Sani Özçelik / Artvin

16931243_10155042436977020_816409387_o

CHP 24. Dönem Milletvekili ve CHP Eski Başkan Yardımcısı Hurşit Güneş Artvin’e geldi. Artvin’de il başkanlığı ve bazı STK’ları ziyaret eden Hurşit, Güneş ilk ziyaretini ise Yeşil Artvin Derneği’ne yaptı. Güneş’i Dernek Başkanı Nur Neşe Karahan, Bşk. Yrd. Nursal Bülbül, Yönetim Kurulu Üyeleri Av. Bedrettin Kalın, Hikmet Çelik, karşıladı.

GÜNEŞ, YEŞİL ARTVİN DERNEĞİ’Nİ ZİYARET ETTİ

Dernek Toplantı Salonu’nda Güneş’e Cerattepe süreci hakkında bilgi veren Başkan Nur Neşe Karahan ziyaretlerinden dolayı Artvin Halkı adına teşekkür etti. Karahan;” Öncelikle ziyaretinizden dolayı teşekkür ediyoruz. Yeşil Artvin Derneği siyaset üstü anlayışla herkesimden, her düşünceden insanların bir araya gelerek kurduğu bir dernektir. 25 yıllık maden mücadelesinde Artvin Halkının ortak platrofmu olmuştur. Kısaca mücadele tarihimizi anlatırsak, 80’lerin sonunda 90’ların başında Kanadalı şirketin çalışma başlatması ile tehlikelerin ortaya çıkması, bilgilenmenin artmasıyla mücadele başladı. Demokratik ve Hukuki süreçler başlatıldı.

Demokratik mücadelemizle birlikte hukkuki davalarımızı da kazandık. Maden ruhsatları iptal edilen Kanadalı şirket o bölgeyi terk etmek zorunda kaldı. Bu karar 2008’deverildi.. . Ama gelin görün ki 2012 yılında tekrar ihaleye çıkarıldı. Üstelik hiçbir gerekçe gösterilmeden.

MÜCADELEMİZE SONUNA KADAR DEVAM EDECEĞİZ

Mücadeleye yeniden başladık. Ve maalesef bir yıl önce 16 Şubat 2016 tarihinde tüm Türkiye’nin dünyanın yakından izlediği hepimizi derinden üzen olaylar yaşandı. Biz mücadelemize sonuna kadar devam edeceğiz. Çünkü başka Artvin yok. Cerattepe’nin asla maden alanı olamayacağını gerek hukuk gerek nilim ve bilime gerçekten hizmet eden bilim insanları açıkça söylemiş ve altına imza atmışlardır. Bir maden ve maden şirketinin zenginleşmesi uğruna biz geçmişimizi, geleceğimizi, Artvinimizi feda edemeyiz.”dedi.

DOĞA VE İNSAN MADENDEN ÇOK DAHA DEĞERLİDİR!

Konuyu yakından takip ettiklerini ve çok iyi bildikelrini söyleyen Güneş, “ Geçen yıl yaşananları bütün Türkiye izledi. Artvin önemli bir çevre mücadelesi veriyor. Haklı olarak yerleşim ve yaşam alnınızı savunuyor ve korumaya çalışıyorsunuz. Buna saygı duymak lazım. Yıllar önce İngiltere’de Galler bölgesinde de madencilik faaliyeti yapılmak istendi. Halk buna izin vermedi ve o maden bölgesi madene kapatıldı.

Elbette ki madene kökten karşı olmamız söz konuus değil. Her şey madenlerle elde ediliyor. Ama doğa ve insan en değerli madenden milyon kat daha değerlidir. Bu maden bir şehri yok ediyorsa, doğayı sonsuza dek zehirliyorsa ve burada yaşayan insanları yok ediyorsa. Çıkmasın. Artvin çok farklı ve zor bir coğrafya. Burada yapılacak madenciliğin zarar vermemesi mümkün değil. Bunu göz görüyor. Yllar önce bir Brezilya filmi izlemiştim.

MADEN ŞİRKETLERİ ASLA VAZGEÇMEZ SİZ DE ASLA MÜCADELENİZDEN VAZGEÇMEYİN

Orada yağmur ormanlarında madencilik yapıyorlardı. Kapalı galeri yöntemiyle. Ancak orada toprak zehirlendi. Doğa mahvoldu. Artvin Halkı hukuki ve demokratik mücadelesinde birlik içinde devam ettiği sürece burada madencilik yapılmaz. Artvin için Artvin halkı bugüne kadar nasıl birlik içinde bunu başarmışsa bundan sonra da başaracaktır. Şu realiteyi unutmayın. Maden şirketeri orada maden olduğu sürece vazgeçmezler. Bunun için siz de hiçbir zaman yaşam alanınızı savunmaktan vazgeçmeyin.

ARTVİN, TÜİK TARAFINDAN EN GÜVENLİ VE HUZURLU KENT SEÇİLİP ÇİFTE OHAL İLE YÖNETİLEN BİR İLDİR

Yeşil Artvin Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Av. Bedrettin Kalın’da hukuki süreci anlatarak, yapılan çalışmalar hakkında bilgi verdi. Hukukun arkasından dolanılarak Cerattepe’ye çıkıldığını, Artvin Valiliğinin Türkiye Genelinde 15 Temmuz Darbe girişimi sonrası ilan edilen OHAL’in üstüne Valilik Genelgesi ile Artvin halkının çifte OHAl içinde yaşadığını anlatarak; “TÜİK, Türkiye’nin en huzurlu ve en güvenli şehri olarak Artvin’i seçiyor. Artvin’de çifte OHAL yaşanıyor. Bunu anlamakta zorluk çekiyoruz.”dedi.

HURŞİT GÜNEŞ KİMDİR?

Hurşit Güneş, (d. 23 Nisan 1957, Ankara), Türk ekonomist ve siyasetçi. Eski Dışişleri Bakanı Turan Güneş’in oğludur. 1986 yılında Belçikada kurulan Avrupa Ekonomik Birliği’nin kurucu üyesi, 1990 yılında da doçent oldu. 1990 yılında iki meslektaşıyla Avrupa Birliği’nin Avrupa Entegrasyonu Proje Ödülü’nü kazandı. 1991 yılında kurulan DYP-SHP koalisyon hükümetinde Başbakan Yardımcısı Erdal İnönü’ye ekonomik konularda başdanışmanlık yaptı. Bu görevi sürecinde Rekabet ve Tüketici Yasa Tasarıları Komisyonu Başkanlığını yaparak bu yasaları hazırlattı.

1994 yılında Manchester Üniversitesi’nde (İngiltere) misafir öğretim üyeliği yapan Güneş 1996 yılbaşında profesörlüğe atandı. 1997-2002 döneminde yurtiçinde ve yurtdışında 30’a yakın finansal kuruluşa danışmanlık yaptı. 2002-2007 arasında da uluslararası bir şirketin Türkiye’deki Yönetim Kurulu Başkanlığını yürüttü.

Marmara Üniversitesi İngilizce İktisat Bölümünde 25 yıl Para Teorisi, Para Politikası ve Bankacılık ile lisans-üstü düzeydeki Yüksek Makro Teorisi ve doktora düzeyindeki Seçilmiş Para Teorisi Konuları derslerini verdikten sonra, 2010 yılı başında da emekliye ayrılarak Bahçeşehir Üniversitesi’ne geçti.

2001-2010 döneminde ekonomik konularda köşe yazarlığı yaptığı Milliyet gazetesinden 26 Mayıs 2010 tarihi itibarıyla CHP Parti Meclisine seçilince ayrıldı. Şimdiye dek 6 kitap, elliyi aşkın makale yayınlayan Hurşit Güneş 1990 yılında dinamik very setine bağlı olan makro tahmin modeli geliştirmiş, yine benzer biçimde 1994 yılında Göksan Erdoğan ile birlikte dünyada bir ilk olan makromodele bağlı dinamik bankacılık simülasyonu (Bankers Challenge) tasarlamış, ayrıca 2002 yılında dünyada ilk defa Tüketici Güven Endeksi’ni (CNBC-e) gerçek zamanlı olarak geliştirmiştir.

4 Kasım 2010 tarihinde CHP Genel Başkan Yardımcılığına getirilince Bahçeşehir Üniversitesi’nden de ayrıldı. 24. Dönem Kocaeli Milletvekili olarak TBMM’ye girmiştir. Türkiye-İsviçre ve Türkiye-İzlanda Parlamentolararası Dostluk Grubu üyesidir.