Sami Özçelik
Artvin

 

DSC_1074

Artvin’de yaşayan çınarımızdan Yüksel Tiryakoğlu… Cebinde taşıdığı meşin kaplı not defterinde çok önemli bilgiler var. Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşu, cumhurbaşkanların, başbakanların isimleri, doğum tarihleri, görev süreleri yazıyor. Son Başbakan olarak Ahmet Davutoğlu’nun adı var. Binali Yıldırım’ı henüz defterine yazmamış. Neden diye sorduğumuzda; Son başbakan olduğu için yazmadım. Binali Yıldırım Adını yazıp altına da filmlerdeki gibi “SON” yazacağım diyor!.. Bundan sonra başbakanlık makamının olmayacağını biliyor.

19 Mayıs dolayısıyla Atatürk sevgisi hakkında açıklamalarda bulundu. Atatürk’e hakaret edenlere sert tepki gösteren Tiryakoğlu; “ Bugün 19 Mayıs Atatürk’ün Samsun’a çıkışının 98. Yılında yaşanan tartışmalara çok üzüldüğünü belirten Tiryakoğlu. “ Ben 1035 yılında eski adı Sirya olan Deriver Barajı sularının altında kalan, yeni adı Zeytinlik olan köyde doğdum. Atatürk vefat ettiğinde ben 3 yaşındaydım. Hayal meyal hatırlıyorum. Babam beni köydeki okulun bahçesine götürdü. Okulun bahçesi doluydu. Herkes ağlıyordu. Atatürk gibi bir insan bin yılda bir gelir. Bir insan bu kadar sevilir, saygı duyulur.

BUNLAR NANKÖR, BUNLAR DİNİMİZİ DE BİLMİYOR!

Son günlerde Atatürk’e yapılan hakaretler beni derinden üzdü. Bu hakareti yapanların Allah Belasını belasını versin. Bunlar nankör. Bunlar dinimizi de bilmiyorlar. Dinimizde ölülerin arkasından konuşmak günahtır, geleneklerimizde ise en büyük terbiyesizlik, haysiyetsizliktir. Atatürk Samsun’a çıktığında Anadolu’nun her yeri işgal altındaydı. Samsun’da yaktığı ateşi Ankara’da 23 Nisan 1929 yılında kurduğu TBMM ile alevlendirdi. Ve Yurdumuzu düşmanlardan temizledi. Ben Ulu Önder Atatürk ve silah arkadaşlarını rahmetle anıyor, saygılarımı sunuyorum. Ona dil uzatan alçakları da şiddetle kınıyorum. Yaşasın Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşlarının azizi hatırası, Yaşasın Türkiye Cumhuriyeti.”dedi.

????????????????????????????????????

DERİNER BARAJI CENNET KÖYÜMÜZÜ CEHENNEME ÇEVİRDİ, YOK ETTİ

Artvin ile ilgili de kısa bir açıklama yapan Tiryakoğlu; “ Deriner Barajı maalesef cennet gibi köyümüzü cehenneme çevirdi. Bize Nuh tufanı yaptı. Ne mezarlarımız kaldı, ne evlerimiz, ne yemyeşil bahçelerimiz, nede hatıralarımız kaldı. Her şeyimizi suyun altında bıraktık. Küçük bir parça kaldı. Oraya köyümüzü kurmak için 8 yıldır bekliyoruz. Benim bir sistemimde aşağıdaki çok kıymetli arazilerimizi çok ucuza kamulaştırdılar. 8 dönüm arazimi 3 daire parasına kamulaştırdılar. Şimdi bana 1 trilyon verseler o arazimi vermem.

En yüksek fiyatı dönümü 35 ile 48 bin TL arasında bir komik bedel biçildi. Oysa oradaki zeytin, hurma, elma, erik, nar gibi meyveler, sebzeler yetişiyor ve biz bununla geçiniyorduk. Biz bu bahçelerle çocuklar büyüttük, okuttuk. Biz bir bahçeden 3 gelir aynı anda elde ediyorduk. O kadar verimli arazilerimiz vardı. Bir tanesi zeytin, altında sebze ve ot yetişirdi. Ama bize verilen bedel bu oldu.

Türkiye’nin en iyi en lezzetli zeytinleri köyümüzde ve bu vadide yetişirdi. Artvin’de zeytinin yetiştiğini çok insan bilmezdi. Kayıkçılığın yapıldığı yıllarda burada yetişen meyve sebze Batum’a taşınırdı. Köydekilere hep reis derlerdi. Ben en son Yusuf reis kayıkta gördüm.

ŞİMDİ ORADA NASIL EV YAPACAĞIZ. KİMSE DE PARA YOK!

Daha acısı yukarıda kalan yeri paramızla almak zorunda kaldık. Devlet istese orayı bedelsiz bu köylüye verebilirdi. Bizi çok mağdur olduk. Bunun telafisi yok. şimdi köysüz, perişan kaldık. Yeni yerleşim yeri imar planı yeni çıktı. Bakalım ne zaman köy olacağız? Arsalarımız var ama şimdi buraya ev yapmamız gerekecek. Ama kimse de para yok. Nasıl yapacağız? Ben de para yok. Çok zor günler bizi bekliyor.

DSC_1072

ARTVİN’DE MADEN OLMAZ, CERATTEPE’DE HİÇ OLMAZ

Burada maden çıkarsa Artvin ölür.. Eski hesap olur. Arhavi- Hopa Rize’ye, Şavşat- Ardanuç, Artvin Merkez Ardahan’a, Yusufeli Erzurum’a bağlarlar, Artvin’i haritadan silerler!. Bu benim görüşüm. Maden alanı ile şehirler yan yana olmaz. Cerattepe hiç olmaz. Çünkü Artvin ili hemen altında bulunuyor. O diklikte bir yerde maden çalışması yapılırsa, heyelanlar akacak. Bunu da engelleyecek hiçbir şey yoktur. Artvin sürekli göç veriyor. Sürekli eriyor. Çünkü insanlar gelecekten umutsuz. Ben buna rağmen 2 evi Artvin’de aldım. Çünkü burası benim toprağım, geçmişim, geleceğim. Köyüm aklıma geldiğinde gözlerim doluyor. Başımıza gelen bu neydi? Hele anlamış değilim.”dedi.