Türkiye’nin 2 bin 727 bitki çeşidiyle en zengin illeri arasında bulunan Artvin’de, Orman Bölge Müdürlüğü kurduğu 5 bal ormanıyla arıcılığı geliştirmeyi ve organik bal üretimini desteklemeyi hedefliyor.

Hayati Akbaş

unnamed (4)

Türkiye’nin 2 bin 727 bitki çeşidiyle en zengin illeri arasında bulunan Artvin’de, Orman Bölge Müdürlüğü kurduğu 5 bal ormanıyla arıcılığı geliştirmeyi ve organik bal üretimini desteklemeyi hedefliyor.

Artvin Valisi Ömer Doğanay, Artvin’de kurdukları bal ormanlarıyla özellikle orman köylüsüne önemli ek getirici kaynak sağlandığına işaret ederek, arıcılığın, orman köylülerinin yaşam standartlarını yükselteceği gibi aynı zamanda göçü geri döndüreceğine inandıklarını dile getirdi.

unnamed (5)

Türkiye’nin, bal üretiminde dünyada ikinci sıraya yükseldiğini ifade eden Doğanay, şunları kaydetti: “Arıcılara ve orman köylümüze ek gelir getirici projeler kapsamında ormanlarıyla zengin olan ilimize bal ormanları kurduk. Arıcılarımıza ve köylülerimize her türlü desteği vermeye devam edeceğiz. Bugüne kadar ilimiz geleninde toplam 5 adet bal ormanı oluşturduk. Bal ormanı oluşturma çalışmalarımız devam ediyor. Vatandaşlarımızı arıcılığa teşvik ediyoruz. Artvin,  Türkiye’nin 2 bin 727 bitki çeşidiyle en zengin ilidir. Böylesine zengin bitki çeşitliğine sahip olan ilimiz organik bal üretimi için en uygun bölgelerin başında gelmektedir. Orman köylüsünün yüzü oluşturduğumuz bal ormanı projeleriyle gülmeye başladı.” diye konuştu.

unnamed (6)

Artvin Orman Bölge Müdürü Selim Gurbetoğlu ise, Artvin’in yüzölçümünün yüzde 57’sinin ormanla kaplı bulunduğunu, bunların yüzde 55’inin verimli, yüzde 45’inin bozuk ormanlardan oluştuğunu söyledi.

Zengin ormanlara sahip Artvin’de, Bakanlığın “Bal Ormanları Projesi” kapsamında bin 7 hektarlık alanda bugüne kadar 5 bal ormanı kurduklarını ifade eden Gurbetoğlu, bu ormanların Arhavi’nin Yemişlik mahallesi, Gürcistan sınırındaki Borçka ilçesine bağlı Camili-Uğur ve Çifteköprü köyleri, merkeze bağlı Tütüncüler köyü, Murgul ilçesine bağlı Göktaş köyünde olduğunu belirtti.

unnamed (1)

Gurbetoğlu, Artvin’de kurdukları bal ormanlarıyla özellikle orman köylüsüne önemli ek getirici kaynak sağlandığına işaret ederek, arıcılığın, orman köylülerinin yaşam standartlarını yükselteceği gibi aynı zamanda göçü geri döndüreceğine inandıklarını dile getirdi.

Artvin’in organik bal havzası olması yolunda bal ormanı oluşturma çalışmalarının sürdüğünü kaydeden Gurbetoğlu, “6’ncı bal ormanı kurma çalışmalarımız devam ediyor. Gelir getirici tedbirler çerçevesinde insanları arıcılığa teşvik ediyoruz. Bu çalışmalarımızın karşılığını ise üretim artışlarıyla alıyoruz.” dedi.

Gurbetoğlu, Arhavi’nin Kaya dibi köyündeki bal ormanına 46 bin 800 meyve fidanı dikildiğini ve arıların bal üretimini kolaylaştırıcı birçok çiçekli bitkilerle zenginleştirdiklerini ifade ederek, arıcılıkta bal ve polen verimi olan bitkileri sahaya diktiklerini, böylece burada bal üretimi için kapasiteyi artırdıklarını söyledi.

unnamed (13)

– “ARTVİN, TÜRKİYE’NİN EN ZENGİN BİTKİ ÇEŞİTLİLİĞİNE SAHİP”

Artvin Çoruh Üniversitesi (AÇÜ) Orman Fakültesi Orman Botaniği Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Özgür Eminağaoğlu ise arıcılık ve bal ormanı kurma çalışmalarını ormancılık faaliyetlerinin çeşitliliği ve zenginliği açısından çok olumlu karşıladığını belirtti.

Artvin’in, Türkiye’nin 2 bin 727 bitki çeşidiyle en zengin ili olduğuna dikkati çeken Eminağaoğlu, arıcılığın, biyolojik çeşitliliğin korunması ve gelecek nesillere aktarılması, sürdürülebilir gıda güvenliği ve aynı zamanda toprakların büyük bir kısmını tehdit eden erozyonun önlenmesi bakımından çok önemli bir faaliyet olduğunu vurguladı.

unnamed (11)

Eminağaoğlu, Artvin’in organik bal üretimi için en uygun bölgelerin başında geldiğini belirterek, “Artvin, sahip olduğu 4 önemli bitki ve doğa alanı, bir biyosfer rezerv alanı, 2 milli park, 3 tabiatı koruma alanı ve 2 tabiat parkıyla biyolojik çeşitlilik açısından ülkemizin en önemli illerinden biridir.” dedi.

Artvin’de yayılış gösteren 250 civarındaki çok değerli ballı bitkilerden yararlanılması gerektiğine vurgu yapan Eminağaoğlu, bölgeye özgü olmayan, bal değerini düşürecek türler kullanılmaması gerektiğini kaydetti.

unnamed (2)

– “KAFKAS ARI IRKININ GEN MERKEZİ”

Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Dursun Okur ise Artvin’in Kafkas arı ırkının gen merkezi olduğuna işaret ederek, “İlimizde koloni sayısı aktif ve pasif olmak üzere toplam 100 bin 206’dır. Aktif halde olan 82 bin 431 koloniden bir yılda yaklaşık 1 milyon 150 ton bal üretilmektedir.” diye konuştu.

Artvin’in Türkiye genelinde ana arı üretiminde ilk sırada yer aldığını kaydeden Okur, ülke genelindeki toplam 108 ana arı üretim işletmesinin 19’unun Artvin’de bulunduğunu söyledi.

unnamed (3)

-ORMAN KÖYLÜLERİ ÇOK MEMNUN

Artvin merkeze bağlı Tütüncüler köyünde 2014 yılında kurulan bal ormanında köylülerin arıcılık yapmaya başladığını belirten İsmail Özçevik, “Yıllarca bu köylü ormancılıkla geçindi. Artık ormanlarımızın ne kadar kıymetli olduğunu öğrendik. Bal ormanı adı altında arıcılık için böyle bir teşvik yapıldı. Bugün orman kesecek yerimize fidan dikiyoruz. Artık ormandan geçinen köylü baldan geçinecek inşallah. Bal ormanı projesi kapsamında ormanlarımız adeta ballandı ve orman köylüsünün yüzü güldü.” dedi.

unnamed (9)

Köy halkından Şeref Demir ise, iki yıldır arıcılık yaptığını belirterek, “Köyümüzün ormanları arıcılık için çok elverişlidir. Bal ormanı kurulmasının ardından iki yıl önce organik bal üretimi yapmak için arıcılık yapmaya başladım. 20’ye yakın arı kovanım var. Bal ormanı köyümüze hayat verdi. Geçim kaynağımız budur. Ormanlarımız ballandı, bal kokuyor. Orman ve Su İşleri Bakanlığımıza orman köylüsüne verdiği desteklerden son derece memnunuz.” diye konuştu.

unnamed (12)

Halk Eğitim Merkezinin açmış olduğu arıcılık kursunda almış olduğu eğitimin ardından köyünde arıcılık yapmaya başladığını kaydeden Ferhat Duran ise, “Köyümüze kurulan bal ormanından bende faydalanmak istedim. Arıcılığa bu yıl başladım ve şuan 5 adet arı kovanım var. Kendimi geliştirip arıcılıktan geçimimi sağlamayı düşünüyorum.”

unnamed (15)

Arhavi ilçesi Yemişlik mahallesinde 2013 yılında kurulan bal ormanında arıcılık yaptığını belirten Ertuğrul Lakerta ise, ”Arhavi Yemişlik mahallesinde kurulan bal ormanı daha önceden yapmış olduğumuz arıcılığı olumlu yönde teşvik etmiş ve yörede arıcılıkla uğraşan insan sayısında bir artış meydana gelmiştir. Bal ormanı projesi devletimizin köylülerin hizmetine sunduğu ciddi ve büyük bir yatırımdır. Bal ormanları yörede arıcılık yapanlar için gezginci arıcılığın yerini alabilecek tür ve çeşitlilik itibarıyla planlanmış çok yararlı bir yatırımdır.” dedi.