unnamed

CHP İstanbul Milletvekili Mahmut Tanal, Diyarbakır D-Tipi cezaevinde bulunan bir mahkûmun kendisine gönderdiği mektubu sosyal medya hesabından paylaştı. Mektupta cezaevi kütüphanesinde bulunan Kanun kitapçıklarının sayılarını yetersiz olduğu, çoğu kanunun ise bulunmadığı iddia edildi. Bunun üzerine Tanal, vatandaşları cezaevi kütüphanelerine kitap bağışlamaya davet etti.

Cezaevi Kütüphanelerinde Kanun Yok

CHP’li Tanal konu ile ilgili olarak; “ Cezaevlerinde kütüphane veya kitaplık bulundurulması hukuki bir zorunluluktur. Bu zorunluluk, mahkumların  Atatürk İlkelerini, temel hukuk kavramlarını, milli ve ahlaki değerleri öğrenmeleri amaçlanarak getirilmiştir. Çükü cezaevlerinin amacı yalnızca suç davranışını cezalandırmak değil, esasen o şahısları yeniden topluma kazandırmaktır. Açıkçası mektup bana geldiğinde derin bir üzüntü duydum. OHAL süresince çıkarılan KHK’larla ceza ve infaz kanunlarında hukukçuların bile takip etmekte zorlandığı sayıda değişiklikler yapıldı.  Böyle bir süreçte tutuklu veya hükümlü bir şahsın cezaevi yönetimince yapılan uygulamanın hukuka uygun olup olmadığını denetlemesinin tek yolu kütüphanelerinde güncel mevzuat bulundurulmasıdır. Bu yönetmeliğin açık hükmü uyarınca devletin görevidir. Hukukta bir kural vardır; Kanunu bilmemek mazeret sayılmaz. Ancak devletin vatandaşından bunu bekleyebilmesi için önce bütün kanunları erişilebilir kılması gerekmektedir. Kanunu bilmemeye izin yoksa kanunu vermemeye de izin yoktur.” şeklinde açıklamalarda bulundu.

Bizzat Kanun Bağışlayacağım

Açıklamalarına devam eden Tanal :”Cezaevlerinde edebi eserleri, kanunları ve anayasayı bilen bireylerin olması uzun vadede toplumsal refaha ve rehabilitasyona hizmet edecek hayırlı bir adımdır. Bu açıdan güncel mevzuat metinlerinin cezaevlerinde bulundurulması devletin görevi olduğu kadar duyarlı vatandaşların da görevi olmalıdır. Mektubun gönderildiği cezaevine bizzat kendim kanun kitapçıkları bağışlayacağım. Hukukçu bir milletvekili olarak vatandaşın hukuk bilmesini, haklarını öğrenmesini sağlamak benim asli görevlerim arasındadır. Ayrıca bütün duyarlı vatandaşlarımızı; nasıl okullara ve derneklere kitap bağışlarında bulunuyorlarsa aynı şekilde cezaevi ve özellikle ıslahevlerine de kitap ve kanun bağışında bulunmaya çağırıyorum. Toplumsal uygarlığın yolu kitaplardan geçer, gelin buna destek olalım” diyerek vatandaşlara çağrıda bulundu.