CHP’li Özgür Özel Fox TV’de katıldığı canlı yayında mecliste oylanan meclisteki kitapçıkla Başkanlığın meclisi fesih yetkisini kanıtladı.

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, “Başkanın meclisi fesih yetkisi olduğunu kanıtlayın istifa ederim” ifadelerini kullanmıştı.

Erdoğan’ın ‘ispatlayın’ çağrısına ilk yanıtı CHP’li Bülent Tezcan verirken, CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel ise katıldığı canlı yayın programında gösterdiği kitapçıkla konuya açıklık getirdi.

Fox TV’de İsmail Küçükkaya’nın hazırlayıp sunduğu Çalar Saat programına konuk olan Özel, AKP-MHP mutabakatında Meclis’ten geçirilen anayasa teklifinin tam metnini canlı yayında izleyicilerle paylaştı.

”11. madde şu şekilde: TBMM üye tam sayısının beşte üç çoğunluğuyla seçimlerin yenilenmesine karar verebilir. Bu halde TBMM genel seçimi ile cumhurbaşkanlığı seçimi birlikte yapılır.” diyen Özel, ”Cumhurbaşkanı gerekçe göstermeden seçimleri yenileyebiliyor” dedi.

“KELİME OYUNU YAPIYOR”

Özel’in konuşmasından satırbaşları şöyle:

“Fesih ne demek? Cumhurbaşkanı fesih yetkisinden ne anlıyor? Fesih dediğin bir buldozer alıp meclisin temelini kazmak değil elbette. Fesih; Cumhurbaşkanı seçimi yenilediğinde örneğin 26. Dönem bitecek, 550 milletvekilinin görevine son verilecek, yepyeni 550 vekil seçilecek demek. Cumhurbaşkanı bunu ilk kez mi duyuyor? Hayır! Bu anayasa hukukunda çok standart bir kavramdır. Örneğin hiçbir başkanlık sisteminde Başkanın meclisi fesih yetkisi yoktur diyor hukukçular. Cumhurbaşkanı şu anda buna takmış “fesih” . Yani aslında fesih şu anda yasaklı kelime oldu. Mesela bu şey gibi, ben desem ki mebusum. Cumhurbaşkanı dese ki “bu mecliste mebus yok, milletvekili yazıyor” diye, bu ona benzer. Yani kelime oyunu yapıyor şu anda!”

İŞTE O KANIT

“Meclisin basmış olduğu 447 sıra sayılı Anayasa Komisyonu raporu, sıra sayısı. Bunu oyluyoruz şu an. Buradan 11. Maddeyi açıyoruz.  Madde 11 H Bendinde 116 ıncı maddeyi şöyle değiştirmişler. CB diyor ki melcisin yetkisi var, bir nisaba bağlı ama benim böyle bir yetkim yok diyor. Ama bakın bu raporda ne yazıyor: “Türkiye Büyük Millet Meclisi, üye tamsayısının beşte üç çoğunluğuyla seçimlerin yenilenmesine karar verebilir. Bu halde Türkiye Büyük Millet Meclisi genel seçimi ile Cumhurbaşkanlığı seçimi birlikte yapılır. Cumhurbaşkanının seçimlerin yenilenmesine karar vermesi halinde, Türkiye Büyük Millet Meclisi genel seçimi ile Cumhurbaşkanlığı seçimi birlikte yapılır.” Meclisin yenilenmesine karar vermesi, meclisin fesih yetkisi. Meclis 5’te 32 ile bağlı, 360 kişi karar veriyor ama Cumhurbaşkanı gerekçe göstermeden karar veriyor.”

FESİH YETKİSİ KENDİ KİTAPÇIKLARINDA YAZIYOR

“20 soruda Yeni Anayasa kitapçığı AKP’nin. 18 inci soru.  “Cumhurbaşkanı veya Meclis birbirlerini fesh edebilirler mi” başlığı altında şu ifadeler yer alıyor: “Fesih yetkisi, yeni sistemde seçimlerin karşılıklı olarak yenilenmesi yoluyla gerçekleşebilecektir. TBMM 3/5 çoğunlukla, Cumhurbaşkanı da dilediği zaman bu yetkiyi tek başına kullanabilir.” AKP’nin vatandaşımıza dağıttığı broşür bu.”

“ERDOĞAN HAYATİ YAZICI’YA SORSUN”

“15 TEMMUZ’DA HAYATİ YAZICI GENEL BAŞKANIMIZLA AYNI UÇAKTAYDI”

Özel Erdoğan’ın CHP Lideri Kemal Kılıçdaroğlu ile ilgili 15 Temmuz iddiasına da canlı yayında cevap verdi:

“Hayatımda gördüğüm hem insan olarak hem siyaseten en büyük haksızlık en büyük kul hakkı yemek budur. Neden? Birincisi Cumhurbaşkanının güvendiği isimlerden biri olanHayati Yazıcı ile bir konuşsun bakalım. O gece 15 Temmuz; Genel Başkanımız bir İstanbul programı için uçakta. Ankara’nın üstünde uçaklar uçuyor. Ne oluyor falan derken baktık darbe izlenimi var. Ankara’daki bütün milletvekilleri ve parti yöneticilerini parti genel merkezine çağırdık. 14 kişi toplandık. Bülent Tezcan da orada Levent Gök de Aykut Erdoğdu da. 14 kişiyiz isim isim belli. Meclis kayıtlarında da var. Sürekli genel başkanı arıyoruz bilgi vereceğiz. Genel Başkan uçakta. İstanbul hava sahasında jetler uçuyor. Uçak inmiyor. Değerlendirme yaptık ve dedik ki meclisi kuran parti olarak meclise sahip çıkmamız lazım. Darbeye en doğru direnme yeri meclistir dedik. O sırada bu kararı konuştuk tartıştık genel başkanın telefonu açıldı. Genel başkanın bize ilk verdiği talimat “Meclise gidin, Demokrasiye sahip çıkın”. Bana verdiği ilk talimat şu Meclise git konuşma yap ve benim ilk fırsatta Ankara’ya dönmek istediğimi söyle dedi. Hayati Yazıcı Genel Başkanımızın yanında uçakta. Hayati yazıcı şuna şahit. Uçak indi telefonları açtılar. Basın danışmanı genel başkana efendim darbe oluyor diyor. Genel Başkan da Hayati Yazıcı’ya dönüp “öyle şey olmaz hükümetin yanındayız” diyor. Bana verdiği talimatla Mecliste yaptığım konuşmada diyorum ki “93 yıllık partiyiz yeneriz yeniliriz ama bir tek darbecilere teslim olmayız. Seçilmiş hükümetin arkasındayız. Yapılacak ilk serbest seçimlerde millet bize görev verene kadar ana muhalefet partisiyiz.” AKP grubu ayakta alkışladı o gece beni. Grup başkanvekili sıfatımla genel başkan adına yaptım o konuşmayı. Genel Başkanımız bu talimatı verdi. Hayati bey de o gün Genel Başkanımızın yanındaydı. Ne yapacak Cumhurbaşkanı arayacak Hayati Yazıcı’yı ve soracak. Böyle bir haksızlık olmaz!”