorluk; tarih ve yol unutma; karar verememe, hesap yapmada sıkıntı, pratik düşünmede zorlanma, eşyalarının yerini karıştırma, davranış değişikliği, kişilik değişikliği ve insanları suçlama, sorumluluktan kaçma. Baştaki kısa süreli unutkanlıklar, zamanla hastanın günlük işlerini aksatma noktasına gelir. Hasta sorduğu şeyleri tekrar sorar, yakınlarını tanıyamaz. Bu durumda psikolojik sorunlar ortaya çıkar: İçine kapanır; konuşma, yürüme, tuvalete gitme gibi yaşamsal aktivitelerini yerine getiremez. Beyin MR ve kan tetkikleri ile diğer hastalıklardan ayırt edilmeye çalışılır.

Uzmanlar, , önlem olarak zihinsel egzersizlerden uzak kalmamanın; yeni hobilerin, dostlarla daha sık bir araya gelmenin, açık havada yürüyüşün ve kitap okuma sıklığının artırılabileceğini söyledi.

İLERLEME YAVAŞLATILABİLİYOR

Hastalığın kesin tedavisi olmadığını ancak erken tanı ile uygulanacak ilaç tedavisinin ilerlemeyi yavaşlatabildiğini kaydeden uzmanlar, hasta ve yakınlarına ise şu önerilerde bulundu: “Hastanın hislerinin paylaşılması, ona cesaret ve güven verilmesi çok önemli. Hastanın hobileri kısıtlanmamalı. Hastalarımız da günlük hayatlarını kolaylaştırmak için yapılacak işleri not alabilir. Ancak araç kullanmalarını önermiyoruz. Alzheimer sadece kişinin kendisi için değil ailesi için de çok zor. Bu nedenle hastalıkla yaşamaya alışmak gerekiyor. Alışma ve başetme konusunda profesyonel destek alınabilir.”