Haber: Sami Özçelik

Yaklaşan 2017 Referandum oylaması için tüm dikkatler Yüksek Seçim Kuruluna çevrildi. YSK referandum takvimini açıkladı. Yüksek Seçim Kurulunun (YSK) hazırladığı seçim takvimine göre, muhtarlık bölgesi askı listeleri bugün askıya çıkarılacak ve 26 Şubat’a kadar askıda kalacak. Ysk.gov.tr üzerinden sorgulama yaparak sizde oy kullanma yerinizi öğrenebilirsiniz. Kim nerede oy kullanacak? Seçmen Sorgulama Ekranı’na nasıl ulaşılacak? Seçmen listesinde adım yok ise neler yapmalıyım? 2017 referandum oylaması için tüm detaylar haberimizde…

16 Nisan anayasa referandumunda oy vermek için YSK sitesinden seçmen sorgulama için ysk.gov.tr sitesine girip TC numaranızla kaydınızı kontrol etmeniz gerekiyor. Bunu yapmadığınız ve seçmen kütüğünde kaydınız olmadığı taktirde referandumda oy veremezsiniz.

SEÇMEN LİSTESİ SORGULAMA NASIL YAPILIYOR?

Seçmen sorgulama işlemini yapmak isteyenler bu işlemi internetten gerçekleştirebiliyor. Bunun için iki adresten faydalanmak mümkün. Yüksek Seçim Kurulu’nun (YSK) internet sitesi ve e-Devlet Kapısı’ndan yararlanarak YSK seçmen sorgulama yapılabilecek. Şimdi her iki seçenekten nasıl sorgulama yapacağınıza değineceğiz.

YSK SEÇMEN SORGULAMA

YSK’nın internet sitesinden seçmen sorgulama yapmak isteyenler;

Öncelikle Yüksek Seçim Kurulu’nun (YSK) internet sitesine (www.ysk.gov.tr) adresine girin.

Ardından ana sayfanın alt kısmında yer alan “Seçmen İşlemleri” butonuna tıklayın.

Açılan sayfada karşınıza “Yurt İçi Seçmen Sorgulama” ve “Yurt Dışı Seçmen Sorgulama” olmak üzere iki seçenek çıkacak.

Eğer yurt içinde ikamet ediyorsanız “Yurt İçi Seçmen Sorgulama” seçeneğini,Yurt dışında ikamet ediyorsanız ise “Yurt Dışı Seçmen Sorgulama” seçeneğini seçin. Daha sonra açılan ekranda “Sorgulama Tipi” seçimini yapın. (T.C. Nüfus Cüzdanı ya da T.C. Kimlik Kartı)

Ardından “Nüfusa Kayıtlı Olduğu İl, T.C. Kimlik Numarası, Nüfusa Kayıtlı Olduğu Sıra No” bilgilerini doğru şekilde girin. Son olarak “Resim Doğrulama”nızı yapın ve “Sorgula” butonuna tıklayın. Böylece seçmen kaydınızın olup olmadığını öğrenmiş olacaksınız.

E- DEVLET SEÇMEN SORGULAMA

İkinci seçenek olarak seçmen sorgulama işleminizi e-Devlet üzerinden gerçekleştirebilirsiniz. e-Devlet Kapısı’ndan seçmen sorgulama yapmak için; Önce “www.turkiye.gov.tr” adresine gidin.

Sayfanın üst kısmında yer alan “Sisteme Giriş” butonuna tıklayın ve T.C. Kimlik numaranız ve şifreniz ile e-Devlet’te giriş yapın. Sisteme giriş yaptıktan sonra; isterseniz e-Hizmetler bölümünden, dilerseniz arama bölümünden “Yüksek Seçim Kurulu Başkanlığı”nı bulun. Bu kurum altında “Yurt Dışı Seçmen Kaydı Sorgulama” ve “Yurt İçi Seçmen Kaydı Sorgulama” hizmetlerini göreceksiniz.

BUNLARDAN SİZE UYGUN OLANINI SEÇİN.

Böylece seçmen kaydınızın olup olmadığını öğrenebilirsiniz.

SEÇMEN KAYDINIZ YOKSA

YSK seçmen sorgulama işlemini yaptınız ve seçmen kaydınızın olmadığını gördünüz. Yahut bulunduğunuz bölgeyi değiştirmek istiyorsunuz. Bu durumda Nüfus Müdürlüklerine başvuru yapmanız gerekmektedir. Bunun için 26 Şubat 2017 Pazar gününe kadar yasal süre verildi. Eğer bu süre içerisinde gerekli işlemleri yapmamanız halinde referandumda oy kullanamazsınız.

NÜFUS MÜDÜRLÜĞÜNE BAŞVURURKEN GEREKEN BELGELER NELER?

Nüfus Müdürlüğüne yapacağınız başvurularda, adres beyan formu ile birlikte elektrik, su, telefon, doğalgaz abonelik sözleşmesi veya faturası, noterden tasdikli kira sözleşmesi gibi belgelerden birisi ile başvurmanız gerekiyor. Bundan sonra Nüfus Müdürlüğünden size tescil edilen adrese ilişkin imzalı ve onaylı adres beyan formunun bir örneği verilecektir. Size verilen bu formu ve eklerini İlçe Seçim Kurulu Başkanlığına teslim etmeniz gerekiyor.

REFERANDUMDA KAÇ SEÇMEN OY KULLANABİLECEK?

Türkiye’de yurt içi seçmen kütüğüne kayıtlı 55 milyon 336 bin 960 seçmen bulunuyor. Bu seçmenler yaklaşık 164 bin sandıkta oy kullanabilecekler. Öte yandan şu anki verilere göre yurt dışı kütüğüne kayıtlı olan 2 milyon 929 bin 389 seçmen yine referandumda sandık başına gidecek. Bu seçmenler 57 ülke, 119 temsilcilik ve 32 sınır kapısından oy verme işlemini gerçekleştirebilecek.

YURT DIŞI SEÇMENLERİ NE ZAMAN OY KULLANABİLECEK?

Türkiye’de referandum 16 Nisan 2017 Pazar tarihinde gerçekleştirilecek. Ancak yurt dışı seçmenleri daha erken tarihte oy kullanmaya başlayacaklar. Yurt dışında temsilciliklerde kurulan sandıklarda 27 Mart-9 Nisan 2017 tarihleri arasında, gümrük kapılarındaki sandıklarda ise 27 Mart-16 Nisan 2017 tarihleri arasında oy kullanabilecekler.

PUSULALAR HANGİ RENKTE OLACAK?

Referandumda pusulalarda iki renk kullanılacak. Beyaz renk üzerine “Evet”, kahverengi üzerinde “Hayır” ibarelerinin bulunduğu iki ayrı renkten oluşan birleşik oy pusulası kullanılacak. Seçmenler tercih mührünü kullanarak oy verme işlemini gerçekleştirecek.

HANGİ PARTİLER SANDIK KURULUNA ÜYE VEREBİLECEK?

16 Nisan 2017 Pazar günü yapılacak referandumda Sandık Kuruluna üye verebilecek siyasi partiler şöyle: 1- Adalet ve Kalkınma Partisi (AK Parti), 2- Anavatan Partisi (ANAP), 3- Bağımsız Türkiye Partisi (BTP), 4- Büyük Birlik Partisi (BBP), 5- Cumhuriyet Halk Partisi (CHP), 6- Halkların Demokratik Partisi (HDP), 7- Hür Dava Partisi (HÜDAPAR), 8- Milliyetçi Hareket Partisi (MHP), 9- Saadet Partisi (SP), 10- Vatan Partisi (VP).

OY VERME SAATLERİ

Anayasa değişikliğinin halkoyuna sunulmasında oy verme işlemi Adıyaman, Ağrı, Artvin, Bingöl, Bitlis, Diyarbakır, Elazığ, Erzincan, Erzurum, Gaziantep, Giresun, Gümüşhane, Hakkari, Kars, Malatya, Kahramanmaraş, Mardin, Muş, Ordu, Rize, Siirt, Sivas, Trabzon, Tunceli, Şanlıurfa, Van, Bayburt,

Batman, Şırnak, Ardahan, Iğdır ve Kilis illerinde 07.00 – 16.00, bunlar dışındaki illerde ise 08.00 – 17.00 saatlerinde olacak.

Halk oylamasında “Türkiye Cumhuriyeti Yüksek Seçim Kurulu” filigranlı sarı renkteki zarflar ve beyaz renk üstünde “Evet”, kahverengi renk üstünde “Hayır” ibareleri bulunan iki ayrı renkten oluşan birleşik oy pusulaları ile “Tercih” mührü kullanılacak.