“Her ay 15 bin mültecinin önünü açalım da aklınız bir şaşırsın.” Diyen İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’ya bir tepki de Yeşil Sol Parti’den geldi.  

Yeşil Sol Parti Eş Sözcüleri Eylen Tuncaelli ve Naci Sönmez tarafından yapılan basın açıklamasında şu görüşlere yer verildi:   

 “İHA’nın haberine göre Ankara’da düzenlenen KARDER toplantısında “Çok arzu ediyorsanız bir Geri Gönderme Anlaşmamız var, isterseniz size göndermediğimiz her ay 15 bin mültecinin önünü açalım da aklınız bir şaşırsın.” diyen İçişleri Bakanı Soylu’nun bu açıklaması, akla, vicdana sığmamaktadır.

İktidar, ülkelerinden, alışkanlıklarından savaş nedeniyle kopmuş ve yaşamak için direnen bu insanları, beceriksiz olduğu alanda bir tehdit unsuru olarak kullanmaktadır.

Muhtaç durumda olan insanlara kapılarını açmakla doğru yapan İktidar, daha sonrasında bu insanları statüsüz bırakmış, Cenevre Sözleşmesi’nin gereklerini yerine getirmemiş, mültecileri devletlerarası pazarlıkta konu haline getirmişti. Şimdi bu insanları bir tehdit aracı olarak kullanmayı hangi dine, hangi vicdana, hangi evrensel değere sığdırmaktadır?

Yeşil Sol Parti olarak, iktidarın iç ve dış siyasette kullandığı akıl almaz dil ve politikaları sonlandırması, insanın, doğanın yaşam hakkını kendi seçim propagandası ve sürekliliğini sağlamak amacıyla tehdit unsuru olarak kullanmaktan vazgeçmesi gerekliliğinin altını bir kez daha çiziyoruz.

Milyonlarca insanı kapıya yığmakla tehdit edenler bilmelidir ki mülteciler onların piyonları değildir; bu tip söylemler ırkçılığı, düşmanlığı üretip çoğaltmaktadır.

Yeşil Sol Parti olarak insan haklarını çiğneyen bu söylem ve uygulamaların karşısında mücadeleyi büyütmek asli görevimizdir.

Milyonlarca insanı iki dudakları arasında bir yerlere gönderebileceklerine inananlara en güzel yanıt, bu söylem ve uygulamaları tarihin tozlu raflarına göndermekle verilecektir. Halkların refah ve kardeşliği için doğru olan mültecilerin değil sizin iktidardan gönderilmeniz olacaktır.”