Çayın Memleketinde Köşe Başlarını Kahve Markaları Tuttu…

 Ömer ŞAN

 Kısa adı Çaykur olan Çay İşletmeleri Genel Müdürlüğü’nün bir süre önce çıkartılan KHK ile Türkiye Varlık Fonu A.Ş.’ye devredilmesiyle başlayıp; ‘Çaykur’un Katarlılara satıldığı ve Yüzde 70’lik hissesinin 650 milyon Dolar karşılığı Katarlı bir finans kuruluşuna rehin gösterildiği’ şeklindeki tartışmalar devam ederken, açıklamalar da birbirini izliyor.

Kurumsal internet sitesinde ‘Türkiye’de çayın ve çaycılığın öncü kuruluşu’ olarak tanımlanan ve bir Kamu İktisadi Kuruluşu (KİK) olan Çaykur’a ilişkin tartışmalar devam ederken; Çaykur Genel Müdürlüğünün bulunduğu Rize’de ilginç bir gelişme yaşandı.

‘Yerli ve Milli’ vurgusu yapan bir çok siyasi ismin memleketi veya ‘ana-baba ocağı’ olan Rize’de özellikle yabancı menşeli kahve firmalarının kentin neredeyse her köşesinde ve köşebaşlarında önemli yerlerde yeraldığı görüldü.

   

Çay ocakları, çayhaneleriyle öne çıkmaya çalışan Rize’de son olarak dünyaca ünlü kahve markası ‘GloriaJean’s Coffees’ işyeri açma hazırlıklarının sonuna geldi.

unnamed (10)
Rize’nin en önemli caddelerinden Cumhuriyet ve Deniz Caddesi ile kesişen Cengiz Topel Caddesi üzerinde bulunan işyerinin, iki cadde arasındaki ön kısmından yaklaşık 3,5 metrelik yaya kaldırımını da kapatıp cadde üzerine kadar çıkması dikkat çekti.

Tadilat çalışmalarının şekillenmesinin ardından ortaya çıkan işgal ve yerleşime tepki gösteren yurttaşlar, birçok esnafın yaya kaldırımına herhangi bir ürün koymasına izin verilmediğine dikkat çekerek; Rize Belediyesi’nin kirasını almış olsa dahi, yaya kaldırımının tamamen işgaline izin veremeyeceğini ifade ettiler. Belediye ve söz konusu işletmenin bu uygulamayla yayalara saygısızlık yaptığını kaydeden yurttaşlar, “Bırakın Varlık Fonunu ve Katarlıları da Rize’ye bakın. Çayın başkenti ve diyarı olarak anılan Rize’nin dört bir köşesi ve köşebaşlarını kahveciler tutmuş. Esnafın bir kasa dahi koyamadığı yaya kaldırımları yutulmuş. Hani yerli ve milli olanlar nerede” diye tepkilerini gösterdiler…