CHP,  Ahmet Davutoğlu’nun Başbakan olduğu dönemde AKP grubu tarafından verilen kanun teklifini bir kez daha TBMM Başkanlığı’na sundu.

‘RAFLARDA BEKLİYOR…’

Eski Başbakan Ahmet Davutoğlu 64. Hükümetin 2016 Yılı Eylem Planı’nı açıkladığı toplantıda ‘Siyasi Etik Kanunu’nu TBMM’ye sevk ettiklerini söylemiş ve “AK Parti grubu olarak siyasi etik kanun teklifini TBMM’ye sevk ettik. Ümit ederiz ki bu kanun tasarısıyla siyasetimize hem etik hem de üslup açısından bir seviye gelir” ifadesini kullanmıştı.

Bu açıklamalardan kısa bir süre Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın isteğiyle görevi bırakmak zorunda kalan Davutoğlu’nun teklifi de meclisin tozlu raflarında kaldı.

“3069 Sayılı Türkiye Büyük Millet Meclisi Üyeliği ile Bağdaşmayan İşler Hakkında Kanun” ile “3628 Sayılı Mal Bildiriminde Bulunulması, Rüşvet ve Yolsuzluklara Mücadele Kanunu’nda” değişiklik yapılmasını sağlayan teklifle TBMM’de bir komisyon kurulması öngörülüyordu.  Teklifi yeniden gündeme getiren CHP’li vekiller Gürsel Tekin, Mahmut Tanal, Enis Berberoğlu ve Barış Yarkadaş, “Ahmet Davutoğlu’nun bu konudaki eski açıklamaları da dikkate alındığında, Siyasi Etik Kanun teklifimizi imzalayarak yasalaşması yönünde adım atacağını düşünüyoruz” dedi.

‘SİYASİ PARTİLERDEN EŞİT SAYIDA MİLLETVEKİLİ’

Teklife göre Siyasi Etik Komisyonu, TBMM Başkanının, siyasi parti gruplarından eşit sayıda tespit edeceği milletvekillerinden oluşuyor.

Komisyon, çalışmalarını TBMM Başkan Vekillerinden birinin başkanlığında sürdürecek. Başkan vekilleri 6’şar aylık dönemlerle, dönüşümlü olarak bu görevi sürdürecek. TBMM Başkan Vekillerinin komisyon görev sıraları ise kura ile belirlenecek.

Komisyon, bu Kanunda yer alan hükümlere veya kısıtlamalara aykırı hareket edildiğini tespit etmesi halinde bunu bir raporla, en geç bir ay içinde Genel Kurula sunulmak üzere TBMM Başkanlığı’na bildirecek ve aykırı hareket eden TBMM Üyeleri hakkında Anayasa, kanun ve İçtüzük hükümleri uyarınca işlem yapılmasının önünü açacak.