Sami Özçelik / Artvin

engelli-sporcumuz-1000

Ulaşım engeli nedeniyle paralimpik sporcu Büşra Ün’ün yaşadıkları hem bina sahibine hem de Noter’’e pahalıya patladı. Haberi gündeme alarak emsal ve örnek gösteren Artvin Engelliler Derneği Başkanı Hatice Nur Ersöz, bundan sonra bu tür cezaların sorunun yaşanan Türkiye’nin her yerinde gelebileceğini belirterek; “ Paralimpik spor Büşra Ün’ün yaşadıkları aslında hepimizi derinden üzdü. Ama verilen para cezası da bir o kadar sevindirdi. Kaç yıldır dilimizde tüy bitti. Kaldırın şu engelleri dedik.

KAMUYA HİZMET VEREN TÜM KURUM VE KURULUŞLARIN DİKKATİNE

Kimi yapmış gibi olmak için uyduruk işler yaptı, kimi henüz yapmadı bile. Bundan Sonra Artvin’de de bu tür sıkıntılar yaşandığı yerde engelliler haklarını arayacak. Onun için ben özellikle Kamuya hizmet veren özel ve kamu kurumlarını bir kere daha bu haberi de örnek göstererek uyarıyorum. Bir an önce engelleri ortadan kaldırın.

VALİMİZ SAYIN ÖMER DOĞANAY’A TEŞEKKÜR EDİYORUM

Bakın burada güzel bir örneği anlatayım. Bundan 2-3 ay önce Artvin valisi sayın Ömer Doğanay’ı Murgul Engelliler derneği Başkanı metin Merttürk ve dernek üyeleri ziyaret etti. Başkan Merttürk Asansörün yapılış hikâyesini anlattıktan sonra. Valilik binasında engelli tuvaleti olmadığını erişim sağlanamadığını ve engelli tuvaletinde bulunacak aparatların bulunmadığını anlattı. Bunun üzerine sayın valimiz hemen tüm katlardaki tuvaletleri yıktırdı. Standartlarda gerek kapı genişliği, gerek tuvalete girişteki ulaşım engelleri gerekse aparatlarıyla engelli tuvaletini yaptırdı. Bu vesileyle sayın valimize buradan teşekkür ediyorum. Bu çalışma diğer kurum ve kuruluşlara örnek olsun. BU haber de kulaklarına küpe olsun. Bu yüzden paylaşıyorum.” Dedi.

İNCELEME SONRASINDA O NOTERE CEZA KESİLDİ

İzmir’in Buca İlçesi’nde, paralimpik tenisçi Büşra Ün’e gittiği noterde engelli rampası bulunmadığı gerekçesiyle, bina dışında hizmet verilmesi ve bu nedenle kendisinden ‘yol ücreti’ adı altında para talep edilmesiyle ilgili başlatılan inceleme tamamlandı. İnceleme sonucunda, bina sahibine 3 bin lira, notere de kamu kurumu olması nedeniyle 15 bin lira idari para cezası kesildi.

İnceleme sonrasında o notere ceza kesildi

Paralimpik tenisçi Büşra Ün’den Buca’da gittiği 16’ncı Noter’de engelli rampası olmadığı için bina önünde evrak imzalaması karşılığında yol ücreti talep edildiğinin ortaya çıkmasının ardından inceleme başlatıldı.

İzmir Valiliği Erişilebilirlik İzleme ve Denetleme Komisyonu’nun yaptığı inceleme sonrasında İzmir 16’ncı Noter’in hizmet vermekte olduğu işyerinde otopark, bina girişi, iç kapıları, tuvaletler, bina içi yatay dolaşım, bina içi dikey dolaşım, acil durum ve bina tesisatı, yönlendirme ve işaretlemeler, hissedilebilir yürüme yüzeyi ve işaretlemeleri ile ilgili olarak formun dokuz ayrı bölümünde eksiklikler tespit edildi.

Hazırlanan rapor doğrultusunda 5378 sayılı Engelliler Hakkında Kanun hükümlerine göre bina sahibine 3 bin lira, notere de kamu kurumu olması nedeniyle 15 bin lira idari para cezası uygulandı.