Rasim Yılmaz

23 Mart 2017 Perşembe günü acı haberi derneklerden telefonuma gelen mesajlardan öğrendim.

Artvin bir güzel oğlunu daha, Doğan Demiröz’ünü kaybetmişti.

DSC_0376

Ancak başka bir cenaze törenine katılmak zorunda olmamdan ötürü Doğan Ağabeyin cenaze töreninde bulunamadım.

Ailesi, akrabaları, sevenleri, dostları, iş dünyasından, politika çevresinden ve Artvinlilerin katıldığı kalabalık tarafından Maltepe Camiinde kılınan cenaze namazının ardından, yine kalabalık bir kitle tarafından Karşıyaka mezarlığında defnedilerek sonsuzluğa uğurlanmış.

Doğan ağabeyi, Artvinlilerin her 7 Martta Anıtkabir ziyaretlerinde tanıdım. O her yıl Anıtkabir ziyaretinde hep vardı. Son yıllarda ise baston kullanmasına rağmen aksatmadan gelmeye devam ediyordu.

Doğan Demiröz kimdir?

1937 yılında, o zamanlar insanların mutlu bir şekilde yaşadığı Artvin in merkez köyü Orcuk (Şimdiki adı Oruçlu ) köyünde vaktiyle Rus gümrük binası olarak kullanılan, halk arasında damojna diye anılan bir ahşap evde doğdu.  Annesi Emine Hanım, babası Aslan Beyin üç çocuğunun en büyüyü dür. İlkokula köyünde başlamış Artvin de devam etmiş, ortaokulu ve liseyi Artvin’de Üniversiteyi Ankara Dil Tarih Coğrafya Fakültesinde okudu.

unnamed (9)

Okul bittikten sonra Ankara’ya yerleşmiş, önce Esenboğa Hava limanında, daha sonra Hacettepe Üniversitesinde çeşitli bölümlerde yöneticilik yapmıştır. En son 1988’de Hacettepe Üniversitesi Yurtlar Müdürlüğünden emekli olmuştur.

Emeklilikten sonra Başkent Üniversitesi Araştırma Bölümü Müdürü olarak bir kaç yıl daha çalıştıktan sonra oradan da ayrılıp toplumsal ve sosyal işlerle ilgilenmekteydi.

Demiröz,  Artvinli olan Hayriye hanımla sürdürdüğü mutlu bir yaşam içerisinde Bora ve Tolga adında iki erkek çocuk babasıydı.

2001 yılında Deriner Barajı Köyleri Sosyal Dayanışma ve Kültür Derneği kurucuları arasında yer alır ve dernek mülkiyetinin bir iş adamı tarafından bağışlanmasında etkili olur.  Bir süre derneğin başkanlığını yürüttükten sonra başkanlıktan ayrılmaya karar verir. Hala derneğin Onursal Başkanıdır.

Doğanöz, 23 Mart 2017 Perşembe günü ailesi ve sevenlerine veda ederek hakka yürüdü. Ancak ne yazık ki ülkesini, memleketini ve köyünü çok seven koca çınar, doğduğu, büyüdüğü, bağlarında koşturduğu, okulunda okuduğu, belki de en büyük sevdalarını, mutluluklarını yaşadığı, derin anılar biriktirdiği Deriner Barajı altında kalan, gözyaşlarıyla terk ettiği köyü Orcuk’a olan özlemiyle gitti.

TEK_3786

Orcuk’a 2011 yılı yaz aylarında Tekin Üstündağ ile birlikte gitmiş, sular altında kalmadan sonraki son halini ve Doğan Ağabeyin doğup büyüdüğü evin fotoğraflarını çekmiştim. Daha sonra  bir yazım da:  Siryalılar ve Orcuklular’ın yerinde olmak istemediğimi yazmıştım. Bunu söylerken orada nice güzel yaşamlar sürmüş, nice acı ve güzel anıları olmuş olan insanlarla duygudaşlık kurmuş, bunca değerin, mezarların ve anıların sular altına gömülmesine gönlümün razı olmadığını ifade etmeye çalışmıştım.

SAMSUNG DIGITAL CAMERA

İşte, insanı ilişkilere çok önem veren, iyi bir Artvinli olan sevgili Demiröz’ünde bu yönüyle özlemini çektiği geçmişi ve köyüne olan hasretini bir kez daha anladığımı ve anlaşılmasını istediğim için yazdım bu satırları.

O iyi bir  Artvinli, iyi bir örgütçü, güvenilir aydın kişiliği hafızalarımızda hep diri kalacaktır.

Sevgili Doğan Ağabey, Artvinliler seni hep güzelliklerle anacaktır.

Ailesi, sevenleri ve dostlarının acılarını paylaşıyorum.

Mekanın yıldızlar olsun, ışıklar içinde uyu…