unnamed (2)

Yarkadaş: “Deli saçması iddianameler, gazetecilere katlanamayacakları acılar yaşatıyor.”

CHP İstanbul Milletvekili Barış Yarkadaş, AKP iktidarının Türkiye’yi gazeteciler açısından tam bir cehenneme dönüştürdüğünü söyledi. Yarkadaş, “Mayıs ayında basına yönelik tam 44 ihlal gerçekleşti. Hak ihlalinin yaşanmadığı gün olmadı” dedi.

TBMM’de düzenlediği basın toplantısında Mayıs ayında yaşanan hak ihlallerini siyah zemin üzerine beyaz yazılarla basılı bir karton üzerindeki görsellerle anlatan Yarkadaş, “Düşünceyi ifade özgürlüğünün prangaya vurulduğu, gazetecilerin adeta nefes alamaz  hale getirildiği bir ayı daha geride bıraktık” ifadesini kullandı.

‘GEZİ AYDINLIKTI, ŞİMDİKİ TABLO İSE KARANLIK’

31 Mayıs’ın Gezi direnişinin dördüncü yıldönümü olduğunu da hatırlatan Yarkadaş, “Gezi’de direnen gençler,  bu ülkenin ağacı, yeşili, börtü böceği için alanlara indiler. Zalim iktidar direnişe katılan sekiz gencimizi hayattan kopardı. Onları saygıyla anıyorum. Onlar, aydınlık bir Türkiye için canlarını verdiler. Aydınlık için mücadele edenlerin canlarını alanlar ise bu kara tabloyu yarattılar” dedi.

HER GÜN İHLAL

‘Kara Mayıs’ adlı basına yönelik hak ihlallerini gösteren tablodaki bilgileri aktaran Yarkadaş,

“Mayıs ayı içinde, basına yönelik tam 44 ihlal gerçekleşti. Hak ihlalinin  olmadığı gün neredeyse yok gibi… Mayıs ayında, on iki gazeteci tutuklandı. Sekiz gazeteci gözaltına alındı. Dört internet sitesi kapatıldı. Altı gazeteci toplamda 12 yıl hapisle cezalandırıldı. Birçok gazeteci ise savcı ve hakim karşısına çıktı” dedi.

Yarkadaş konuşmasını şöyle sürdürdü:

“Bu gazetecilerin tamamı; deli saçması suçlamalarla karşı karşıya kaldı. Savcılar AKP iktidarını rahatsız eden kim varsa; onları itibarsızlaştırmak için hukuki değeri olmayan suçlamaları gazetecilere yöneltti.  Örneğin; işçi ve emekçilerin sesini duyuran HAYAT TV, terör örgütü IŞİD’in propagandasını yapma suçlamasıyla hakim karşısına çıktı. Bir meczubun yazdığı ihbar mektubu üzerine başlatılan soruşturma,  davaya dönüştü. Hayatını sola adamış gazeteciler,  ölüm makinesi IŞİD’in propagandasını yapmakla suçlanıyor. HAYAT TV’yi kapatmakla yetinmeyenler, çalışanlarını bir kez daha cezalandırmak istiyor.”

‘SÖZCÜ’DEKİ HEDEFİ BİLİYORUZ’

Yarkadaş, SÖZCÜ Gazetesi’ne yönelik soruşturmayı da eleştirdi. CHP’li vekil şunları söyledi:

“Savcıların akıl dışı suçlamalarından nasibini alan bir kurum da Atatürkçü çizgideki SÖZCÜ GAZETESİ… Gazetenin sahibi ve çalışanları, terör örgütü FETÖ’ye yardım etmekle suçlanıyor. İçi boş olan bu suçlama yüzünden Gökmen Ulu ve Mediha Olgun tutuklandılar. Gazetenin sahibi Burak Akbay hakkında ise yakalama kararı çıkarıldı. Bu operasyonun hedefinin SÖZCÜ’yü susturmak ve el koymak olduğunu biliyoruz. Savcılar hep aynı taktiği uyguluyor. Hedefe koydukları medya kuruluşunun patronu yurt dışındaysa, hakkında bir yakalama kararı çıkarılıyor. Daha sonra ise CMK gereği, mallarına el konuluyor. Kanaltürk ve Bugün TV’de de aynısını yaptılar. Şimdi bu taktiği Sözcü için uygulamak ve Sözcü’yü yandaşlarına peşkeş çekmek istiyorlar.”

SAVCILIĞIN BELGESİ ORTADA

Atatürkçü çizgideki SÖZCÜ Gazetesi’nin terör örgütü FETÖ ile herhangi bir bağının olmadığının Ankara Cumhuriyet Başsavclığı’nın ortaya koyduğu bir belgeyle ispatlandığını da belirten Yarkadaş, “TBMM Darbe Komisyonu’nun raporu da bunu doğruluyor” dedi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın kaldığı otelin bizzat darbeciler tarafından tespit edildiğinin iddianamelerde geniş bir şekilde yer aldığını hatırlatan Yarkadaş, “Buna rağmen, otelin gazeteciler tarafından hedef gösterildiğini dile getirmek ahlaki değildir” ifadesini kullandı.

‘İŞBİRLİĞİNİN ÜSTÜ ÖRTÜLÜYOR’

AKP’nin, kendi geçmişini unutturmak için muhalefetteki tüm grupları terör örgütleri FETÖ, IŞİD ve  PKK ile aynı kefeye koydurduğunu belirten Yarkadaş, şunları ifade etti:

“AKPnin savcıları, iktidar partisinin ilişki içinde olduğu tüm yapıları, muhalefete yamamak ve AKP’nin yaptığı işbirliğini unutturmaya çalışıyor. SÖZCÜ  FETÖ’CÜ… HAYAT TV ise IŞİD’çi… Keza Cumhuriyet Gazetesi de FETÖ destekçisi… Bu yeni taktik, muhalefeti kirletmeye ve kafaları karıştırmaya yöneliktir… AKP iktidarı, kendisi dışındaki herkesi FETÖ’cü ve IŞİD’çi ilan ederek yaptığı işbirliğini unutturmaya çalışıyor.  Ancak ne yazık ki bu taktik, canları yakıyor, insanların hak etmedikleri cezaları çekmesine sebep oluyor. Sözcü çalışanları Gökmen Ulu ve Mediha Olgun da bu taktiğin kurbanı olarak seçildiler. İktidar, yayınlarından rahatsız olduğu Sözcü’yü susturmaya ve medyada dikensiz gül bahçesi yaratmaya çalışıyor. Buna izin vermeyeceğiz… Aklımızla alay eden bu iddianamelerin tel tel döküldüğünü halkımıza anlatacak ve iktidarın hukuksuzluklarını gözler önüne sereceğiz.”

TUTUKLU VE ARANAN GAZETECİLER LİSTESİ KABARIYOR

İçi boş iddianameler yüzünden 160 gazetecinin tutuklandığını belirten Yarkadaş,  123 gazetecinin ise arandığını dile getirdi. Yarkadaş şunları söyledi:

“Türkiye gazeteciler açısından tam bir cehenneme dönüşmüştür. Başta Cumhuriyet Gazetesi çalışanları olmak üzere onlarca gazeteci, haksız ve hukuksuz bir biçimde cezaevinde tutuluyor. Cumhuriyet Gazetesi’nin 13 çalışanı cezaevinde tutuluyor. Yazar arkadaşlarımızın dördü, devlet hastanelerinden hasta olduklarına dair raporlar aldılar. Bu raporlar görmezden geliniyor.  Cumhuriyet.com.tr Yayın Yönetmeni Oğuz Güven, dünya hukuk tarihine geçecek absürd bir suçlama yüzünden cezaevinde yatıyor. Cumhuriyet çalışanları serbest bırakılmalıdır.”

‘GAZETECİLERE ACI ÇEKTİRİLİYOR’

CHP’li vekil, tutuklanan gazetecilerin haysiyetleriyle oynandığını da dile getirdi. İktidarın gazetecilere acı çektirdiğini belirten Yarkadaş, sözlerine şöyle devam etti:

“İktidar partisi ve onun savcıları, gerçeği yazan kim varsa onu itibarsızlaştırmak, susturmak ve sindirmek için organize bir şekilde harekete geçiyor. Savcılar adeta bir infaz memuru gibi davranıyor. Ve gazeteci arkadaşlarımızın haysiyetleriyle oynanıyor. Gazetecilere yöneltilen suçlamalar, onların haysiyetlerine yönelik bir saldırıya dönüşüyor.

SÖZCÜ, CUMHURİYET, HAYAT TV ve diğer medya kuruluşlarına yöneltilen suçlamalar, gayri ciddi ve vicdanları yaralayıcı niteliktedir. Meslektaşlarımıza iktidar eliyle acı çektirilmektedir. Ben bu acının tanığıyım; Oğuz Güven, Gökmen Ulu ve Mediha Olgun,  karşısında mücadele ettikleri FETÖ’ye yardım suçlamasıyla tutuklandılar. Cezaevine giderken, tutuklandıklarına değil; isimlerinin FETÖ’yle birlikte anılmasına üzüldüler. O acıya bizzat tanık oldum. İsimlerinin FETÖ ile yan yana getirilmesi üç arkadaşımızı da derinden yaraladı.”

Yarkadaş, iktidar partisine ise şu sözlerle seslendi:

“Yeter! Elinizi gazetecilerin üzerinden çekin; gazetecileri serbest bırakın! Gazeteciliği suç olarak görmeyin! Ve yarattığınız bu kara tabloya bakarak, nasıl bu denli zalim bir hale geldiğinizi sorgulayın! İşte bu kara tablo, sizin adına AK dediğiniz partinizin eseridir! Türkiye, gazeteciler için karanlık bir tünele dönüştürülmüştür. Gazetecilerin mücadelesi bu karanlığı aydınlığa dönüştürecek ve hakikatin savaşçıları galip gelecektir.”

Mayıs ayındaki ihlallerden örnekler veren Yarkadaş, “Mayıs bitiyor Haziran başlıyor. Gazeteciler için hiçbir şey değişmiyor. 1 Haziran günü Hüsnü Mahalli hakim karşısına çıkıyor. Haziran ayı da böyle başlıyor” dedi.

REFERANDUM SONUCUNU ELEŞTİRENLER TUTUKLANDI

Yarkadaş, basın toplantısında hak ihlallerinin sadece basına yönelik olmadığını, Türkiye’nin dört bir yanında ağır insan hakları ihlalleri yaşandığını da belirtti. ‘Ülkenin her yanından gözaltı, işkence ve haksız tutuklamaya yönelik haberler geliyor” diyen Yarkadaş, önceki gün tutuklanan Halk Evi üyesi beş gencin de buna somut bir örnek olduğunu belirtti. Beş gencin “Referandum sonuçları gayri meşrudur” dediği için tutuklandığını belirten Yarkadaş, “Haksız tutuklamalara derhal son verin” çağrısında bulundu.

“NURİYE VE SEMİH’İN VİTAMİNLERİNİ VERİN’

CHP İstanbul Milletvekili Barış Yarkadaş, Adalet Bakanı Bekir Bozdağ’a da çağrı yaparak, Nuriye Gülmen ve Semih Özakça’nın durumuna dikkat çekti. Her iki ismin, “işlerini istedikleri için cezaevine atıldıkları”nı belirten Yarkadaş, “Sorunu çözemeyen iktidar, onları cezaevine atarak ölüme sürüklüyor” dedi.

“Nuriye ve Semih AKP’den iş istemiyor, gasp edilen işlerini istiyor” diye konuşan Yarkadaş, “Onlar 83 gündür açlık grevindeler. Ve yaşamaları için B1 vitaminine ihtiyaçları var. Ancak vitaminleri keyfi olarak verilmiyor. Her iki isim de ölüme sürükleniyor” dedi. “Devlet yurttaşlarını yaşatmakla sorumludur” diyen Yarkadaş, “Sorunu çözün; Nuriye ve Semih’i serbest bırakın ve işlerini iade edin” çağrısını yaptı.

KARA MAYIS

 1 Mayıs • İnternet dünyasının online ansiklopedisi konumundaki Wkipedia kapatıldı. Kapatılmaya itiraz reddedildi.

2 Mayıs • Fetullahçı Terör Örgütü (FETÖ) üyeliği” suçlamasıyla tutuklu bulunan kapatılan Zaman gazetesi muhabiri Ayşenur Parıldak, adli kontrol şartıyla tahliye edildi. Fakat yapılan itiraz sonrası tekrar tutuklandı.

3 Mayıs • Referandumun hemen ardından üçüncü kez kapatılan ve farklı bir uzantı ile yoluna devam eden REDaktif sitesi dördüncü kez kapatıldı.

4 Mayıs • Suruç katliamı davasını takip eden ETHA Muhabiri Pınar Gayıp gözaltına alındı. Daha sonra serbest bırakıldı.

5 Mayıs • Çağdaş Gazeteciler Derneği Bursa Şube yöneticilerinden, http://www.bursamuhalif.com haber sitesinin editörü Ozan Kaplanoğlu sosyal medya hesabındaki paylaşımlar üzerine tutuklandı.

8 Mayıs • Dünyanın en popüler anlık mesajlaşma ve sohbet uygulaması WhatsApp ile ilgili olarak BTK, resmi Twitter hesabından bir anket açtı. BTK “WhatsApp olmasaydı hangi uygulamayı kullanırdınız?” diye sordu. BTK’nın bu anketi WhatsApp’ın erişime kapatılma girişimi olarak yorumlandı.

9 Mayıs • Türkiye’de yaşayan ve National Geographic için Batman’ın Hasankeyf ilçesinde fotoğraf çeken Fransız gazeteci Mathias Depardon gözaltına alındı.

9 Mayıs • Kapatılan Özgür Gündem gazetesiyle dayanışma amaçlı başlatılan “Nöbetçi Genel Yayın Yönetmenliği” kampanyasına katılan 5 gazetecinin yargılandığı davanın duruşmasında mütalaa veren savcı, 46 yıl hapis cezası talep etti. Duruşmada mütalaasını açıklayan savcı, eski Eş Genel Yayın Yönetmeni Hüseyin Aykol için “terörle mücadele de yer alanları hedef göstermek” gerekçesi ile 3 yıla kadar, “Örgüt propagandası yapmak” gerekçesi ile 13 yıla kadar ceza istedi. Mütalaada gazeteciler Ragıp Duran, Mehmet Ali Çelebi, Hüseyin Bektaş ve Ayşe Düzkan için ise “Örgüt propagandası yapmak” gerekçesi ile 7’şer buçuk yıl ceza talebinde bulundu.

9 Mayıs • Cumhuriyet gazetesi muhabiri Canan Coşkun’a Şanlıurfa Cumhuriyet Başsavcılığı’nın IŞİD’e soğan kamuflajıyla patlayıcı taşınması ile ilgili dava dosyasını haberleştirdiği gerekçesiyle 10 ay hapis cezası verildi.

9 Mayıs •  Evrensel gazetesine, yayımladığı bir haber nedeniyle ‘cumhurbaşkanına hakaret’ iddiasından 14 bin lira para cezası verildi. Mahkeme heyeti, söz konusu haberde ‘cumhurbaşkanına hakaret” edildiğini iddia ederek Arif Koşar ve Vural Nasuhbeyoğlu’nun ayrı ayrı 11 ay 20 gün hapis cezası ile cezalandırılmalarına karar verdi. Heyet daha sonra bu cezayı hapis cezasına çevirek Koşar ve Nasuhbeyoğlu’na ayrı ayrı 7’şer bin lira para cezası verilmesini kararlaştırdı.

10 Mayıs • Cumhurbaşkanlığı Hukuk Başdanışmanı Ahmet Karayiğit’in kızı Avukat Sevcan Karayiğit, hakim olarak atanmasına ilişkin onlarca haber linkine erişim engeli kararı aldırttı.

10 Mayıs • Kapatılan TV 10’nun eski Sorumlu Müdürü Nevin Yıldız çocuklarıyla birlikte gözaltına alındı. Yıldız, serbest bırakıldı.

11 Mayıs • Gazeteci Serhat Yaruk, Mersin’de ailesinin kaldığı eve yapılan polis baskınıyla gözaltına alındı. Annesini ziyarete giden Yaruk, saat 04.00’te özel hareket polislerinin aile evine yaptığı baskınla gözaltına alındı. Yaruk’un Van merkezli yürütülen bir soruşturma kapsamında gözaltına alındığı ve bu kentte götürüldüğü belirtildi.

12 MayısCumhuriyet.com.tr Genel Yayın Yönetmeni Oğuz Güven, attığı bir başlıktan dolayı gözaltına alındı.

13 Mayıs 2017 •  Alman Gazeteci Meşale Tolu tutuklandı.

15 Mayıs 2017cumhuriyet.com.tr Genel Yayın Yönetmeni Oğuz Güven tutuklandı.

16 Mayıs 2017 • Recep Tayyip Erdoğan’la ilgili yayınlanan görsel nedeniyle 1453 dergisi kapatıldı.

16 Mayıs 2017 • Özgür Gündem’in ‘Nöbetçi Genel Yayın Yönetmeni’ kampanyasına katılan Murat Çelikkan ve Beyza Üstün’ün yargılandığı davada karar duruşması görüldü. Üstün, 15 ay hapis cezası aldı, ceza ertelendi. Çelikkan’ın 18 aylık cezası ise ertelenmedi.

17 Mayıs 2017 • Cumhuriyet Gazetesi Muhabiri Kemal Göktaş’ın Ankara Üniversitesi İletişim Fakültesi’ndeki görevine son verildi.

17 Mayıs 2017 • Adana Halkevi’nin sosyal medya paylaşımlarını, kendi hesaplarından paylaşanlar hakkında soruşturma başlatıldı.

18 Mayıs 2017 • Yeni Asya Gazetesi Muhabiri Nur Ener’e, eşi doğum günü dolayısıyla bir gül yolluyor. Gül, cezaevi yönetimi tarafından eşine verilmiyor.

18 Mayıs 2017 • Mizah dergisi Penguen, maddi imkansızlar sebebiyle son sayısını yayınlayarak, yayın hayatını bitirdi.

19 Mayıs 2017 • Sözcü Gazetesi’ne operasyon yapıldı. 4 kişi hakkında gözaltı kararı verildi. Gazetenin, İnternet Sorumlu  Mediha Olgun ve Muhabir Gökmen Ulu gözaltına alındı.

19 Mayıs 2017 • ETHA Muhabiri Pınar Gayıp, İzmir Cumhuriyet Savcılığı’nın yürüttüğü iki ayrı soruşturma kapsamında hakkında yakalama kararı olduğu gerekçesiyle gözaltına alındı.

22 Mayıs 2017 • CNNTÜRK Tv haber sunucusu Nevşin Mengü, ‘Erdoğan- Trump görüşmesi’ haberi nedeniyle ekrandan alındığı öne sürüldü.

22 Mayıs 2017 • Ankara Yüksel Caddesi’nde devam eden KHK protestolarını izleyen Halk Tv Muhabiri Mehtap Özkan, polis müdahalesine maruz kaldı.

22 Mayıs 2017 • Kapatılan Nokta Dergisi yöneticileri Cevheri Güven ve Murat Çapan’a 22 yıl 6’şar ay hapis cezası verildi.

22 Mayıs 2017 • Özgür Gündem Gazetesi ‘Nöbetçi Genel Yayın Yönetmenliği’ davasında, Gazeteci Kumru Başer ve Çilem Küçükkeleş’e verilen cezalar onandı.

22 Mayıs 2017 • Ankara Yüksel Caddesi’nde devam eden KHK protestolarını izleyen sendika.org Muhabiri Mert Arslan gözaltına alındı.

23 Mayıs 2017sendika.org, BTK kararıyla erişime engellendi, 41. kez sansüre uğradı.

23 Mayıs 2017 • Bugün Gazetesi eski çalışanları tutuklandı.

23 Mayıs 2017 • Sözcü Gazetesi Mali İşler Müdürü Yonca Yücekaleli gözaltına alındı.

23 Mayıs 2017 • 8 Mayıs’ta Batman’da gözaltına alınan ve tek kişilik hücrede tutulan Fransız gazeteci Mathias Depardon, açlık grevine başladı.

24 Mayıs 2017 • Tutuklu bulunan Gazeteci Ahmet Şık’a cezaevinde kendi kitabı olan ‘Paralel Yürüdük Biz Bu Yollarda’ verilmediği ortaya çıktı.

24 Mayıs 2017 • Sosyalist Dayanışma Dergisi Yazı İşleri Sorumlusu Sezgin Kartal, İstanbul Adliyesi’nde gözaltına alınarak tutuklandı.

24 Mayıs 2017 • Gazeteci Ayşenur Arslan, basın özgürlüğü kapsamında dergi toplatmayı eleştirdiği için ‘cumhurbaşkanına hakaret’ suçlamasından hakim karşısına çıktı.

24 Mayıs 2017 • Can Dündar, Erdem Gül ve Enis    Berberoğlu’nun yargılandığı Mit Tırları davası 14 Haziran’a ertelendi.

24 Mayıs 2017 • Gazeteci-Yazar Hayreddin Soykan 28 Şubat döneminden kalma bir dava nedeniyle gözaltına alındı.

26 Mayıs 2017 • Sözcü Gazetesi’nin İnternet Sorumlusu Mediha Olgun ve Muhabir Gökmen Ulu tutuklandı.

26 Mayıs 2017 • Nokta dergisinin eski yöneticisi Murat Çapan tutuklandı.

27 Mayıs 2017 • İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı Sözcü gazetesinin sahibi Burak Akbay için tutuklamaya yönelik yakalama kararı çıkardı.

28 Mayıs 2017 • Habertürk muhabiri Leyla Ünal, zabıta noktasında, darp edildi.

(Yaşlı bir işportacıya kaba bir şekilde müdahale eden zabıtaları uyaran Habertürk muhabiri Leyla Ünal, zabıtaların kendisine sarf ettiği sözler nedeniyle şikayet etmek için gittiği zabıta noktasında, darp edildi.)

28 Mayıs 2017 • Özgürlükçü Demokrasi Gazetesi dağıtımcısı Hacı Arpaç, Mersin’de polis tarafından darp edilerek gözaltına alındı.

29 Mayıs 2017 • BirGün gazetesi İmtiyaz Sahibi İbrahim Aydın ve eski Sorumlu Yazı İşleri Müdürü Berkant Gültekin, gazetede yer alan haberden dolayı haklarında verilen 21 aylık cezanın infazı için Kırklareli Cezaevi’ne gitti.

29 Mayıs 2017 • Hayat TV çalışanları örgüt propagandası yaptıkları gerekçesiyle yargılanmaya başlandı.

29 Mayıs 2017 • DTCF’de bir öğrenci ‘Birden fazla Evrensel’le okula giremezsin’ diyerek engellendi.

30 Mayıs 2017 • “6 yaşındaki çocuk çocukla evlenilebilir” sözlerini haberleştiren ODA TV haber müdürü Barış Terkoğlu hakkında iddianame hazırlandı.

31 Mayıs 2017Cumhuriyet.com.tr Editörü Serdar Eroğlu, Murat Karayılan röportajını yayınladığı gerekçesiyle on ay hapis cezasına çarptırıldı.

1 Haziran 2017 • HÜSNÜ MAHALLİ YARGI KARŞISINA ÇIKACAK.