Wikipedia’ya erişimin engellenmesinin yankıları sürüyor. Tepkilerin ardından, CHP İstanbul Milletvekili Avukat Mahmut Tanal Ankara 1.Sulh Ceza Hakimliği’nin kararına karşı itirazda bulundu. Wikipedia’nın dünyanın en büyük bilgi kaynağı olduğunu vurgulayan Tanal, kesin olmayan gerekçelerle erişimin engellemesinin Anayasa ile korunan temel hak ve özgürlüklere aykırı olduğunu iddia etti.

Bilgi Teknolojileri Kurumu Türkiye’nin aleyhine ifadeler içerdiği gerekçesiyle Wikipedia’ya erişim yasağı kararı almış, ardından Ankara 1. Sulh Ceza Hakimliği tarafından “terörü övdüğü gerekçesiyle” Wikipedia’ya erişimin tümden kaldırılmasına karar verilmişti.

Dünyanın En Büyük Bilgi Kaynağı

Karar itiraz eden CHP’li Tanal konu ile ilgili olarak; “Bugün Wikipedia, modern ve gelişen dünyanın ortak ansiklopedisi haline gelmiş bağımsız ve ücretsiz bir platformdur. Dünyanın çoğu ülkesindeki insanlar için ulaşılabilir başka bilgi kaynağı bulunmamaktadır. Bu ülkemiz için de farklı değildir. Artık okula giden çocuklar bile ödevlerini yaparken Wikipedia’dan yararlanır hale gelmiştir. Wikipedia’nın Türkçe içeriğinde 300 bine yakın Türkçe başlık ve milyonlarca sayfa bilgi bulunmaktadır. Böylesine bir bilgi kaynağının içinde İktidarın hoşuna gitmeyen birkaç cümle var diye, siteye tümden erişimin engellenmesi vatandaşların bilgiye ve internete erişim hakkının ihlali niteliğindedir. Kaldı ki, yasaklama kararında tam olarak hangi sebeple bu kararın alındığı da bildirilmemiştir. Dünya Uzaya koloni kurma yarışına girmişken, biz 3. Dünya ülkeleri ile beraber vatandaşın bilgiye erişimi ve basını engelleme yarışı içerisindeyiz. Ayrıca Wikipedia’ya erişimin engellenmesi kararının Berat Albayrak ile ilgili içerikler olduğuna dair iddialar var. Osmanlı döneminde bile buna benzer uygulamaların yapılmasına cesaret edilemezdi. Ülke olarak Modern Cumhuriyetten Damat Saltanatına doğru sürüklenir hale geldik. Bunu kabul etmemiz mümkün değil, hukuk içerisinde mücadelemizi sürdüreceğiz” şeklinde açıklamalarda bulundu.

Gerekirse AİHM’e Kadar Gideceğim

Açıklamalarına devam eden Tanal, “Kararın iptali ile ilgili Sulh Ceza Hakimliğine itirazda bulunduk. Wikipedia’nın en yakın zamanda erişime açılmasını bekliyoruz. Bu karar binlerce ciltlik bir ansiklopedinin yalnızca bir sayfasındaki tek bir cümleden toplatılmasına benziyor. Bunun darbe döneminde kitapların yasaklanmasından ne farkı var? Vatandaşın Anayasa ve Uluslararası sözleşmelerde korunan kendini geliştirme, bilime ve bilgiye ulaşma hakkı açıkça ihlal ediliyor. Bu yapılırken de ölçülülük ve orantılılık ilkesine riayet edilmeyerek, hakkın özü ortadan kaldırılıyor. Kanun maddelerine dayanarak Anayasa ve Uluslararası sözleşmelerle korunan temel hak ve özgürlükleri ortadan kaldıramazsınız, Anayasa ve taraf olduğumuz Uluslararası Sözleşmeler kanunlardan üstündür. Açıkça hukuka aykırı olan bu uygulamanın bizzat takipçiyim, gerekirse AİHM’e kadar gideceğim.” şeklinde açıklamalarda bulundu.

unnamed (8)