“HAYIR’ı anayasaya aykırı keyfi bir kararla yasaklıyorlar.”
CHP İstanbul Milletvekili Barış Yarkadaş, YSK’nın son genelgesinin HAYIR oyu verecekleri hareketsiz bırakmaya yönelik olduğunu belirtti. Yarkadaş, “Denetim mekanizması kalmayınca, kamu görevlileri anayasaya aykırı kararları almaktan çekinmiyor” dedi.
SESSİZ SEDASIZ YASAK
Samsun başta olmak üzere, bir çok kentte YSK’nın yayınladığı genelge üzerine referandum çalışmalarına sınır getirilmeye başlandı.
CHP’li Yarkadaş, konuya ilişkin olarak Şu açıklamayı yaptı:
“Samsun’da İl Seçim Kurulu’nun HALKEVİ’ne yönelik uyguladığı yasak, tamamen keyfidir, hukuksuzdur ve hükümsüzdür.
YSK’nın referanduma ilişkin aldığı tedbirleri gösteren genelgesi, yasağa dayanak yapılıyor.
ANAYASAYA AYKIRI
YSK’nın aldığı, İl Seçim Kurulu’nun da uyguladığı karar, anayasaya aykırıdır. HAYIR oyu kullanacağını açıklayan derneklerin sayısı artınca, bu derneklerin faaliyetlerini engellemek için anayasanın 26 ve 67. Maddesini ihlal eden bir genelge yayınladılar.
Bu genelgeye göre, siyasi partilerin dışındaki hiçbir dernek, referanduma ilişkin görüş dahi açıklayamaz.
Örneğin, genelgede “kamu yararına çalışan dernek ve vakıfların tarafsız davranması gerektiği” hatırlatılıyor ve bu kapsamdaki kuruluşlara yasak koyuyor.
BÖYLE BİR YASAK OLAMAZ
Bu bağlamda, herhangi bir derneğin referandum çalışması yapması mümkün değil. YSK, aralarında HALKEVİnin de olduğu derneklere propaganda yasağı koyuyor. YSK, böyle bir yasağı genelge ile koyamaz. Böyle bir yasak, ancak kanunla tanımlanır. YSK, kendisini kanun yapıcı yerine koymuş, TBMM’nin yetki alanına girmiştir.
Aynı YSK, yandaş TV’lere getirilen “seçim sürecinde yayınlarda siyasi partilere eşit süre ayırma ilkesi”ne uyulması zorunluluğunun KHK ile kaldırılması karşısında ise sus pus olmuş, dilini yutmuştur. YSK her ne hikmetse, HAYIR’cı dernekler sahaya inince, propaganda yasağı koymak için harekete geçmiştir.
YURTTAŞ DA ETKİLENECEK
YSK siyasi partilerin propaganda tarihleri ve yöntemlerine ilişkin çerçeveyi çizerken yurttaşlara da yeni yasaklar getiriyor. YSK böyle bir yasak koyamaz; yurttaşa propaganda yapma sınırı çizemez.
Çünkü; yapılacak olan siyasi partiler arası bir seçim değil; adı üstünde referandumdur… Dolayısıyla tüm yurttaşları ilgilendirmektedir.
İRADEYE SINIR GETİRİLİYOR
Sonuçta oylanacak olan anayasa, siyasi parti üyesi olsun ya da olmasın herkesi ilgilendiriyor. Yurttaşlar bu yüzden fikirlerini açıklamakta ve propaganda yapmakta özgürdür. Bir dernek sadece EVET ya da HAYIR seçeneğini desteklemek zorunda değildir. Boykot çağrısı da yapabilir. Buna yasak ya da sınır koyamazsınız.
İl Seçim Kurulları, YSK’nın çerçeveyi çizdiği metni, bir yasak genelgesine dönüştürüyor.
HERKES KONUŞABİLİR
Yaptıkları anayasanın 26. Maddesine aykırıdır. 26. Madde,  düşünceyi açıklama özgürlüğünü içerir. Her yurttaşın düşüncelerini özgürce açıklama hakkı vardır.
Yine anayasanın 67. Maddesi, siyasi hak ve ödevleri çerçeve içine alırken, seçme – seçilme hakkının güvence altında olduğunun altını kalın harflerle çizmektedir. YSK bu yasakla, yurttaşın seçme – seçilme hakkını da adeta gasp etmektedir.
İPTAL EDİN
Bu genelge, anayasaya aykırı olduğu ve YSK’nın yetki alanını aştığı için derhal iptal edilmelidir.
OHAL sürecinde ne yazık ki; bu tür keyfi ve hukuk dışı uygulamaları durdurabilecek bir mekanizma yok. Kamu görevlileri, iktidarın hoşlanacağı kararları almaktan çekinmiyor. Çünkü; denetim ve hesap sorma mekanizması çalışmıyor. Anayasasızlaştırma süreci tüm hızıyla sürüyor.
HİÇBİR HÜKMÜ YOK!
Bu keyfi ve iktidar yanlısı yasak, fiiliyatta karşılık bulamayacaktır. HAYIR demekte kararlı olan kitleler, keyfi genelgelere uymayacak; anayasanın kendisine tanıdığı hakları kullanacaktır.
YSK’ya bu kararı aldırtanlar da bunu bilmelidir. Halkımız anayasa ortadan kaldırılmak istendiği için ayağa kalkmıştır. Anayasanın YSK eliyle bir kez daha İlga edilmesine sessiz kalmayacaktır.
YSK’nın HAYIR diyenleri hareketsiz bırakmayı amaçlayan genelgesi halkın nazarında hükümsüzdür.”