Rize’nin ‘Hayır’lısı Fındıklı’da 1 Mayıs Coşkusu…
Ömer Şan

unnamed (3)

Rize’de 12 Eylül 1980 darbesinin ardından meydanlarda kutlanmayan ve aradan geçen yaklaşık 30 yıl sonra geçen yıllarda kutlanmayan 1 Mayıs, bu yıl ise  sendikaların anlaşmazlığı nedeniyle kutlanamadı.

Daha önce 1 Mayıs kutlamaları nedeniyle bir araya gelerek etkinlik çalışması yapan sendika ve sivil toplum örgütleri, bu yıl çağrıcı olmaması ve program yapılmaması nedeniyle Rize kent merkezinde 1 Mayıs kutlaması yapılmadı.

Rize’de daha önceki yıllarda Pazar ve Ardeşen ilçelerinde yapılan kutlamaların da aynı nedenle yapılamadığı öğrenilirken; 1 Mayıs kutlamaları bu sene sadece Fındıklı’da gerçekleştirildi.

unnamed (6)

Anayasa Değişikliği Referandumunda, Rize’nin tek ‘Hayır’ oyları önce çıkan ilçesi olarak dikkat çeken Fındıklı’da  her zaman olduğu gibi bu yılda 1 Mayıs İşçi Bayramı, coşkuyla kutlandı.

Çeşitli sivil toplum örgütleri ve siyasi partilerin çağrısıyla bir araya gelerek ilçenin Tahiroğlu Köprüsü üzerinde buluşan yüzlerce kişi, ellerindeki döviz ve pankartlarla, sloganlar eşliğinde ilçe merkezine kadar yürüdü.

Cumhuriyet Caddesi üzerinde tulum ve türküler eşliğinde yapılan yürüyüş ve horonlar eşliğinde Fındıklı Meydanında toplanan grup, burada ortak bir basın açıklaması yaptı.

unnamed (4)
CHP, EMEP, Halkevleri ve ESP ile Fındıklı Hayır Platformu’nun çağrısıyla bir araya gelen DİSK’e bağlı Gıda-İş, Tek Gıda-İş üyeleri, KESK’e bağlı memur sendikalarının üyeleri, Fındıklı Derelerini Koruma Platformu ve DEKAP üyeleri ve Fındıklılılar, ‘Hayır bitmedi, mücadeleye devam’ pankartı etrafında birleşerek, ‘Kiralık değil, kadrolu çalışmak istiyoruz’, ‘Savaşa değil, eğitim ve sağlığa bütçe’ dövizleri taşıdı.

Gurup adına ortak bir açıklama yapan Çisem Şendeniz, ülkede büyük bir ekonomik krizin yaşandığını ifade ederek, “Emekçi halkın alım gücünün her geçen gün daha da geriye gittiği, açlığın yoksulluğun içerde ve dışarıda savaşın devam ettiği, işsizliğin cumhuriyet tarihinde en yüksek seviyeye ulaştığı, taşeron ve güvencesiz çalışma koşullarında iş cinayetlerine binlerce kurban verdiğimiz, kıdem tazminatının gasp edildiği, bireysel emeklilik sigortası soygunu dayatmasına maruz kaldığımız, bölge halkının ana geçim kaynağı olan çayın ve Çay-Kur’un sözde Varlık Fonuna devredilmesi, derelerimizin, yaylalarımızın ve yaşam alanlarımızın talan edilmesi koşullarında 1 Mayıs’ı kutluyoruz”  dedi.

unnamed (8)

Konuşmasında laik, demokratik, bilimsel eğitim isteyen barışsever akademisyenlerin, gazetecilerin ve aydınların hapis cezalarıyla susturulmaya çalışıldığını kaydeden Şendeniz, “Kadın cinayetlerinin ve çocuk istismarlarının katlanarak arttığı, emekçi halkların iradesiyle seçilmiş belediye başkan ve milletvekillerinin hapse atıldığı bir coğrafyada yaşamaktayız. Özgürlüğümüz, emeğimiz, haklarımız karanlık ve faşist bir sömürü çarkı içinde yok edilmek isteniyor” diye konuştu.

unnamed (10)

Yapılan konuşmalar ve atılan sloganların ardından yaklaşık 300 kişilik gurup daha sonra tulum eşliğinde horon oynadı ve olaysız şekilde dağıldı.

Rize’de 1 Mayıs kutlaması yapılmaması nedeniyle, özellikle Çaykur’da örgütlü Genel-İş ve Tek Gıda-İş Sendikasına üye işçiler Fındıklı’nın yanı sıra Artvin, Hopa ve Trabzon’daki 1 Mayıs kutlamalarına katıldı.