Yarkadaş: “AKP gözünü karatmış durumda… Şaibeli sınavla atananlar göreve başlıyor.”
CHP İstanbul Milletvekili Barış Yarkadaş, “AKP yargıda kadrolaşabilmek için bir adım daha atıyor. AKP yöneticilerinden seçilen avukatlar, hakim adayı olarak staja başlıyor. Yargıdaki kadrolaşma doruğa ulaştı” dedi.
CHP’nin TBMM’de gensoru verdiği “AKP’li hakimler”de yeni gelişme… Adalet Bakanlığı, dün yayınladığı bir genelgeyle, 24 Aralık 2016 tarihinde yapılan  yazılı sınavı geçen 1341 kişinin, ”stajyer hakim” olarak atandığını duyurdu.
”ADLİYE DEĞİL İLÇE BAŞKANLIĞI”
CHP İstanbul Milletvekili Barış Yarkadaş ise atama kararına tepki gösterdi. Yarkadaş, “Atananların neredeyse yüzde 90’ı AKP il ve ilçe yöneticisi… Bunları tek tek, isim isim sıraladık. Adliye sarayları, bu atamalarla adeta AKP İlçe Başkanlığı’na dönüşecek” diye konuştu.
Atanan kişilerin 40 saniyelik mülakatla hakim adayı olduğunu belirten Yarkadaş, şöyle konuştu:
“Tam bir aydır, 70 puanlık yazılı barajı kaldırılan,  40 saniyelik mülakatı geçen ve hakimlik yapmak isteyen avukatların AKP’de yaptıkları görevleri ve konumlarını kamuoyuna anlatıyoruz. Hatta bu konuda gensoru bile verdik. Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, gensoru görüşmelerinde ‘Bu kişiler henüz atanmadı’ demiş ve kamuoyunun gözünü boyamaya çalışmıştı. Bugün ise bu kişilerin stajyer hakim olarak göreve başladı.  Yargı mekanizması, AKP il ve ilçe yöneticilerine teslim edildi. AKP’li olmayana artık adalet yok.”
”KADROLAŞMAK ZORUNDALAR”
Şaibe karışan sınavın iptal edilmesi ve yenilenmesi gerektiğini belirten Yarkadaş, “Bu çağrımızı yanıtsız bıraktılar. Çünkü;  kendilerini yargıda kadrolaşmak zorunda hissediyorlar… Öyle bir mekanizma kurmak istiyorlar ki; hiç kimse onlara dokunamasın, hiç kimse onları yargılayamasın… Tüm dertleri bu” dedi.
Yeni atanan AKP’li hakimlerin, muhalefet için büyük bir tehdit oluşturduğunu da belirten Yarkadaş, “İktidarı rahatsız eden kim varsa, AKP’li hakimlere teslim edilecek. En küçük bir hak arayışı ya da eleştiri bile AKP’li hakimler tarafından cezalandırılacak. AKP’li hakimler, adaletsizliğin sembolü olacak. Evet; zulüm artacak; ancak mücadelenin boyutu da yükselecek. Çünkü; zulüm varsa onur mücadalesi de olacaktır” diye konuştu.
AKP’nin polis ve yargıda kadrolaşabilmek için gözünü karattığını söyleyen Yarkadaş, “Eski ortakları FETÖ’den öğrendiklerini uyguluyorlar. FETÖ de aynı yolla devleti ele geçiriyordu. Şimdi FETÖ’den boşalan yerleri doldurmaya çalışıyorlar” dedi.
”PARTİLİ POLİSLER VELİ SAÇILIK’A MERMİ YAĞDIRDI”
unnamed (1)
Partili hakim ve partili polis mekanizmasının hukuku yok ettiğini belirten Yarkadaş, “Bunun örneğini dün yine Ankara’da gördük… AKP’nin partili polisleri, sadece ve sadece işini isteyen Veli Saçılık’a plastik mermi yağdırdı. 10 polis Veli Saçılık’ı plastik mermi yağmuruna tuttu” dedi.
”ZULÜMDEN KEYF ALIYORLAR”
“Görüntüleri izlerken insanlığımdan utandım” diyen Yarkadaş, “Ama AKP’nin üst yönetimi bu görüntülerden ne rahatsız oluyor, ne de utanıyor. Onlar bu zulümden ve zulüm görüntülerinden keyf alıyor. Bu zulmü iktidarlarının güvencesi olarak görüyor” ifadesini kullandı. Yarkadaş, tutuklanan muhaliflerin sayısı arttıkça, AKP yönetiminin bundan sevinç duyduğunu da sözlerine ekledi. CHP’li vekil, “Zulümle neşelenen garip bir güruh ülkeye musallat oldu” dedi.
”TUTUKLATAMADIKLARINI SOKAKTA DÖVDÜRTÜYOR”
unnamed
Benzer bir zulmün AKP’li yargı mekanizması tarafından uygulandığını da belirten Yarkadaş, “Gazeteciler, aydınlar, yazarlar, şairler, milletvekilleri, muhalifler partili hakimlik ve partili polisliğin zulmünü yaşıyor. AKP tutuklatamadığını sokakta dövdürtüyor. Ama bu zulüm de ilelebet sürmez. Buna inanmayan dönsün ortağı FETÖ’nün düştüğü duruma baksın. Onlar da kendilerini yıkılmaz sanıyordu” dedi.
CHP’li Yarkadaş, sözlerini şöyle tamamladı:
“Cumartesi günü, avukatlıktan hakimliğe geçiş için bir sınav daha yapılacak. Bu sınavı da mercek altına alacağız. Kimler nasıl kazandı, kayırma oldu mu bunların tümünü izleyecek ve kamuoyuyla paylaşacağız. Adalet Bakanlığı’na bir kez daha çağrı yapıyoruz. Partili Hakimlik mekanizması, adaletin ölüm fermanıdır. Bu yolu açmayın… Gelin şaibeli sınavı ve atamaları iptal edin. Mülakatı kamuralar önünde yapın ve adalete olan inancı tüketmeyin.”