CHP İstanbul Milletvekili Barış Yarkadaş, “Gaddarlık çocukların hayatını da zehir ediyor. Bunun son örneği ise Antalya L Tipi Cezaevi’nde yaşanıyor” dedi.

CHP İstanbul Milletvekili Barış Yarkadaş, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı’na “karanlık bir tablonun gölgesi”nin düştüğünü söyledi.

550 ÇOCUK CEZAEVİNDE

Anneleri cezaevinde olduğu için, onlarla aynı ortamı paylaşmak zorunda kalan çocuk sayısının 550 olduğunu belirten Yarkadaş “Bu çocuklar en temel yaşamsal haklarından bile mahrumlar” dedi.

CEZAEVİNDEKİ DRAM

Hak ihlaline ilişkin son örneğin Antalya’da yaşandığını belirten Yarkadaş, şöyle konuştu:

“Bizler, annesiyle birlikte Gebze Cezaevi’ne sürgün edilen Miraz’ın yaşam hakkını korumaya gayret ederken, bir başka dramın da Antalya’da yaşandığını öğrendik. Anne ve babası tutuklanan 10 aylık bir çocuğun öyküsüne şahit olduk. Roza adlı çocuk, 10 aylık… Ancak tam altı aydır cezaevinde yaşıyor…”

BAKAN BOZDAĞ’A SORACAK

Kendisine Roza’nın temel ihtiyaçlarının karşılanmadığı yönünde şikayetler  geldiğini belirten Yarkadaş “Bunları Adalet Bakanı Bekir Bozdağ’a soracak ve bu gaddarlığa son verilmesini isteyeceğim” dedi.

OYUNCAK İDDİASI

Yarkadaş, “Çocuğun, daha doğrusu Roza bebeğin oyuncağının Ceza İnfaz Memurları tarafından alındığı iddia ediliyor. Miraz bebeğin oyuncağı da cezaevine sokulmamıştı… Bunlar akıl alır bir uygulamalar değil. Yapılanlar akla da vicdana da sığmıyor” diye konuştu.

Yarkadaş, Antalya’da 8 Kasım 2016’da yapılan ev baskınlarında gözaltına alınarak tutuklanan Zozan Yakutlu ve Abbas Yakutlu ile birlikte cezaevine gönderilen Roza bebeğin durumunu takip edeceklerini dile getirdi.

Yakutlu ailesinin 4 yaşındaki çocukları Hadi’nin ise, anne ve babasının tutuklanmasının ardından babaannesinin yanında kaldığını belirten Yarkadaş “Aileler parçalanıyor” dedi.

‘AKP UMURSAMIYOR’

23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı’na 550 çocuğun cezaevinde gireceğini belirten Yarkadaş “Çağdaş bir düzenleme bu ayıba son verebilir. Ancak AKP buna yanaşmıyor. Çocuklar da aileleriyle birlikte ceza çekiyor” dedi.

‘TÜRKİYE’Yİ BU AYIPTAN KURTARALIM’

TBMM’ye bir süre önce bir kanun teklifi verdiğini belirten Yarkadaş sözlerine şöyle devam etti:

“Dünyanın her yerindeki örnekleri inceledim. Birçok ülke, anne cezaevine girecekse, çocuğu ise beş yaşının altındaysa bu cezayı erteliyor. Çocuk beş yaşını bitirince anne cezaevine giriyor. Bu bizim ülkemizde sadece bazı suçlar için uygulanıyor. Kanun teklifimizde ‘uygulama ayrımsız olsun’ dedik ve iktidara çağrı yaptık. Ancak Ne yazık ki; henüz bir sonuç alamadık. Bu yüzden 550 çocuk en temel yaşamsal haklarından mahrum edilerek dört duvar arasında kalmaya mecbur ediliyor. Bu tablo ülkemize yakışmıyor. Mirazlar, Rozalar, Ahmetler, Mehmetler bunu hak etmiyor.. Minicik bedenlerin çektiği çileye bir an önce son vermek gerekiyor.”

TUTUKLU VE HÜKÜMLÜ ÇOCUKLARIN SAYISI KORKUTUCU

Öte yandan, CHP’li Yarkadaş, annesi cezaevinde olduğu için cezaevinde yaşamak zorunda kalan 550 çocuğun yanı sıra, Türkiye’deki cezaevlerinde 1664 tutuklu, 790 ise hükümlü çocuğun bulunduğunu açıkladı. Yarkadaş, “Sistem yüzlerce çocuğu cezaevinde yaşamak zorunda bırakıyor. 23 Nisan’a böyle bir tabloda giriyoruz” dedi.